Dependenta de smartphone

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Smartphone-urile devin o parte integranta a vietii oamenilor, nu doar datorita capacitatii lor de a efectua apeluri telefonice. Smartphone-urile au devenit aparate muzicale, sisteme GPS sau aparate de fotografiat, cele cu ajutorul carora se pot afla stirile de ultima ora, reprezentand insa si surse de divertisment.

Utilizarea acestor aparate a devenit foarte importanta in viata oamenilor. Intr-un studiu efectuat pe 1600 de manageri si profesionisti, cercetatorii au descoperit ca:


- 70% dintre acestia isi verifica telefonul in termen de o ora de la trezirea din somn
- 56% isi verifica telefonul in ora premergatoare somnului
- 48% dintre ei isi verifica telefonul in weekend
- 51% utilizeaza telefonul pe tot parcursul vacantelor
- 44% sustin ca experimenteaza o senzatie de anxietate in cazul in care isi pierd telefonul sau sunt fortati sa nu il foloseasca timp de o saptamana.

Dependenta sau obicei?

Daca intr-adevar utilizatorii smartphone-urilor devin dependenti de acestea este inca neclar. Se stie insa ca internetul si anumite forme de utilizare a computerului creeaza dependenta. Adevaratul sens al dependentei presupune cresterea nivelului de toleranta la o substanta (de exemplu, droguri sau alcool), iar persoana dependenta prezinta disconfort accentuat, atunci cand doreste sa renunte la substanta la care prezinta aceasta toleranta.

Exista si dependenta psihoactiva, ce poate fi declansata de tehnologia computerizata. Aceasta dependenta se regaseste si printre anumiti utilizatori de smartphone-uri.

Smartphone-urile permit accesul la divertisment, programe si site-uri de socializare, stiri si posta electronica. Este un astfel de comportament sanatos? Raspunsul poate varia, in functie de influenta pe care utilizarea smartphone-urilor o are asupra vietii de familie, a locului de munca ori asupra socializarii in viata reala a persoanelor in cauza.

Oamenii nu devin dependenti de aparatul in sine, ci de obiceiul de a utiliza aplicatiile acestuia sau de placerea de a vorbi frecvent la telefon, timp indelungat.

Pe langa crearea unor constrangeri, utilizarea smartphone-urilor poate implica si alte pericole pentru viata mentala a unei persoane. Prin intermediul dimensiunilor aparatului si a accesibilitatii constante la internet, a aplicatiilor gratuite sau ieftine, aceste aparate modifica relatia om-computer.

Acest fenomen are loc deoarece oamenii pastreaza smartphone-urile langa ei, de cand se trezesc pana merg la culcare, iar aceste dispozitive ofera un flux aproape continuu de mesaje si alerte, precum si acces usor la o multitudine de surse informationale convingatoare.

Se poate renunta la smartphone?

Expertii sugereaza acesti pasi pentru a controla dependenta de smartphone:


Citeste si despre:

Dependenta de internet: un fenomen in crestere Atentie la sprayurile si picaturile nazale: pot da dependenta! Iata cu ce le poti inlocui Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Cauze surprinzatoare ale durerilor Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sanatatea mentala si pandemia Somnifobia sau Frica de somn Smartphone-ul iti poate afecta creierul? Durerile de spate: 6 cauze surprinzatoare si remediul lor Cocoasa cauzata de telefonul mobil Pericolele asociate cu slabirea rapida Afazia