Beneficiile si efectele adverse ale echinaceei

Actualizat: 09 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Echinaceea este o planta din America de Nord, ce a fost descoperita si folosita ca un remediu traditional pentru mai mult de 400 de ani de catre triburile de indieni.

Din punct de vedere tehnic, echinaceea este clasificata ca fiind o planta, insa, mai multe specii de plante de echinaceea sunt folosite in domeniul medicinei din florile, frunzele si radacinile sale.

Inainte de 1950 si inainte de introducerea antibioticelor, echinaceea a avut un statut medicamentos.

Cu cat industria sanatatii s-a dezvoltat si antibioticele au devenit foarte utilizate in toata lumea, planta si-a pierdut foarte mult din folosinta.

Cei mai multi oameni nu stiu ca produsele chimice ce contin radacina de echinaceea difera semnificativ de produsele ce contin parti superioare ale plantei.

Daca analizam radacinile, putem vedea ca au concentratii mari de uleiuri volatile, in timp ce partile care cresc deasupra solului tind sa contina mai multe polizaharide, ce sunt cunoscute ca declanseaza functia imunitara.

Radacinile de echinaceea si florile sunt pline de nutrienti, precum si de enzime anti-inflamatorii si anti-bacteriene. Echinaceea este bogata in proteine, fier si cupru. Aceasta planta este incarcata cu vitaminele A, C si E, precum si cu acizi grasi. Are un miros placut, datorita uleiurilor aromatice pe care le contine.

Poliacetilena si polizaharidele sunt ingredientele principale ale echinaceei ce ii dau proprietatile sale medicinale puternice. Astfel, produsele de infrumusetare si medicamentele ce contin extract de echinaceea sunt cele mai bune si mai sigure de utilizat.

Aceste produse sunt cel mai bun mod de a incorpora avantajele echinaceei in regimul de infrumusetare al corpului dumneavoastra.
Multi constituenti chimici ai echinaceei sunt stimulatori puternici ai sistemului imunitar, putand oferi si o valoare terapeutica semnificativa.

Beneficii

Nu sunt foarte multe beneficii ale echinaceei, insa ele sunt foarte importante. Acestea sunt:

a.Lupta impotriva cancerului. Cercetarile fascinante despre beneficiile echinaceei privind cancerul la creier au fost publicate si au afirmat ca valoarea medicinala a fitochimicalelor continute in echinaceea este evidenta si arata ca acesti agenti, precum si alte fitochimicale ce nu sunt inca descoperite in aceasta planta, pot fi instrumente valoroase pentru combaterea diverselor tumori.

b.Stimuleaza sistemul imunitar. Studiile au aratat ca echinaceea reduce sansele de a dezvolta o raceala comuna cu pana la 58%. Echinaceea reduce durata unei raceli comune cu pana la o zi si jumatate. Echinaceea este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste in ceea ce priveste racelile.

Un alt studiu a dovedit ca sistemul imunitar poate fi puternic influentat de nivelul de echinaceea pe care il puteti consuma. Se pare ca 10 mg de echinaceea, administrate pe o perioada de 10 zile, sunt eficiente in stimularea sistemului imunitar. Echinaceea opreste racelile virale.

Cu toate acestea, rezultatele celor mai importante beneficii ale acestei plante cu privire la sistemul imunitar au fost efectuate atunci cand au fost obtinute pe infectii recurente.

c.Amelioreaza durerile. Istoria echinaceei a inceput atunci cand echinaceea purpurea a fost folosita de catre indieni drept calmant. Este deosebit de eficienta pentru urmatoarele tipuri de dureri:
-Durerile intestinale;
-Durerile asociate cu durerile de cap;
-Durerile asociate cu herpesul;
-Durerile asociate cu gonoreea;
-Durerile asociate cu rujeola;
-Muscaturile de sarpe;
-Gatul uscat;
-Durerile de stomac;
-Amigdalita;
-Durerile de dinti.

Unele metode comune de folosire a echinaceei in combaterea diverselor dureri este de a bea ceai de plante sau de a face o pasta din plante medicinale si frecati pe zona ce este afectata.

d.Are functii laxative. La fel ca si alte plante, echinaceea este benefica in special pentru stomac si intreg tractul gastrointestinal. Echinaceea poate fi folosita ca un laxativ usor, pentru ca reprezinta un ajutor in ceea ce priveste constipatia naturala si actioneaza ca un agent calmant.

Ceaiul de plante este deosebit de bun pentru a va ajuta sa scapati de aceste probleme. Daca aveti mai multe afectiuni cronice, o ceasca de ceai in fiecare zi va pot slabi intestinele, de aceea, aveti grija la cantitate.

e.Este un anti-inflamator. Se poate argumenta cu usurinta ca ucigasul numarul unu la nivel mondial, inflamatia, este la originea celor mai multe boli. Diversi factori, inclusiv stresul, toxinele din alimente si multe altele, toate contribuie la aparitia inflamatiilor.

Din fericire, unele studii au ajuns la concluzia ca un consum regulat de echinaceea poate inversa in mod eficient si poate atenua diversele tipuri de inflamatie. Echinaceea mai este benefica si in eliminarea inflamarii ochilor.

Este o alegere buna pentru persoanele care se lupta cu bolile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoida, sa consume regulat ceai de echinaceea.

f.Imbunatateste problemele de piele. Echinceea a fost folosita in diferite triburi americane pentru a trata:

-Muscaturile de artropode;
-Eczemele;
-Diverse boli inflamatorii ale pielii;
-Psoriazisul;
-Muscaturile de sarpe;
-Infectiile cutanate;
-Intepaturile;
-Vindecarea ranilor;
-Regenerarea pielii.

g.Imbunatateste sanatatea mintala. Echinaceea angustifolia este specia recomandata, pentru ca ajuta la vindecarea de bolile specifice legate de ADD/ ADHD si poate fi considerat unul dintre remediile naturiste pentru ADHD. Adultii si copiii care sufera de ADD/ADHD au o sanse mai mare de a suferi de tulburari emotionale, ca:

-Anxietate;
-Depresie;
-Fobii sociale.

Din nou, doza este cheia. Este recomandat consumul de 20 mg de echinaceea la un moment dat si nu mai mult. De fapt, luand mai mult de 20 de mg de echinaceea per doza, beneficiile echinaceei pot disparea.

h.Amelioreaza problemele respiratorii. Datorita efectelor sale imunostimulatoare si anti-inflamatorii, echinaceea poate fi folosita pentru ameliorarea simptomelor urmatoarelor probleme respiratorii:

-Sinuzita acuta;
-Toate tipurile de gripa;
-Raceala;
-Difterie;
-Inflamatii;
-Tuberculoza;
-Tuse convulsiva.

Pentru problemele mai severe, suplimentele sunt un mod bun de a fi baute sub forma de ceai.

i.Lupta impotriva infectiilor. Echinceea este un remediu fantastic pentru o multime de infectii. In conformitate cu unele studii, luand echinaceea si aplicand o crema la nivelul pielii se poate reduce rata de infectii vaginale recurente cu pana la 16%, in comparatie cu administrarea doar unor medicamente.

Este, de asemenea, cunoscut faptul ca ajuta impotriva:

-Infectiilor sangeroase;
-Herpes genital;
-Infectii gingivale;
-Malarie;
-Sifilis;
-Febra tifoida;
-Infectii ale tractului urinar;
-Infectii vaginale.

j.Lupta impotriva acneei si diminueaza ridurile. Acneea este cea mai frecventa problema a pielii, in special in randul adolescentilor sau a tinerilor adulti. Cremele impotriva acneei ce contin extract de echinaceea functioneaza imediat in cazul tenului.

Aceasta crema calmeaza pielea prin eliminarea umflaturilor tesuturilor pielii. Crema ajuta la lupta impotriva bacteriilor ce cauzeaza acneea.
Cremele de noapte bogate in extracte de echinaceea au un efect uimitor asupra liniilor fine si a ridurilor. Atunci cand este utilizata de mult timp, substanta functioneaza ca un astringent si are efect in scaderea celulelor pielii.

k.Este benefica impotriva matretii. Proprietatile anti-microbiene ale echinaceei elimina matreata cu totul, atunci cand este utilizata pentru o anumita perioada de timp. Matreata, de asemenea, cauzeaza mancarimi la nivelul scalpului si rezulta umflaturi mici datorita zgarieturilor, agravand si mai multe iritarea.

Utilizarea unor sampoane ce contin echinaceea va ofera nu numai eliminarea matretii, dar va scapa si de neplacerile rezultate. Persoanele cu psoriazis sau eczeme au multe beneficii daca folosesc sampon cu extract de echinaceea.

Efecte secundare

Cel mai frecvent efect secundar este deranjul la stomac. Dar unii oameni pot avea si reactii alergice. Daca se intampla acest lucru, s-ar putea obtine:

-Reactii cutanate;
-Agravarea simptomelor de astm;
-Anafilaxie (o urgenta ce va poate pune viata in pericol, ce poate provoca probleme de respiratie).

S-ar putea sa fiti expus la un risc mai mare de a dezvolta diverse reactii la echinaceea, daca sunteti alergic la unele plante din familia Daisy. Aceasta familie include crizantemele, galbenelele si multe altele.

De asemenea, echinaceea ar putea sa nu fie sigura pentru persoanele ce isi administreaza anumite medicamente. Exemplele sunt medicamentele pentru problemele cardiace, cum ar fi amiodarona sau unele tratamente anti-fungice.

Combinatia de echinaceea si aceste medicamente ar putea provoca leziuni hepatice.
Multe alte ierburi, plante, minerale, vitamine, suplimente sunt utilizate de unii oameni pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala. Cateva exemple sunt:

-Eucalipt;
-Usturoi;
-Miere;
-Lamaie;
-Mentol;
-Vitamina C;
-Zinc.

Daca sunteti interesat de utilizarea plantei de echinaceea sau al unui alt tratament alternativ, discutati cu medicul dumneavoastra. Amintiti-va ca remediile din plante pot avea riscuri si efecte secundare, la fel ca orice alt medicament.

Ele pot provoca reactii adverse si ar putea afecta modul in care alte medicamente pot lucra pentru organismul dumneavoastra. Nu este exclusa nici echinaceea.
Unii experti spun ca nu ar trebui sa consumati echinaceea mai mult de 8 saptamani.

Desi nu exista nicio dovada ca planta ar cauza vreun anumit prejudiciu de acest tip, medicii nu stiu suficient de multe lucruri despre siguranta acestei plante pe termen lung.

Desi nu exista nicio dovada oficiala cu privire la modul de utilizare a echinaceei, unii medici ofera sfaturi ca utilizarea in fiecare zi, la un interval regulat de timp, este benefica in sprijinirea sistemului imunitar si a starii generale de sanatate.

Unele surse sustin ca echinaceea pare a fi foarte eficienta atunci cand este administrata cat de curand de la aparitia simptomelor, luata de mai multe ori pe zi, timp de pana la 10 zile.

Formele lichide de echinaceea sunt mai eficiente decat capsulele. Indiferent daca utilizati sau nu echinaceea pentru copilul dumneavoastra, trebuie sa tineti minte sa folositi un preparat ce nu contine alcool.

Un studiu facut pe 11 medicamente a descoperit ca numai 4 dintre ele contineau de fapt ceea ce a fost declarat pe etichetele lor. Aproximativ 10% dintre aceste produse nu contineau echinaceea, jumatate dintre aceste produse au fost etichetate in mod gresit ca specii de echinaceea si mai mult de 50% dintre produse nu contineau cantitatea marcata de ingrediente.


Citeste si despre:

Echinaceea sustine imunitatea copiilor Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alimentatia corecta pe timp de iarna Analiza materialului seminal (spermograma) Sindroame gripale Cum ne putem proteja de virozele respiratorii 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat