Dependenta de nicotina

Actualizat: 12 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este nicotina


Nicotina este substanta chimica prinicpala gasita in planta de tutun, fiind o substanta ce da dependenta. Dependenta este fizica, ceea ce inseamna instalarea dorintei de consum si aparitia sindromului de abstinenta la intreruperea consumului. De asemenea, dependenta este si psihica, comportamentala, ceea ce inseamna ca dorinta de consum este constientizata.

Multe persoane devin dependente de obiceiuri ce includ nicotina, dintre care fumatul este cea mai utilizata metoda de consum. In instalarea dependentei joaca rol si factorii sociali si situationali, cu aparitia obiceiului: obiceiul de a fuma in situatii stresante, obiceiul de a fuma dupa fiecare masa, etc.

Alte moduri de a consuma nicotina sunt fumatul de trabuc sau pipa, precum si inhalarea nazala a unei pudre de nicotina. In ultima vreme, se utilizeaza si patch-uri cu nicotina, in incercarea de a renunta la fumat, insa acestea au, in fond, aceleasi efecte.

Studiile anuale estimeaza ca 435,000 de decese sunt cauzate si/sau asociate cu fumatul, in fiecare an. Oprirea fumatului, in orice moment, aduce beneficii nemasurabile asupra sanatatii.

Efectele dependentei de nicotina

Nicotina produce o stare de bine, usor euforica, in mintea si corpul consumatorului. Atunci cand cineva foloseste nicotina, creierul elibereaza automat neurotransmitatori precum dopamina, un compus al starii de bine. Astfel apare sentimentul de eliberare, de linistire, multumire. Aceste sentimente sunt principalul motiv al multor fumatori, pentru care consuma nicotina si ajung dependenti.

Este important sa stim ca nicotina nu este singurul compus din tigarile clasice. Nicotina, impreuna cu alte 4000 de substante, duc la efecte psihice si fizice variate, care favorizeaza semnificativ aparitia multor probleme de sanatate.

Cele mai importante afectiuni, cauzate de consumul cronic de tigari si nicotina, includ:
Cancer pulmonar
• Emfizem
• Bronsita cronica
• Cancer in orice organ
• Leucemie
• Afectiuni cardiace ischemice sau non-ischemice
• Accident vascular cerebral
• Diabet
• Tulburari de vedere, precum cataracta
• Infertilitate
• Impotenta functionala
• Avort spontan si sarcini complicate
• Slabirea sistemului imunitar
• Infectii respiratorii recurente
• Diminuarea senzatiei de gust si miros
• Afectiuni dentare si gingivale
• Imbatranire precoce
• Osteoporoza
• Efecte tegumentare: hiperpigmentare, riduri, descuamari, deshidratare

Mai mult decat atat, fumatul pasiv creste riscul unor afectiuni. Fumatul pasiv reprezinta inhalarea fumului expirat de catre fumatorii din apropiere, fiind un fenomen des intalnit pretutindeni in societate. Studiile arata ca majoritatea copiilor ce locuiesc in case cu parinti fumatori, sunt predispusi la:
• Moarte subita infantila
• Astm
Infectii respiratorii
• Infectii ORL

Cauze ale dependentei de nicotina

Singura sursa de dependenta de nicotina o reprezinta fumatul tigarilor. Intrucat nicotina da dependenta foarte usor, chiar si fumatul intermitent, a cateva tigari, poate produce nicotina. Astfel, fumatorii ocazionali devin fumatori permanenti, cu nevoia de fumat zilnic.

De asemenea, produsele ce contin nicotina, precum acele patch-uri, sau guma cu nicotina, pot cauza dependenta, chiar daca riscul este mai mic decat in cazul tigarilor.

Cine este la risc?

Orice persoana ce utilizeaza tutunul, este la risc de a dezvolta aceasta dependenta. Singurul, si cel mai bun mod de a evita dependenta este prin evitarea fumatului.

Cativa factori cresc suplimentar riscul de dependenta. De exemplu, persoanele cu istoric familial de dependenta de nicotina, sau persoanele ce au crescut in case impreuna cu fumatori, sunt mai predispusi la a fuma si la a deveni astfel dependenti. Acest lucru are atat o componenta familiala, ce tine de obiceiuri, cat si o componenta genetica, conform unor studii.

Persoanele care incep sa fumeze din tinerete, sau chiar din copilarie, sunt mai probabile sa continue sa fumeze si in viata adulta. Se estimeaza ca 80% dintre fumatori au inceput sa fumeze inainte de varsta de 18 ani. Adultii ce incep sa fumeze la varsta mai inaintata, dezvolta mai putin aceasta dependenta si le este mult mai usor sa renunte la fumat.

De asemenea, persoanele consumatoare de alcool sau alte droguri, precum si pacientii cu boli psihice, vor dezvolta mult mai usor dependenta la nicotina.

Semne si simptome

Simptomele dependentei de nicotina includ:
• Incapacitatea de a renunta la fumat sau la utilizarea produselor cu nicotina
Sindrom de abstinenta in momentul renuntarii la fumat
• Dorinta fizica, carnala, de a continua fumatul chiar si atunci cand apar probleme de sanatate
• Dorinta constienta de a fuma, chiar daca stie ca ii dauneaza sanatatii.

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica dependenta de nicotina, medicul va discuta cu pacientii utilizarea curenta si utilizarea din trecut a tigarilor sau a altor produse cu nicotina. De asemenea, acesta va pune intrebari cu privire la probleme de sanatate recent sau demult aparute, precum si la alti factori ai stilului de viata. Este important ca medicul sa stie impactul pe care il are nicotina in viata pacientului si influenta pe care o are fumatul asupra sa si asupra relatiilor cu persoanele din jur.

Medicul va stabili apoi gradul de dependenta si va recomanda cateva optiuni de tratament. Este esential ca pacientii sa se astepte ca renuntatul la fumat sa fie extrem de dificil, acestia avand nevoie de vointa si determinare.

Optiuni de tratament

Componenta fizica a dependentei poate fi cea mai dificila parte de gestionat, atunci cand se renunta la fumat. Pentru a avea succes, pacientii trebuie sa isi modifice complet obiceiurile, comportamentul si uneori chiar mediul si anturajul asociat cu fumatul.

Medicul poate ajuta prin prescrierea unor suplimente si medicamente precum: inlocuitoarele de nicotina sau medicamente antidepresive, administrate in doze minime.

Grupurile de sustinere

Este important ca persoana care incearca sa scape de dependenta sa nu fie singura, ci sa isi gaseasca fie o persoana, fie un grup de persoane, care au fost sau sunt in aceeasi situatie. Aceste persoane vor ajuta la gestionarea sentimentelor, la invingerea obiceiurilor si vor fi de un adevarat ajutor in procesul de renuntare la fumat.

Obiceiuri facute acasa

Tratamentul dependentei de nicotina tine mai mult de pacient, decat de medic sau de un tratament din exterior. Astfel, schimbarile obiceiurilor si adoptarea a noi obiceiuri, sunt esentiale pentru a reusi.

Incercati urmatoarele, pentru o tranzitie mai usoara de la dependenta de nicotina:
• Exercitii fizice regulate. Prin exercitiu fizic, organismul primeste endorfina, ceea ce produce acelasi sentiment de eliberare si fericire precum dopamina eliberata prin fumat.
• Inlocuiti obiceiul de fumat cu gustari sanatoase, pentru a pacali actul reflex deja format
• Aruncati toate produsele cu tutun din casa, masina, locul de munca
• Evitati complet sau, pe cat posibil, contactul cu persoane fumatoare sau cu locuri in care se fumeaza
• Alegeti o dieta sanatoasa si echilibrata
• Gasiti-va un nou hobby; de fiecare data cand simtiti nevoia sa fumati, faceti acel hobby
• Gasiti o metoda de relaxare care sa va ajute in situatiile stresante: sunati un prieten, ascultati muzica, faceti cateva minute de meditatie
• Aveti rabdare, este un proces indelungat.

Efectele reuntatului la fumat

Fumatorii dependenti de nicotina, atunci cand intrerup consumul, vor experimenta sindrom de abstinenta. Acest sindrom se manifesta diferit de la pacient la pacient, dar in mod tipic include simptome precum iritabilitate, anxietate, dureri de cap, fatigabilitate, transpiratii.

Prima saptamana este culminanta in ceea ce priveste sindromul de abstinenta, dar simptomele se diminueaza cu fiecare zi care trece. Astfel, aveti rabdare si incredere in propriul organism.

Concluzie

Persoanele care utilizeaza produse cu nicotina, in special tigari, au un risc crescut de dependenta la nicotina. Dependenta de nicotina aduce consecinte severe asupra sanatatii generale. Indiferent de momentul in care va aflati, renuntatul la fumat si indepartarea acestei dependente va rezolva multe dintre probleme de sanatate deja prezente.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/nicotine-and-related-disorders#withdrawal
https://www.medicalnewstoday.com/articles/181299


Citeste si despre:

Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre? Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari? Mituri despre fumat care te impiedica sa renunti Moduri prin care sa scapati de pofta fumatului 7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Renuntarea la tigari: reactii imediate in organism Zece pasi pentru a scapa de fumat Informatii despre tigara electronica De ce este atat de greu sa renuntati la fumat Este sanatoasa guma de mestecat?
Cere sfatul medicului ×