Ciupercile medicinale

Actualizat: 21 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ciupercile medicinale si extractele din fungi sunt folosite la nivel mondial pentru combaterea cancerului si pentru sporirea raspunsului imun al organismului.

peciile de ciuperci, precum Lentinula edodes (shitake), Grifola frondosa (maitake), Ganoderma lucidum (mannentake) si Cordyceps, sunt folosite de milenii intregi in scop medicinal, in anumite parti ale Asiei.

Proprietatile ciupercilor medicinale

Cercetatorii au confirmat potentialele proprietati anticancerigene, antivirale, antiinflamatorii si hepatoprotectoare ale ciupercilor medicinale, care se remarca prin continutul de polizaharide si beta-glucani, constituenti activi principali, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului.

In lume, exista peste 100 de specii de ciuperci utilizate in scop terapeutic. Acestea contin proteine, aminoacizi, vitamine, minerale si multe alte microelemente active, ajungand sa fie agenti adjuvanti in terapiile complementare ale multor afectiuni.

Ciuperca Ganoderma Reishi

Numita popular ciuperca nemuririi, Ganoderma Reishi este utilizata in medicina traditionala si moderna chineza pentru cresterea longevitatii si tratarea diverselor tipuri de cancer. Aceasta ciuperca medicinala este inzestrata cu capacitatea de a imbunatati vitalitatea organismului, forta si rezistenta, prelungind totodata durata de viata.

Studiile de specialitate confirma faptul ca Ganoderma Reishi stimuleaza raspunsul imun, amelioreaza efectele secundare ale chimioterapiei (greata, insuficienta renala etc.) si protejeaza ADN-ul celular, imbunatatind randamentul actiunii antioxidantilor.

Ciuperca Lentinula edodes (shitake)

Ciupercile shitake, regasite in multe bucatarii asiatice, sunt apreciate atat pentru gustul delicat si textura frageda, cat si pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii. Astfel, ciupercile medicinale Lentinula edodes contin un glucan numit AHCC (hexoza activa corelata), folosit in tratamentul alternativ si complementar al cancerului in Japonia. Acest compus ajuta sistemul imunitar sa isi imbunatateasca functia.

Lentinanul, un compus care se regaseste in ciupercile shitake, este folosit ca medicament anticancerigen intravenos, datorita proprietatilor sale antitumorale. Studiile clinice au asociat lentinanul cu o rata superioara de supravietuire, o calitate mai buna a vietii si o recurenta scazuta a cancerului.

Ciuperca Coriolus versicolor

Denumita stiintific Coriolus versicolor sau Trametes versicolor, aceasta ciuperca medicinala a fost subiectul celor mai multe cercetari stiintifice din lume, actionand ca un compus care modifica raspunsul biologic.

Coriolus versicolor este folosita de populatia Chinei ca tonic general de secole intregi, iar studiile derulate in domeniu au demonstrat ca ciuperca poate creste sansele de supravietuire in cazul unor boli grave si actioneaza ca un modulator imun, intarind sistemul imunitar si avand proprietati antitumorale.

Alte studii in domeniu sustin ca ciupercile Coriolus versicolor cresc efectele chimioterapiei in tratamentele pentru combaterea cancerului si reduc efectele secundare ale radioterapiei.

Ciuperca Cordyceps sinensis

La fel de apreciata in medicina traditionala a popoarelor asiatice este si ciuperca Cordyceps sinensis, un imunostimulator puternic, care creste numarul celulelor T, cele care lupta cu virusurile patrunse in organism si cu celulele canceroase.

Tot Cordyceps sinensis prelungeste durata de viata a celulelor albe, imbunatatind capacitatea de vindecare in urma unei infectii. Unele experimente medicale au demonstrat ca aceste ciuperci au si proprietati antitumorale, protejand totodata rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei. Cordyceps sinensis se numara printre tonicele cel mai des folosite in formulele anticancerigene din medicina chineza.

Printre alte proprietati medicinale ale ciupercii Cordyceps sinensis se numara

- Combaterea durerilor de spate in cazul practicarii sporturilor de anduranta.
- Intarirea sistemului osos si a articulatiilor.
- Tratarea afectiunilor pulmonare (tuse cronica, bronsita si tuberculoza).
- Prevenirea cirozelor hepatice.
- Recuperarea accelerata dupa nastere sau boli de lunga durata.

Ciuperca Grifola frondosa

Ciupercile Grifola frondosa, cunoscute si sub numele de Maitake, sunt folosite in medicina traditionala japoneza si chineza pentru intarirea sistemului imunitar. Cercetarile oamenilor de stiinta au aratat ca aceasta specie de ciuperci intensifica raspunsul imun in fata infectiilor si fortifica imunitatea organismului pe termen lung.

Maitake are proprietati antioxidante (protejeaza celulele sanatoase ale corpului) si diminueaza actiunea enzimei COX2, factor inflamator comun in fiziologia cancerului. Mai mult decat atat, ciupercile medicinale Grifola frondosa au un potential antimetastazic, inhiband proliferarea si extinderea celulelor cancerigene.

Ciuperca Chaga Inonotus obliquus

O alta specie populara de ciuperci medicinale este Chaga Inonotus obliquus, folosita in medicina traditionala din Estul Europei si din Rusia. Chaga a fost studiata in cadrul demersurilor stiintifice ca agent anticancerigen, intrucat contine betulina, precursor al acidului betulinic. Acesta din urma inhiba actiunea enzimei topoizomeraza, care participa la instalarea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Tot acidul betulinic protejeaza impotriva cancerului de piele, cancerului ovarian si cancerului cerebral, actionand asupra apoptozei (procesul care programeaza moartea celulelor in organismele multicelulare).

Ciuperca Agaricus Blazei Murill

Agaricus Blazei Murill este o specie de ciuperca originara din Brazilia si adoptata de asiatici, pentru a fi folosita in cadrul tratamentului pentru cancer. Un efect benefic important al ciupercii Agaricus este restabilirea echilibrului general al organismului, alaturi de recuperarea functiilor renale, fiind extrem de bogata in beta-glucan.

Agaricus Blazei Murill mai este folosita si in terapiile hepatice, ajutand la vindecarea mai rapida in cazul hepatitelor. Proprietatile sale antioxidante sunt si ele demne de mentionat, protejand tesuturile corpului de imbatranirea prematura.


Citeste si despre:

Aloe vera: beneficii si intrebuintari Beneficiile ceaiurilor din plante Dieta de 4 zile Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire Pitiriazisul versicolor Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) Pitiriazis Versicolor sau Tinea Versicolor - cauze, simptome, tratament