inflamatie a celor doua foite ale pericardului seros.
Cele mai multe pericardite sunt de origine infectioasa. Unele pot totusi sa evidentieze o conectivita (boala a tesutului conjunctiv al diverselor organe) sau uneori un cancer. Se disting trei forme de pericardita: pericardita acuta, pericardita uscata si pericardita cronica constrictiva.
pericardita acuta -Este vorba de o inflamatie a pericardului seros care conduce de cele mai multe ori la aparitia de lichid intre cele doua foite ale sale, in cavitatea virtuala care le separa.
Frecvent nu poate fi gasita nici o cauza. In pericarditele acute benigne, este evocat un mecanism imunologie. Cauzele cunoscute sunt o infectie virala (efuziunea lichidiana dintre cele doua foite este limpede) sau microbiana (efuziunea este atunci purulenta), o tuberculoza, un cancer sau un reumatism articular acut.
Pericardita acuta se traduce printr-o durere toracica ce se amplifica la inspiratie, asociata fiind cu febra.
Evolutia unei pericardite acute benigne este intotdeauna favorabila fara tratament, dar recidivele sunt frecvente. Atunci cand lichidul cuprins in pericard este prea voluminos, pe punctul de a comprima inima si a stanjeni intoarcerea venoasa, sunt practicate punctii. Pericarditele tuberculoase, canceroase, microbiene, reumatismale si conectivitele necesita un tratament specific legat de boala in cauza.
Pericardita uscata - Aceasta pericardita este o inflamatie a pericardului si uneori constituie doar stadiul initial al unei pericardite acute cu efuziune.
Pericardita cronica constrictiva - Aceasta inflamatie a pericardului se traduce printr-o ingrosare importanta a constituentilor pericardului, realizand un adevarat invelis care strange inima si stanjeneste umplerea ei. Este vorba de o complicatie rara a unei pericardite acute tuberculoase, care poate sa se instaleze in cateva luni sau in cativa ani.