Aromoterapia presupune utilizarea constanta de uleiuri volatile de plante, cunoscute sub denumirea de uleiuri esentiale in scopul tratarii sau prevenirii aparitiei bolilor. Este o forma de terapie complementara, o metoda holistica de tratament care abordeaza tratarea intregii persoane, nu doar un simptom sau o boala stimuland capacitatea naturala a organismului de a se echilibra si vindeca.
Uleiurile esentiale sunt formate din molecule aromatice, care sunt usor absorbite prin piele si respiratie pe masura ce ajung in plamani. Aceste elemente componente terapeutice, patrund apoi in sistemul circulator si sunt transportate in intregul organism unde isi manifesta proprietatile vindecatoare. Pentru ca acestea sunt foarte concentrate este necesara utilizarea doar a unei cantitati reduse de ulei esential pentru a se obtine rezultatele dorite.
Cand uleirile esentiale de calitate sunt folosite corect, combinarea intr-un mod placut de arome, bai si masaje aromatizate ca si alte tratamente de acest gen actioneaza pentru redobandirea echilibrului, vindecarii si tratarii intregului organism, intr-un mod natural.
Uleiurile esentiale sau uleiurile aromoterapeutice reprezinta esenta inmiresmata a unei plante. Aceste lichide foarte concentrate stau la baza aromoterapiei care promoveaza ideea ca uleiul aromatic rezultat dintr-o planta are proprietati vindecatoare. Uleiurile esentiale pot fi extrase din plante prin distilare cu vapori de aburi sau presare la rece. Distilarea este metoda cel mai des utilizata pentru extragerea uleiurilor pentru aromoterapie.
Aceasta tehnica presupune tratarea cu aburi a plantelor pana cand acestea se descompun. Produsul secundar rezultat este uleiul parfumat al plantei, care este racit, separat de apa si dupa filtrare rezulta uleiul esential. Atunci cand uleiul este presat la rece, practic planta este presata prin acelasi procedeu prin care este presata o lamaie. Uleiurile esentiale nu ar trebui sa fie confundate cu parfumuri sau cu alte uleiuri parfumate.
Uleiurile esentiale sunt obtinute din plante si sunt naturale, in timp ce uleiurile parfumare sunt produse prin procedee chimice pentru a imita anumite mirosuri aromatizate, pentru parfumuri, apa de colonie, lumanari etc.Unele uleiuri pentru aromoterapie sunt prea concentrate pentru a fi aplicate direct pe piele. In acest caz uleiul poate fi combinat cu lotiune sau crema pentru a i se dilua capacitatea de actiune. Aplicarea uleiurilor concentrate pe piele poate provoca reactii negative, cum ar fi eruptii cutanate sau arsuri. De asemenea, anumite uleiuri esentiale ar trebui evitate de femeile insarcinate sau diagnosticate cu anumite afectiuni.
Aromoterapia se bazeaza pe principiul ca aromele naturale sau uleiurile esentiale de la anumite plante sau flori pot afecta starea de spirit si modul de gandire sau de a simti, la un moment dat, al unei persoane. Urmatoarele uleiuri si amestecuri sunt printre cel mai des utilizate. Se vor adauga intr-un suport special de aromoterapie, intr-o ceasca cu apa fierbinte sau pur si simplu pe o discheta de bumbac pentru a se obtina efectul dorit.
- Ameliorarea stresului - Bergamota, musetel, levantica, lamaie, portocala, patchouli, vanilie, ylang ylang.
- Anxietate, frica - Bergamota, musetel, lemn de cedru, tamaie, lavanda, trandafir, lemn de santal, patchouli, iasomie.
- Stima de sine - Bergamota, grepfruit, iasomie, portocala, rozmarin.
- Tristete - Bergamota, musetel, tamaie, grapefruit, iasomie, lavanda, lamaie, portocala, trandafir, lemn de santal, ylang ylang.
- Oboseala - Busuioc, bergamota, tamaie, ghimbir, grapefruit, iasomie, lamaie, patchouli, mentta, rozmarin, lemn de santal.
- Agitatie - Musetel, lavanda, mandarina, lemn de santal.
- Izolare - Musetel, bergamota, tamaie, trandafir. -
- Stimularea memoriei - Busuioc, lamaie, chiparos, menta, rozmarin.
- Afrodisiac - Salvie, iasomie, batchouli, trandafir, lemn de santal, vanilie, ylang ylang.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.