Cum afecteaza dislexia adultii?

Actualizat: 31 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Dislexia este definita ca fiind o tulburare de invatare, care are la baza o afectiune de natura neurologica, aceasta impiedicand dezvoltarea capacitatii de a citi. Dislexia este caracterizata prin confundarea literelor, citire lenta, citirea silabelor in sens invers si dificultati de intelegere a textului citit.

Tulburarile de invatare sunt produse de deficite ale proceselor cognitive specifice implicate in invatare, deci, acestea nu sunt cauzate de urmatoarele conditii:

- deficit intelectual (IQ scazut);
- deficiente senzoriale (de auz, de vedere, motorii);
- deficiente fizice;
- factori defavorizanti de mediu precum abuzul, lipsa educatiei sau statul socio-economic scazut;
- intarzieri globale de dezvoltare (de exemplu, autismul);
- tulburari de neurodezvoltare (de exemplu, ADHD);
- diversitati lingvistice si culturale;
- tulburari afectiv-emotionale.

Adultii diagnosticati cu dislexie au suferit de aceasta afectiune toata viata, doar ca nu au fost descoperiti din timp. Exista trei tipuri principale de dislexie. Majoritatea oamenilor au toate cele trei tipuri, de obicei la diferite nivele. Acestea includ:

Dislexie motorie: implica abilitatile motorii, ducand la dificultatea scrierii literelor. De obicei, persoanele cu acest tip scriu literele invers. Provoaca dificultatea persoanei afectate de a tine si controla creionul astfel incat sa poata scrie corect.

Dislexie auditiva: implica aptitudini de ascultare. Sunetele sau grupurile de sunete nu sunt auzite corect sau sunt percepute in alta ordine. Poate provoca dificultati in pronuntarea cuvintelor sau in intelegerea cuvintelor necunoscute.

Dislexie vizuala: implica abilitati vizuale. Cauzeaza dificultate sau incapacitate de cunoastere sau intelegere a cuvintelor scrise.

Simptomele dislexiei la adulti

Unele simptome ale dislexiei la adolescenti si adulti pot include tulburari de citire, de rezolvare a problemelor matematice, de memorare sau de gestionare a timpului.

Este posibil ca adultii cu dislexie sa nu poata crea un rezumat al unei povesti pe care au auzit-o sau citit-o. Persoanele ce sufera de dislexie nu pot intelege uneori glume sau ironii.

Uneori, problemele legate de citire nu sunt remarcate la adultii cu dislexie, motiv pentru care afectiunea poate sa nu fi fost diagnosticata in timpul copilariei.

Pe langa aceste simptome, exista si alte probleme care pot interfera cu activitatile zilnice. Alte semne ce pot indica o dislexie la adulti includ:
- dificultatea la concentrarea pe o singura sarcina;
- ratarea/evitarea evenimentelor programate la o anumita ora, data;
- imposibilitatea realizarii sarcinilor de lunga durata;
- reactie exagerata la greseli;
- impunerea unor reguli stricte;
- invatare mai buna prin metode vizuale sau experiente practice;
- sensibilitate la stres;
- stima de sine scazuta;
- sensibilitate crescuta la lucruri stralucitoare sau la culoarea hartiei;
- probleme de citire la schimbarea fontului unui text;
- senzatia de miscare sau amestecare a cuvintelor pe foaie;
- confuzia intre unele litere sau cuvinte asemanatoare la citire sau scriere;
- pierderea rationamentului spatial; confuzia dintre stanga si dreapta.

Tratarea si gestionarea dislexiei adultului

Odata ce medicul va evalua severitatea dislexiei, acesta va stabili un plan de tratament ce poate include:

- cursuri de formare sau de indrumare pentru a ajuta la imbunatatirea competentelor de citire, aceasta fiind necesara la orice varsta;
- terapie ocupationala, cu rolul de invatare a modalitatilor de a lucra cu aceasta afectiune si de a gestiona problemele cauzate de ea la locul de munca;
- solicitarea instructiunilor vorbite in locul celor scrise;
- gasirea metodelor care pot ajuta la invatare si aducere aminte;
- instruire suplimentara in sarcini care provoaca disconfort.

Tehnologia poate fi, de asemenea, o parte importanta in gestionarea dislexiei, in special pentru un adult care lucreaza. Unele modalitati de ajutor pot include:

- inregistrarea intalnirilor sau conversatiilor importante pentru a putea asculta din nou mai tarziu in cazul uitarii unor informatii importante;

- utilizarea aplicatiilor de tip software ce pot transforma textul audio in text scris, astfel incat sa nu fie necesar ca persoana afectata sa scrie personal;

- utilizarea unor aplicatii de organizare sau planificare electronica, pentru a ajuta la mentinerea evidentei asupra evenimentelor.

Diagnosticarea dislexiei

Medicii, in practica generala, de obicei nu diagnosticheaza dislexia. Nu este in general considerata o afectiune medicala sau fizica. Un psiholog va face o evaluare si va stabili un diagnostic.

De asemenea, exista auto-evaluari online, acestea putand avertiza intr-o problema potentiala, dar ele nu trebuie sa fie singurul instrument de evaluare. Dislexia la adulti are multe simptome care necesita o evaluare in persoana cu un psiholog.

Exista mai multe tipuri de teste pe care psihologul le poate efectua pentru a determina nivelul sau severitatea dislexiei. Aceste teste pot include evaluari ale vederii, auzului, teste de citire, teste psihologice si chestionare despre stilul de viata sau mediul de lucru.

Conditii asociate

Alte afectiunii si probleme care sunt frecvente la persoanele cu dislexie sunt:
- tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD);
- probleme de organizare;
- dispraxie (probleme legate de coordonarea miscarilor de baza);
- tulburari de memorie pe termen scurt.

Perspectiva

Uneori, simptomele dislexiei pot include scaderea stimei de sine si tendinta spre depresie. Este important ca o persoana dislexica sa se simta sprijinita emotional de cei din jurul ei. Este indicat ca persoanele care sufera de dislexie sa fie proactive in crearea unui mediu cu instrumente si resurse care sa le ajute sa isi gestioneze dislexia.

Un alt factor important care poate ajuta este participarea la un grup de suport, fie online sau in persoana. Alti adulti care trec prin aceleasi experiente pot adesea sa ofere un stimulent emotional atunci cand este nevoie. De asemenea, pot oferi si alte resurse sau sugestii pentru gestionarea acestei afectiuni.

Dislexia poate fi frustranta, dar nu trebuie ca aceasta sa impiedice o persoana sa duca o viata normala si de succes, multe persoane de mare succes avand dislexie, de exemplu: Pablo Picasso, Van Gogh, Salvador Dali, Thomas Edison, Albert Einstein, George W. Bush.

Practicarea lecturii si imbunatarirea vocabularului plus alte strategii de sustinere sunt adesea utile. Uneori, anumite fonturi pot usura citirea, astfel combinatia corecta dintre un mediu favorabil, gestionarea si strategiile compensatorii pot transforma dislexia dintr-o dizabilitate intr-un usor inconvenient al vietii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cum afecteaza sexul emotiile? Cum afecteaza COVID-19 copiii? Cum afecteaza lupusul starea de sanatate Cum afecteaza schimbarile bruste de temperatura sanatatea Cum afecteaza menopauza metabolismul osos? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hidatidoza osoasa - cum afecteaza oasele si cum o putem trata Cum afecteaza internetul fertilitatea masculina Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane Cum afecteaza hiperglicemia vederea in diabet Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul