Ghid de prim ajutor pe timp de vara

Actualizat: 13 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intoxicatia alimentara


Primele simptome de intoxicatie alimentara de obicei apar in aproximativ 4 ore. Diareea si varsaturile se pot manifesta impreuna sau separat.

Dupa disparitia varsaturilor beti cat mai multa apa sau bauturi neacidulate, frecvent, cu inghitituri mici. Bauturile care contin substante de rehidratare orala sunt ideale.

Persoana afectata va manca atunci cand ii va fi foame. Daca dupa 24 de ore nu apare nici o ameliorare, mergeti la consult medical.

Intepatura de albine

Albinele nu sunt la fel de agresive ca si viespiile si inteapa atunci le atingeti in mod accidental. Imediat va aparea umflatura locala si durerea. Daca vedeti acul, scoteti-l cu atentie prin razuire si aplicati un pachet cu gheata pe locul intepaturii pentru ameliorarea inflamatiei si calmarea disconfortului.

Nu scoateti acul cu ajutorul unei pensete intrucat acul poate avea un sac cu venin la unul din capete si folosirea pensetei poate provoca raspandirea uni cantitati mai mari de venin decat in situatia initiala.

Daca inflamatia evolueaza dramatic sau in cazul in care victima se simte ametita sau are probleme de respiratie, se va solicita serviciul medical de urgenta intrucat acesta poate fi un semn de reactii alergice severe.

Epuizarea din cauza caldurii

Senzatia accentuata de sete, insotita de durere de cap, ameteli si crampe la nivelul abdomenului sunt semne de epuizare din cauza caldurii. Aceasta are loc atunci cand o persoana se deshidrateaza si nu poate sa transpire (transpiratia are rol de racire a corpului).

Evitati soarele direct si indepartati orice tip de imbracaminte in exces, lasand doar hainele lejere. Ideal ar fi sa beti bauturi izotonice. In cazul in care aveti disponibila doar apa, sorbiti in mod regulat inghitituri mici.

Intindeti-va cu picioarele ridicate pentru ca sangele sa ajunga in creier si a reduce senzatia de ameteala. Solicitati ajutor medical de urgenta daca nu exista semne de ameliorare nici dupa 15-20 de minute.

Arsuri solare

Desi pielea poate fi arsa si dupa o jumatate de ora de expunere la soare, pot dura chiar si 12 ore pana cand apar manifestarile prejudiciului.

Incercati cat mai rapid sa raciti pielea cu o baie sau dus rece, luati antiinflamatorii cum ar fi ibuprofenul pentru ameliorarea durerii si folositi o crema hidratanta care a fost racita anterior in frigider.

Nu consumati bauturi alcoolice, nici macar pe cele cu gheata, intrucat acestea vor dilata mai mult vasele de sange care sunt la suprafata pielii, iar senzatia de fierbinteala se va accentua. Daca suferiti de arsuri solare insotite de basici umplute cu lichid, consultati un medic. Nu le spargeti pentru a nu se infecta.

Sangerarea nazala

Vasele subtiri de sange din mucoasa nazala sunt fragile, asa ca orice lovitura la nas sau chiar stranutul repetat poate provoca o hemoragie nazala. Tineti capul inainte pentru a permite sangelui sa se scurga din nas apoi prindeti partea moale a nasului timp de 10 minute.

In cazul in care sangele curge in continuare, incercati din nou tehnica, inca 10 minute. Nu tineti capul pe spate pentru ca sangele nu trebuie sa curga spre gat intrucat ar putea sa apara varsaturile.

Nu va suflati nasul atunci cand s-a oprit sangerarea intrucat acest lucru va disloca orice cheag format. Daca sangerarea este abundenta si dupa o umatate de ora, chemati serviciul medical de urgenta.


Citeste si despre:

Ghid de siguranta la plaja si la piscina Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Alergenii din aer Intepaturile de insecte si paianjeni Remedii alternative pentru intepaturile de albine Intepatura de viespi/albine la copii Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Prim ajutor in intepaturi de insecte Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari Simptomele si tratamentul intepaturii de arici de mare