Petidina (meperidina)

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Petidina este un analgezic opioid de sinteza, cu actiune rapida, utilizata in trecut pentru a trata durerile moderate sau severe. Datorita neurotoxicitatii metabolitilor petidinei (caracteristica unica a acesteia, in comparatie cu alti opioizi) in prezent este utilizata rar, in cazuri speciale.
Efectele petidinei sunt asemanatoare morfinei, actiunea antitusiva si antidiareica fiind mai redusa. Durata efectului este de 120-150 minute (este mai liposolubila decat morfina) cu actiune antimuscarinica redusa.
Petidina isi exercita efectul analgezic prin acelasi mecanism ca si morfina, adica actionand la nivelul receptorilor μ. In plus fata de efectele de tip opioid si anticolinergic, petidina actioneaza ca un anestezic local.
Asemanator altor opioide, petidina determina dependenta fizica si psihica si sindrom de abstinenta. De fapt, petidina poate determina adictie mai puternica in compartie cu alte opioide datorita actiunii foarte rapide, "rush"-ului asociat si efectelor de tip stimulante ale SNC asemanatoare cocainei.

Dupa absorbtie, petidina sufera hidroliza hepatica, cu transformare in acid petidinic care este apoi demetilat la norpetidina. Metabolitii petidinei se conjuga cu acidul glucuronic si apoi sunt excretati in urina.

Efectele toxice ale metabolitilor (convulsivante si halucinogene) nu pot fi contracarate de antagonistii receptorilor opioizi (naloxon sau naltrexon).

Intoxicatia cronica

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produceinrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.


Consumul cronic de petidina este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog.Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.
2. Toleranta - caracterizata prin necesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea de intoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial lacontinuarea folosirii aceleiasi cantitati.
3. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unuidrog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legatde teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evitasenzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nou echilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o starede adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiilep rizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala aadministrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectele substantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestariclinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu riscvital - sindromul de retragere.
4. Sindrom de abstinenta - este caracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitate variabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, inspecial narcotic, la care individul este adictiv si care a fostconsumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de"sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul de retragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatorii sindromului de dependenta.
5. Efecte halucinogene.


Citeste si despre:

Morfinomimetice Calmantele indicate in functie de tipul durerii Pancreatita acuta Sindromul de oboseala cronica Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere Cocktail periculos: alcoolul si medicamentele De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Intoxicatia cu opioide Metadona Fentanil Deprimante ale SNC Codeina Steroizii anabolizanti Opiu