Stresul este o expresie instinctiva si naturala a organismului de a se proteja. Va poate afecta sanatatea fara sa constientizati acest lucru. Veti fi tentati sa credeti ca vreo boala este cauza durerii persistente de cap, a insomniilor dumneavoastra frecvente sau a productivitatii scazute de la locul de munca, insa vinovat ar putea fi stresul. Stresul fizic v-ar putea afecta atat corpul, gandurile, sentimentele, cat si comportamentul.
Stresul prelungit este considerat o amenintare pentru organism, iar sistemul nervos simpatic lanseaza un raspuns de tipul lupta sau fugi. Acest lucru va declansa o serie de reactii fizice, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, constrictia vaselor de sange, incetinirea activitatii sistemului digestiv si cresterea tensiunii arteriale.
Problemele de sanatate debuteaza atunci cand hormonii de stres, cortizolul si adrenalina, sunt eliberati in cantitati mari si acest proces nu poate fi suprimat cu usurinta.
Desi hormonii sexuali feminini si chimia creierului le ofera o oarecare protectie impotriva stresului, femeile sunt mai profund afectate atat emotional, cat si fizic de catre stres, comparativ cu barbatii.
Barbatii au niveluri mai ridicate de hormoni androgeni, iar femeile de estrogen. Efectele hormonului antistres numit oxitocina, care se produce atat in timpul nasterii, cat si al alaptarii la femei si, la ambele sexe in timpul orgasmului, sunt amplificate de estrogenul si testosteronul redus (situatie caracteristica mai ales femeilor). Pentru a se mentine un echilibru al sanatatii emotionale a femeilor, acestea au nevoie de cantitati mai mari de oxitocina, comparativ cu barbatii.
Cele mai des intalnite efecte fizice ale stresului la femei sunt caderea parului si dereglarea menstruatiei. Acestea pot varia, insa pana la dureri de cap si sindrom de colon iritabil.
Alte consecinte specifice ale stresului includ:
Stresul ar putea afecta si in alte moduri corpul uman:
Printre masurile prin care puteti mentine sub control stresul se numara:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.