Cum te protejezi de arsurile solare

Actualizat: 17 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Expunerea indelungata la soare fara protectie poate fi un factor al aparitiei arsurilor solare, dar si al cancerului de piele.

Ca sa te feresti de probleme, este foarte importanta protectia solara.

Simptome ale arsurilor solare

In cazul arsurilor solare, manifestarile sunt diferite de la o persoana la alta, dar si in functie de gravitatea arsurii. Astfel, pot aparea furnicaturi si usturimi resimtite la nivelul pielii, dureri, dar si basici si pustule, in cazul celor mai grave.

Persoanele cu tenul deschis pot observa pete rosii pe piele in zonele afectate. In cazul celor care au psoriazis si a celor care sufera de lupus eritematos, boala se poate agrava daca stau in soare fara protectia necesara.

Intensitatea unei arsuri depinde si de momentul zilei in care te-ai expus la lumina solara, cat si de nivelul de radiatii UV care se gasesc in atmosfera in momentul expunerii.

Arsurile solare nu apar numai in urma expunerii la plaja, ci si daca mergi la munte, in zone cu altitudini mari. Arsurile pot fi insotie si de insolatie, care se manifesta prin varsaturi, dureri de cap, ameteli.

Ce metode de tratament ai la indemana

In cazul arsurilor solare, ai la indemana remedii din natura. Poti apela la mierea de albine, care are proprietati calmante si antibacteriene, pe care sa o aplici pe piele. Poti face o baie calduta, in care sa pui bicarbonat de sodiu.

De ajutor iti poate fi si o alifie cu propolis, datorita efectelor calmante si antiseptice. Gelul de aloe vera este la fel de indicat in vindecarea arsurilor solare.

Un alt remediu se bazeaza pe infuziiile din plante. Fierbi cateva pliculete de ceai de musetel, de ceai de sunatoare sau de coada-soricelului, le lasi sa se raceasca, apoi le aplici pe zonele afectate, ca sa actioneze timp de 10-15 minute.

Poti inmuia si o carpa din bumbac in infuzie, apoi sa acoperi zonele in care ai basici sau unde simti ca pielea te strange.

Iaurtul este, de asemenea, un ingredient de baza in tratarea arsurilor. Nu trebuie decat sa aplici iaurt simplu pe piele, timp de 20 de minute, dupa care faci un dus cu apa calduta.

Masuri de protectie

In zilele cand soarele straluceste cu putere, imbraca haine deschise la culoare, confectionate din bumbac sau din matase naturala.

Crema de protectie solara trebuie aplicata la fiecare doua ore cand stai la plaja si de fiecare data dupa ce iesi din apa. Este recomandat ca aceste creme de protectie sa aiba un factor SPF de cel putin 30.

Nu uita nici de protectia ochilor, care se realizeaza prin purtarea de ochelari, dar si a unei sepci sau a palariilor.

Razele soarelui sunt foarte puternice intre 11:30 si 13:30. In acest interval orar este de preferat sa eviti expunerea la soare sau sa reduci timpul petrecut sub razele soarelui.

Copiii, care sunt mai sensibili la radiatiile UV, trebuie sa fie foarte bine protejati cand stau la plaja. Daca se joaca in aer liber, este important sa aleaga zone umbroase, prin care razele soarelui sa nu fie atat de patrunzatoare.

Bebelususii sub sase luni nu ar trebui sa fie expusi la soare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Arsurile solare Metode pentru a atenua si trata arsurile solare Cum ne pregatim pielea pentru bronzat Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Cum se manifesta alergia la soare Protejati-va ochii de radiatiile solare Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Alergiile solare Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare Lotiunea solara potrivita pielii tale Petele de varsta sau lentigo solar: cauze, simptome si tratament Arsurile solare, remedii naturiste Arsurile solare: remedii din popor Cat de periculos este solarul