MDA (Love Pill)

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


MDA ("Love Pill") este un derivat al amfetaminei cu proprietati anorexigene, utilizat ca drog de abuz datorita efectelor sale psihoactive. Este incadrat in categoria asa-numitelor "party drugs" , "droguri de petrecere" sau "club drugs". MDA, dealtfel ca si MDMA, este asociata cu trairea unor experiente sexuale, relaxare si sociabilitate deosebite. MDA ii induce subiectului o stare de disponibilitate pentru anturaj si autocunoastere, acesta manifestand un interes deosebit pentru relatiile interumane si o placere imensa sau necesitate de a fi cu alte persoane ("Love Drug").

Doza psihotropa este de aproximativ 100 mg (cea anorexigena fiind de 8-50 mg).

In ceea ce priveste actiunea halucinogena, potenta MDA este de trei ori mai mare decat a mescalinei. O particularitate a MDA este reprezentata de faptul ca perturbarile de perceptie sunt mai putin marcate, efectele psihice fiind mai bine controlate de consumator (spre deosebire de alte halucinogene, ca de ex. mescalina sau LSD). De fapt, fenomenele iluzorii si halucinatiile apar mai ales atunci cand consumatorul este foarte relaxat.

Reactii adverse:
- stare de tensiune musculara (in special la nivelul musculaturii gatului);
- bruxism;
- comportament bizar, oscilant;
- delir;
- amnezie temporara;
- sechele neuropsihice.
Au fost raportate cazuri letale dupa consumul de MDA (asociate cu o concentratie plasmatica cuprinsa intre 0.4 si 2.6 mg%).

Modalitati de consum

- oral - capsule sau comprimate;
- inhalator;
- injectabil (extrem de rar).

Intoxicatia cronica

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produceinrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

Consumul cronic de MDA este caracterizat de:

1.
Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog.Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.

2. Toleranta
- caracterizata prinnecesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea deintoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial lacontinuarea folosirii aceleiasi cantitati.

3. Dependenta fizica
- implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unui drog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legatde teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evita senzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari a organismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata a unei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nouechilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. Inacord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o starede adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiileprizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala a administrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efecteles ubstantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu riscvital - sindromul de retragere.

4. Sindrom de abstinenta
- este caracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitate variabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, inspecial narcotic, la care individul este adictiv si care a fost consumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de"sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul deretragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatorii sindromului de dependenta.

5. Halucinatii.

Tratament

Tratamentul consta in sustragerea drogului, suport respirator in caz de necesitate si tratament simptomatic.


Citeste si despre:

Singuratatea Ecografia Doppler vasculara Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului Cat de eficiente sunt gelurile antibacteriene? Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia Ce este acupresura? Atrofia musculara Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Greturile matinale: remedii si tratamente BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Dezvoltarea copilului dupa varsta de doi ani Puterea sexului Dezvoltarea fatului - un miracol Teste auditive (audiometria) MDMA (Ecstazy)