Recomandarea psihologului: Arta de a depista minciuna

Actualizat: 16 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Introducere


Psihologic vorbind, minciuna este o afirmatie contrazisa de catre experienta si observatie, care este oferita de o persoana in mod premeditat sau spontan prin denaturarea totala sau partiala a adevarului sau prin argumentarea selectiva a faptelor. Potrivit studiilor, minciuna este un mecanism ce tine de supravietuire; au fost identificate zone ale creierului care sunt activate si solicitate sub influenta unei minciuni sau unui comportament inselator.

De regula, a minti este o actiune spontana folosita pentru a produce confuzie, false sperante sau pentru a crea o anumita stare sociala favorabila mincinosului. Exista si minciuna premeditata considerata a fi de neiertat, devastatoare deoarece pune mari semne de intrebare asupra caracterului persoanei in cauza.
Totusi, pot fi identificate si minciuni spontane-nepremeditate, atunci cand individul nu este corect informat, sau cand interpreteaza gresit informatiilor detinute.

Caz real: Un fost agent federal instruit in arta depistarii minciunii relateaza ca stia cand un individ minte chiar de la prima intalnire, de la prima conversatie. Cum reusea acest lucru? Analiza logic fiecare cuvant rostit al interlocutorului si cunostea semnele care indicau ca o persoana minte - neconcordanta detaliilor si a comportamentului, cantitatea de informatie oferita etc.

Cunoasterea indiciilor care pot ajuta la demascarea unei minciuni este utila oricand, in orice situatie, deoarece toti oamenii devin, la un moment dat, subiectul acestei actiuni!

In continuare va prezentam 10 indicii eficiente in depistarea minciunilor.

Neconcordanta in vorbire

Cand doriti sa descoperiti daca o persoana minte sau nu, trebuie sa ii analizati logic fiecare propozitie rostita si sa identificati neconcordanta in vorbire.

Situatie reala: Agentul federal a interogat o femeie. Cand femeia a spus ca a fugit si s-a ascuns cand a auzit focurile de arma fara sa se uite inapoi, specialistul a observat imediat neconcordanta. "A fost pur si simplu o nepotrivire in declaratie. Ea a auzit focuri de arma, dar nu s-a uitat sa vada mai multe detalii."
Intr-un moment de neatentie al martorului, agentul federal a lovit puternic in masa iar femeia s-a uitat fix la el. "Cand o persoana aude un zgomot, reactia naturala este sa isi indrepte privirea spre acesta. Stiam ca a auzit focurile de arma si ca s-a uitat in directia din care au venit, vanzadu-l pe cel care a tras cu arma, si apoi a fugit".

Neconcordante si lucrurile care nu se potrivesc - acestea sunt primele lucruri pe care trebuie sa le cautati cand vorbiti cu o persoana pe care o suspectati ca ar spune un neadevar.

Intrebari neasteptate

Aproximativ 4% dintre oameni sunt mincinosi si chiar mint destul de bine. Pentru ca acestora nu le creste nasul ca lui Pinocchio trebuie sa va dati seama chiar dvs. cand spun neadevaruri. Cand un individ minte, aceste spune povesti atat de incalcite, incat ajunge sa le creada si el insusi si sa ii amageasca pe ascultatori.

Priviti interlocutorul cu atentie si, atunci cand nu se asteapta, intreabati-l un lucru pe care nu este pregatit sa il justifice si astfel il veti prinde pe picior gresit.

Observati comportamentul

Unul dintre cei mai importanti indicatori ai minciunii este modificarea de comportament. De exemplu, cand o persoana calma in mod natural, isi schimba brusc comportamentul ca si cum ar fi deranjata de ceva acesta este un semn al modificarii de comportament si al identificarii minciunii. Valabila este si situatia inversa: daca o persoana nervoasa in general, este foarte calma.
Secretul este sa cautati schimbarile fata de comportamentul de baza, iar daca apar modificari inseamna ca este ceva in neregula.

Emotiile false

Majoritatea oamenilor nu pot zambi fals fara ca acest lucru sa nu fie evident. Zambetul intr-un moment inoportun sau cel care dureaza prea mult pentru o anumita situatie pot fi indicii pentru faptul ca o persoana spune un neadevar. Cel care minte are o expresie a fetei care in acelasi timp transmite si suparare dar si bucurie. Zambetul nu va fi complet, buzele vor fi stranse si vor parea mai subtiri. Aceste emotii false sunt un indicator ca adevarul nu este rostit in intregime.

Intuitia

Este indicat sa va bazati pe intuitie cu toate ca sunt voci care sustin ca aceste trairi individuale pot deforma realitatea. Intuitia nu va ajuta sa argumentati de ce suspectati ca o persoana nu spune adevarul, deoarece nu este metoda de actiune a unui om de stiinta care poate sa-si argumenteze opiniile.

Analizarea microexpresiilor

Microexpresiile sunt expresii de durata scurta de maxim 25 de secunde, si apar ca rezultat al unei emotii ascunse. Cand o persoana pare fericita, desi in realitate este suparata, starea reala va fi la un moment dat dezvaluita pentru o fractiune de secunda. Daca starea ascunsa este de furie, frica, fericire sau gelozie, acestea pot fi observate atat pe chipul, cat si in ochii persoanei, si dar si prin gesturile folosite si postura corpului. In aceasta situatie este foarte important sa fiti foarte atent pentru a observa aceste lucruri.

Majoritatea oamenilor nu pot recunoaste microexpresiile, dar acest lucru poate fi invatat prin exercitiu, mai ales. De fapt, in mai putin de o ora, un om obisnuit poate invata sa descopere microexpresiile.

Contraindicatiile

Exista momente in care o persoana foloseste anumite gesturi care nu se potrivesc cu informatiile pe care le ofera; in acele momente persoana poate minti. Pare incredibil dar este adevarat, sunt oameni care fac o afirmatie si misca apoi capul in semn de negare. Acesta este un gest complet si contrazice ce se transmite prin cuvinte.

Contradictiile pot fi intre voce si cuvinte, gesturi si voce, mimica si cuvinte sau expresia fetei si cuvinte. Cand ati depistat astfel de nepotriviri fiti foarte atenti deoarece persoana in cauza nu spune adevarul.

8. Sesizati disconfortul

Cand cineva evita contactul cu ochii atunci cand comunica, desi in mod normal acest lucru nu ar fi o problema, sansele sa spuna o minciuna sunt ridicate. Daca privirea este nelinistita, persoana transpira, respira sacadat, isi umezeste buzele sau isi schimba des pozitia, acestea sunt semne specifice starii de disconfort si anxietate, care ajuta la identificarea unei minciuni.

Prea multe detalii

Daca in descrierea unei situatii sunt incluse mult prea multe detalii, ceva nu este in regula. Detaliile adesea sunt oferite pentru a castiga credibilitatea interlocutorului. Daca primiti prea multe detalii nu inseamna neaparat ca sunteti mintit dar trebuie sa luati in calcul si aceasta alternativa.

Nu ignorati adevarul

Este mai important sa recunoastem cand cineva spune adevarul decat atunci cand minte, deoarece adesea oamenii sunt pusi in situatii dificile si cu toate ca indiciile mentionate mai sus se potrivesc exista posibilitatea ca individul sa spuna adevarul.
Indiciile prezentate mai sus contribuie la detectarea minciunilor, dar nu stabilesc de ce o persoana este determinata sa minta sau care este semnificatia neadevarului.

Luati in calcul toate informatiile pe care le puteti afla despre o persoana, inclusiv cele de natura sociala si emotionala. Pentru a formula un verdict trebuie sa cunoasteti cat mai multe detalii pentru a putea sa interpretati corect reactiile si modificarile comportamentale ale celui pe care il banuiti ca ar spune o minciuna.

Aveti incredere in dvs.

De regula, decizia cu privire la atitudinea abordata in viata de zi cu zi ii apartine fiecarui individ in parte. Daca alegeti un caracter suspicios exista riscul sa nu aveti nicio clipa de liniste, dar cu siguranta veti fi ferit de multe dezamagiri. Daca adoptati un caracter credul, viata va fi mai placuta si mai frumoasa chiar si atunci cand sunteti inselati si dezamagiti de persoanele dragi.

Ca parinte sau ca prieten, cel mai bine este sa aveti incredere in cei din jur decat sa cautati minciuna din orice lucru. Este de datoria fiecarei persoane sa evalueze cat mai corect cu putinta fiecare situatie si sa se simta confortabil cu alegerea facuta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Femei inselate: intrebari si raspunsuri Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina Tulburarea de personalitate antisociala Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Halucinatiile senzoriale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Semnele dependentei de heroina Dependenta de jocurile de noroc Imbunatatirea unei relatii cu un fost dependent Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau? Comportamentul suicidal si autovatamarea