Parodontita

O parodontita este provocata de actiunea nefasta a placii dentare si a tartrului, care contin numerosi germeni, asupra tesuturilor de sustinere a dintelui (gingie, os alveolar, cement).
Ea se traduce printr-o gingie rosie si umflata care sangereaza la cel mai mic contact, indeosebi in cursul periajului dintilor. Parodontitele cronice, foarte frecvente, afecteaza de obicei adultul in jur de 30 de ani. Evolutia lor este foarte lenta.

Tratament - Debuteaza printr-un detartraj-polizaj al radacinilor, cu scopul de a incetini procesul de depunere a tartrului. Este indispensabila practicarea unui periaj corect al dintilor, ceea ce permite eliminarea regulata a placii dentare. Cateva luni mai tarziu, se procedeaza la o evaluare a starii tesuturilor si, daca este cazul, la o acoperire a structurilor distruse (grefe de gingie, acoperirea leziunilor osoase cu ajutorul coralului, hidroxiapatitei fosfatilor tricalcici etc.).
Sinonim:pioree alveolodentara, inflamatie a parodontiului.

Citeste si despre:

Parodontita sau boala parodontala Va confruntati cu parodontita? Iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia STOP parodontozei Bolile sistemice determinate de infectiile orale Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Implantele, prezent si viitor Albirea dentara – intre mit si realitate De ce malocluziile trebuie corectate? Mineralele: functii si beneficii Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor