Primul ajutor in boala de decompresie

Actualizat: 06 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Boala de decompresie este un termen care se refera la diminuarea presiunii exercitate asupra organismului, dupa expunerea unei persoane la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica.

Angajatii liniilor aeriene, scafandrii sau astronautii prezinta de obicei cel mai mare risc de decompresie.

Simptomele specifice sunt emfizemul subcutanat, pruritul, durerile articulare accentuate, slabiciunea de la nivelul gambelor, tulburarile de vedere, dezechilibrul corporal si paralizia membrelor inferioare.

Debutul simptomatologiei inseamna transportarea de urgenta a victimei la prima unitate medicala disponibila, pentru administrarea tratamentului de recompresie intr-un cheson cu suprapresiune.

Primul ajutor in boala de decompresie presupune urmatorii pasi

- Sunati la 112 daca victima se afla intr-o stare de confuzie sau ameteala severa, starea sa de constienta este alterata, prezinta dificultati de respiratie sau mers ori se afla in stare de inconstienta.
- Verificati pulsul si respiratia victimei. Daca este necesar, incepeti imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
- Administrati victimei oxigen, daca aveti aceasta posibilitate.
- Asezati victima in pozitie orizontala, astfel incat sa preveniti agravarea simptomelor. Daca victima este inconstienta, asezati-o in pozitia laterala de siguranta.
- Daca victima este constienta, administrati-i lichide in cantitati mici (cate un 1 litru pe ora), fara cofeina sau alcool.
- Asigurati confortul victimei si protejati-o de hipotermie, acoperind-o cu o patura sau hainele pe care le aveti la dispozitie.
- Nu administrati victimei niciun medicament in absenta echipajului medical.
- Pregatiti-va sa furnizati cadrelor medicale informatii despre conditiile in care s-a produs decompresia, simptomele victimei si masurile de prim ajutor adoptate.


Citeste si despre:

Factorii de risc pentru necroza avasculara Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara Boli ale oaselor si tratamentul acestora
Cere sfatul medicului ×