Cum se face Manevra Valsalva si in ce situatii este indicata

Actualizat: 05 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce este Manevra Valsalva


Manevra Valsalva este un mod particular de a respira cu ajutorul caruia creste presiunea la nivelul toracelui (pieptului) si de a regla un ritm cardiac anormal. Acest mod de a respira cauzeaza diverse efecte la nivelul corpului, incluzand aici schimbari la nivelul ritmului cardiac si al presiunii sangelui. Oamenii pot face aceasta manevra atunci cand respira in mod regulat, fara a fi constienti de acest lucru.

Cu toate acestea, Manevra Valsalva poate fi extrem de benefica pentru oameni cand acestia o utilizeaza intentionat pentru a regla ritmul cardiac sau pentru a face urechile sa se desfunde.

Manevra Valsalva a fost descrisa pentru prima data in anii 1700 de catre fizicianul Antonio Maria Valsalva din orasul italian Bologna ca metoda pentru a scoate puroiul din urechi. Interesul stiintific principal al lui Antonio Maria Valsalva a fost urechea umana.

Cum se face Manevra Valsalva?

Pentru a folosi metoda numita Manevra Valsalva trebuie respectati pasii urmatori:

- inspiri adanc si apoi iti tii respiratia.
- imagineaza-ti ca muschii pieptului si ai stomacului sunt foarte stransi si se comporta ca si cum ar urma sa initieze o miscare la nivelul intestinelor.
- ramai in aceasta pozitie pentru scurt timp, pentru aproximativ 10 secunde.
- respira cu forta pentru a elibera respiratia rapid.
- urmeaza revenirea la respiratia normala.

Exista si o varianta alternativa pentru Manevra Valsalva, iar aceasta presupune sa te intinzi pe spate si sa sufli intr-o seringa timp de 15 secunde.

Manevra Valsalva aduce multe efecte la nivelul organismului pentru ca aceasta metoda creeaza presiune in cavitatea pleurala, cunoscuta ca presiune intrapleurara.

Aceasta presiune crescuta poate conduce la o reducere a cavitatilor inimii si a vaselor de sange cheie pentru intreg organismul, incluzand aici aorta - care este artera principala ce pompeaza oxigen in sange - si vena cava - care este principala vena care returneaza sange catre inima.

Initial, prin comprimarea aortei se ajunge la cresterea tensiunii arteriale. Astfel, un receptor la nivelul carotidei numit baroreceptor resimte cresterea presiunii la nivelul sangelui.

Acest lucru activeaza fibrele nervoase parasimpatice, fapt ce reduce imediat ritmul cardiac si presiunea sangelui. Manevra Valsalva reduce sarcina cardiaca, reprezentata de volumul de sange pe care inima il transmite la fiecare bataie.

Odata ce baroreceptorul simte scaderea ritmului cardiac si al tensiunii arteriale, acesta va stimula sistemul nervos parasimpatic. Acest lucru poate conduce la cresterea ritmului cardiac si a presiunii sanguine arteriale, echilibrand astfel efectele sistemului nervos parasimpatic.

Oricum, atunci cand o persoana expira aerul afara, acest lucru elibereaza comprimarea inimii, permitandu-i sa se umple la loc cu sange. Expirand aerul se ajunge la cresterea presiunii in interiorul aortei, stimuland astfel sistemul nervos parasimpatic si reducand din nou ritmul inimii.

Timpul de recuperare pentru manevra Valsalva in sine este foarte rapid. Cu toate acestea, daca nu a functionat si inca aveti tahicardie supraventriculara (SVT), medicul va trebui sa faca alte manevre sau sa efectueze cardioversie electrica sau bazata pe medicamente.

Utilizari ale Manevrei Valsalva

Manevra Valsalva este o metoda rapida, neinvaziva pentru un ritm cardiac rapid numit tahicardie supraventriculara (SVT) aceasta afectiune fiind reprezentata de un ritm foarte rapid al inimii manifestat prin peste 100 de batai pe minut chiar si atunci cand persoana nu face activitati fizice.. Uneori, este prima alegere de tratament inainte de a initia terapia medicamentoasa sau o alta procedura pentru a regla ritmul normal al inimii. 

Aceasta afectiune poate cauza simptome precum palpitatii, dureri precordiale sau dispnee.

Un ritm cardiac de acest gen poate fi periculos pentru ca inima nu poate pompa suficient sange atunci cand bate prea repede.

De cele mai multe ori, tahicardia supraventriculara necesita tratament de urgenta.

Odata ce persoanele care au raspuns in cazul urgentei medicale cauzata de tahicardia supraventriculara au identificat faptul ca ritmul cardiac si presiunea sangelui sunt stabilitzate, se poate trece la folosirea Manevrei Valsalva.

Conform unui raport stiintific publicat in cadrul revistei Journal of the American College of Cardiology, Manevra Valsalva a fost mai eficienta in reducerea ritmului cardiac decat alte proceduri similare, precum masajul sinusului carotidei sau aplicarea unui prosop cu gheata pe fata.

Daca totusi Manevra Valsalva nu reuseste sa reduca ritmul cardiac si sa il normalizeze, persoana respectiva va avea nevoie de socuri electrice sau de medicamente.

Manevra Valsalva este folosita si in alte situatii, ca de exemplu, desfundarea urechilor atunci cand se fac activitati precum scuba diving sau cand schimbarea de altitudine a crescut presiunea la nivelul urechilor, dar si pentru cresterea presiunii colonului pentru a induce peristaltismul intestinal (miscari intestinale).

Halterofilii au, de asemenea, tendinta sa foloseasca Manevra Valsalva atunci cand acestia ridica greutati. Unii dintre acestia pot folosi aceasta tehnica in mod deliberat pe cand altii pot sa o foloseasca fara sa realizeze acest fapt.

Este o parere comuna aceea conform careia utilizarea Manevrei Valsalva in ridicarea greutatilor de catre halterofili poate oferi un avant in timpul exercitiilor, dar si stabilizarea trunchiului.

Riscuri asociate Manevrei Valsalva

Efectul secundar primar ce poate sa apara ca urmare a efectuarii Manevrei Valsalva este hipotensiunea, care se manifesta printr-o scadere brusca, persistenta la nivelul tensiunii sangelui.

De asemenea, oamenii care adopta aceasta metoda de a respira se pot simti zapaciti sau pot experimenta sincope, ceea ce inseamna de altfel o scurta pierdere a cunostintei.

Deoarece manevra Valsalva creste presiunea intraoculara si intraabdominala, nu ar trebui sa faceti aceasta manevra daca aveti retinopatie (o problema cu vasele de sange din retina ochiului) si implanturi de lentile intraoculare în ochi, cum ar fi dupa operatia de cataracta.

De asemenea, o precautie majora la manevra Valsalva trebuie avuta in vedere daca pacientii prezinta:

Afectarea valvelor cardiace.
Boala arteriala coronariana.
Boala cardiaca congenitala (de la nastere).

Concluzii

Manevra Valsalva poate ajuta in a reduce rapid ritmul cardiac pentru anumite persoane.

De asemenea, poate ajuta persoanele sa isi desfunde urechile pentru a le elibera in cazul unei presiuni prea ridicate fie atunci cand coboram de pe munte, fie atunci cand decolam sau aterizam cu avionul.

Aceasta manevra mai poate fi utila in ridicarea de greutati de catre sportivi sau in punerea in miscare a intestinului.

Cu toate ca Manevra Valsalva poate avea o serie de afecte adverse, trebuie subliniat faptul ca este o alternativa non-invaziva la alte tratamente, precum medicatia sau socurile electrice.

Conform unei metaanalize publicate in anul 2015, folosind Manevra Valsalva ritmul cardiac normal poate fi restabilit intr-un procent cuprins intre 19,4% si 54,3% din timp.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Metode eficiente de a trata sughitul Exercitii terapeutice Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Otita medie seroasa Diferenta dintre diastazis si hernia abdominala anterioara Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii Anatomia inimii - Conductia si ciclul cardiac Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite