Imbunatatirea unei relatii cu un fost dependent

Actualizat: 05 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati


Nu este un secret faptul ca dependenta de droguri sau de alcool poate afecta corpul si mintea unei persoane.

Vestea buna este ca, avand un tratament adecvat si consiliere din partea unui specialist, dar si prin stoparea folosirii drogurilor sau a alcoolului, ranile provocate se pot vindeca in timp.

Insa, cea mai grea provocare o reprezinta refacerea unei relatii. Aceasta poate dura uneori foarte mult timp pentru ca fostii dependenti sa-si recastige increderea si respectul fata de oamenii care i-au ranit.

Unele relatii pot fi chiar irecuperabile, deoarece nu toata lumea este pregatita sa ierte sau sa uite. Daca persoanele care au renuntat la alcool sau droguri, uneori nu poate fi suficient sa repare un prejudiciu produs.

Consecintele adictiei: relatie ruinata

Este foarte usor sa vedeti de ce o relatie a devenit compromisa. In ceea ce priveste dependenta, comportamentele cele mai negative pe care oamenii le au sunt consumul de substante, la care se mai includ minciuna, furtul, necredinta, pierderea unui loc de munca.

Astfel ca acele persoane devin violente, provocand rani propriei persoane sau a celor din jurul lor, incalca legea, creand un dezastru financiar si multe alte tipuri de comportamente ingrijoratoare.

Din cauza aceasta, apropiatii acestor oameni incep sa se indeparteze cate putin din cauza ranilor psihice, poate chiar si fizice provocate de cei despre care vorbim.

Distrugerea dependentei: repararea prejudiciului

Se poate repara o relatie dupa un tratament de dezintoxicare?

Conform unor experti, raspunsul este da. Un consilier de dependenta chimica licentiat in departamentul de servicii de recuperare afirma ca repararea unei relatii are nevoie de timp.

La inceput, se pare ca va fi o lipsa semnificativa de incredere din partea celor apropiati, deoarece au fost o multime de promisiuni rupte, de sentimente ranite. Cel mai important lucru este sa stiti ca trebuie sa existe o baza de recuperare inainte de a incepe procesul de reparare.

Asteptari realiste si reconstructia relatiei in timp

Cand persoanele revin de la dezintoxicare, se simt mandre si pozitive in ceea ce priveste viitorul. Ei au depus efort in a-si recupera viata de inainte si asteapta acum recompense. Cand se intorc acasa, se pot astepta sa fie intampinati ca niste eroi.

Realitatea este ca multi se plang ca raspunsul primit nu a fost cel la care ei se asteptau. Unele persoane se limiteaza in a felicita dependentul in cauza, sau, mai rau, alte persoane nu sunt deloc fericite de intoarcerea acasa a pacientului.

Este normal ca acel pacient sa aiba asteptari foarte mari cu privire la relatiile lor. Insa, anii pierduti si dezamagirea nu se pot sterge deodata. Trebuie sa lupte pentru a-si recapata increderea pierduta. Cel mai bun lucru este sa lase lucrurile sa vina de la sine, sa nu forteze nimic.

Codependenta

Conditiile de viata cu un dependent de alcool sau de droguri pot fi extrem de grele. Unii oameni se adapteaza la acest lucru prin a deveni codependenti. Viata lor se invarte in jurul dependentului, astfel ca persoana codependenta isi pierde propriul sens de identitate.

Ei trebuie sa se adapteze la o noua situatie si acest lucru este foarte dificil de facut. Acest lucru poate dura o perioada indelungata de timp, inainte de dezvoltarea unei relatii mai sanatoase. In foarte multe cazuri, se poate solicita ajutor din exterior sub forma unei sedinte de consiliere.

Cum se poate recupera o relatie?

Exista unele lucruri ce ar trebui facute pentru ca o relatie sa fie recuperata, si anume :

-persoana respectiva sa isi ceara scuze pentru orice lucru care a cauzat durere;
-actiunea este mult mai importanta decat cuvantul. Persoana respectiva trebuie sa depuna mari eforturi in recuperarea lor si sa arate ca ei s-au schimbat;
-este foarte important sa inteleaga ca unele persoane nu sunt obligate sa ierte. Ele pot face acest lucru numai in cazul in care simt asta;
-incercarea de a face modificari poate ajuta la vindecarea durerii cauzate, dar nu trebuie sa faca acest lucru in speranta de a primi ceva anume;
-eliberarea din trecut este un aspect foarte important pentru a se recupera din problema dependentei;
-rabdarea este vitala pentru oricine in speranta reconstruirii unei relatii.

Persoanele care au fost sub influenta unor substante trebuie sa accepte ca unele relatii nu pot fi salvate. In viata pot exista unele relatii care nu pot fi recuperate in intregime. O persoana nu poate fi fortata sa uite si sa ierte. Tot ce se poate face este sa se respecte sentimentele celeilalte persoane si sa accepte decizia ei finala.

Acest lucru poate fi dificil, insa nu exista nicio alta alegere. Orice incercare de a continua imbunatatirea relatiei ar putea provoca si mai multe daune. Singurul lucru ce ar trebui facut ar fi sa se retraga si poate intr-o buna zi acea persoana va dori sa vorbeasca.

Cum puteti avea incredere din nou in acea persoana?

Persoanele ranite in urma dependentei altor persoane nu au niciun motiv sa aiba din nou incredere in persoana dependenta. Desi recuperarea precoce restabileste speranta, restabilirea increderii nu se poate dobandi asa de usor.

Este nevoie de doua lucruri esentiale:
-in primul rand, persoana dependenta trebuie sa inceteze consumul drogurilor sau al alcoolului, schimbandu-si astfel comportamentul sau;
-al doilea factor este timpul. Cat timp? Atat timp cat este nevoie. Spre exemplu, puteti ierta o persoana care a fost la dezintoxicare si care isi cere iertare. Nu a spus nimeni ca nu puteti, dar este nevoie de timp, onestitate, alegeri bune si sobrietate pentru a putea recapata increderea.

Invatati sa iertati

Iertarea nu este un exercitiu mintal. Mai degraba, iertarea este o schimbare a inimii determinata de catre cei ce au fost raniti. Nu puteti lasa ca resentimentele sa va nelinisteasca incontinuu. Iertarea nu este neaparat un lucru firesc. Este foarte greu sa iertati, dar este singurul lucru care elibereaza pe altii de rusinea pe care au produs-o, restabilind astfel posibilitatea de reincredere si de ce nu, de intimitate.

Restaurarea unei relatii este ca si cum ati incerca sa incepeti daramarea unui zid mare de caramida din temelii. Trebuie sa aveti rabdare. Recuperarea va permite sa eliminati doar cateva caramizi in fiecare zi. Dupa un timp, crapatura va fi suficient de mare incat sa prindeti o persoana de mana si, printr-o atingere sa va fie oferita dragoste. Intr-o zi, increderea este restaurata si peretele de caramida dispare.

Dependenta se spune adesea ca poate fi o boala a negarii, dar este, cu alte cuvinte o boala a regretului. Cand procesul de dependenta a durat destul de mult si a patruns adanc in viata si mintea dependentului, spatiul lasat gol de pierderile cauzate de o asa numita dependenta progresiva este umplut cu regrete.

Prima victima a dependentei, ca si cea a razboiului, este adevarul. Persoana dependenta devine practic un mincinos si risipitor din toate aspectele legate de apararea si conservarea dependentei lui.

In concluzie, cu foarte mult efort psihic si incredere din partea ambelor persoane, relatiile pot fi reparate cu usurinta. Este posibil sa se mute dintr-o lume de haos la o lume plina de dragoste si respect reciproc in cazul in care nu exista echilibru si toleranta si capacitatea de a lucra prin diferente. Dependenta inseamna sa iti faci rau singur in repetate randuri.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului Cand trebuie sa consultati un sexolog Ereditatea si alcoolismul Steroizii anabolizanti Distrofia Musculara Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Durerea cronica Durerea cronica pelvina la femei Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Colita ulcerativa Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre?