Contuzia abdominala - semne si efecte

Actualizat: 21 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este contuzia abdominala


Contuzia reprezinta un tip de leziune traumatica, ce poate aparea la nivel cerebral, la nivelul oaselor membrelor sau la nivelul unor cavitati precum cavitatea abdominala, aceasta din urma fiind denumita contuzie abdominala.

Contuzia abdominala este o leziune traumatica a cavitatii abdominale, care apare in urma unei leziuni cu impact puternic asupra acestei regiuni. Este important sa se recunoasca semnele si simptomele unei contuzii abdominale si sa se acorde ajutor medical prompt pentru a evita complicatiile grave.

Semne si simptome

Contuzia abdominala poate prezenta o varietate de semne si simptome, care pot varia in functie de severitatea leziunii.

Cele mai comune semne si simptome includ:

Durerea abdominala. Durerea este cel mai frecvent simptom al contuziei abdominale. Aceasta poate fi constanta sau poate aparea episodic, intermitent. Debutul este imediat dupa producerea traumatismului abdominal, iar localizarea poate fi exacta, circumscrisa intr-o regiune abdominala, sau poate fi difuza, cu durere ce iradiaza in intreg abdomenul. Intensitatea durerii este de obicei mare, insa este subiectiva si difera de la pacient la pacient, in functie de pragul de sensibilitate al fiecaruia. Caracterul este unul dur, surd, iar pacientii descriu deseori aceasta durere ca o apasare a unui obiect greu.

Sensibilitate abdominala. Abdomenul devine sensibil, dureros, la atingere superficiala, la palparea profunda si la aplicarea de presiune. Pacientul poate simti disconfort la cele mai mici atingeri in zona afectata.

Hematoame. Hematoamele reprezinta acumulari intradermice sau subcutanate de sange, fiind aceste leziuni tumefiate si de culoare mov-albastrie. Varianta superficiala a hematoamelor o reprezinta echimozele (vanatai). Hematoamele si uneori chiar si echimozele pot indica prezenta hemoragiei intraabdominale, ce se asociaza traumatismului ce a produs contuzia.

Greturi si varsaturi. Contuzia abdominala, in functie de mecanismul de producere, va afecta organe interne din cavitatea abdominala: splina, ficat, intestin subtire, intestin gros, pancreas, colecist. Presiunea aplicata acestor organe, chiar si in absenta unor plagi penetrante, determina greata, varsaturi, tulburari de tranzit si modificarea generala a functiei digestive.

Slabiciune si stare de ameteala. In cazurile severe in care contuzia este acompaniata de hemoragie intraabdominala apare precoce anemia si chiar socul hemoragic, ceea ce poate induce slabiciune, stare de ameteala, paloare si oboseala marcata.

Cauze

Contuziile abdominale pot fi cauzate de o varietate de incidente, dintre care cele mai comune sunt:

1. Accidente de masina: impactul puternic din timpul unui accident rutier poate provoca contuzii abdominale, dar si alte tipuri de contuzii (cerebrale, osoase).

2. Traumatisme sportive: activitatile fizice intense si accidentele suferite in timpul practicarii unui sport de contact poate duce la contuzii abdominale. Printre sporturile periculoase se numara luptele corp la corp, fotbalul american, boxul.

3. Caderi de la inaltime: fie ca este vorba de o inaltime mare, fie ca sunt caderi de la acelasi nivel, acestea pot avea impact suficient de puternic asupra abdomenului incat sa provoace leziuni. Caderile in apa si contactul direct dintre abdomen si apa pot de asemenea provoca contuzii.

4. Lovituri directe: loviturile produse cu ajutorul obiectelor contondente sau loviturile puternice corp la corp pot produce leziuni abdominale.

Metode de diagnostic

Contuzia abdominala se asociaza de cele mai multe ori si cu alte leziuni, in cadrul politraumatismelor.

Astfel, medicul care se ocupa de stabilirea diagnosticului si de instaurarea tratamentului este un medic urgentist sau un medic chirurg, in functie de serviciul in care ajunge prima data pacientul. Fie ca este o leziune izolata, fie ca este acompaniata si de alte leziuni, diagnosticul contuziei abdominale trebuie sa fie prompt si procesul de diagnosticare sa nu intarzie instaurarea tratamentului.

Astfel, medicul va evalua pe scurt simptomele si semnele pacientului si va inspecta abdomenul. Acesta va palpa intreg abdomenul si va nota prezenta hematoamelor. Pacientul va fi monitorizat si ii vor fi evaluate functiile vitale cat mai repede, in eventualitatea existentei unor hemoragii interne.

Ulterior medicul va cere cateva examinari paraclinice care sa ajute la confirmarea diagnosticului, la identificarea leziunilor asociate si la evaluarea complicatiilor:

• Analize de sange: acestea se recolteaza in urgenta si se axeaza pe identificarea nivelului de hemoglobina, a parametrilor de coagulare si a grupei sanguine, in cazul necesitatii de transfuzie sanguina.

• Ecografia abdominala: o examinare imagistica usor si rapid de realizat, ce poate fi efectuata in urgenta. Este o metode neinvaziva si neiradianta de a vizualiza organele interne abdominale. Hemoragia interna poate de asemenea fi evidentiata prin ecografie.

• CT (Computer Tomograf) abdomino-pelvin. Acesta ofera imagini detaliate ale organelor interne si poate ajuta la detectarea surselor de sangerare sau infectie.

Tratament

Optiunile de tratament pentru contuzia abdominala variaza in functie de severitatea leziunii.

Uneori, tratamentul poate fi conservator, nechirurgical, iar alteori poate fi necesara interventia chirurgicala. Astfel, optiunile de tratament includ:

• Monitorizare si tratament conservator: In cazurile usoare, cand nu exista semne de leziuni interne grave, pacientul este monitorizat in spital si ii este recomandat repausul, hidratarea si reechilibrarea hidroelectrolitica cu ajutorul fluidelor administrate pe cale venoase, precum si nutritia corespunzatoare, pentru a permite vindecarea.

• Tratamentul durerii: medicamentele pentru controlul durerii sunt administrate in spital pe cale intravenoasa, si pot fi prescrise ulterior antialgice administrate pe cale orala, pentru a ameliora disconfortul abdominal al pacientului.

• Interventie chirurgicala: daca exista semne de leziuni severe sau hemoragie interna, interventia chirurgicala de urgenta devine necesara si nu trebuie amanata.

• Transfuzii de sange: acestea vor fi initiate cu sange conform grupul sanguin al pacientul in caz de anemie severa, cu valori ale hemoglobinei sub 7. Sangele va fi administrat si in cazul initierii interventiei chirurgicale, cand creste suplimentar riscul de hemoragie.

Riscuri si complicatii

In lipsa tratamentului sau in cazul intarzierii acestuia, contuzia abdominala poate duce la complicatii severe, uneori ireversibile.

Posibilele complicatii includ:

Hemoragie interna: una dintre cele mai grave complicatii este sangerarea interna. Sangerarea poate avea originea in oricare dintre organele abdominale, lezate prin traumatism abdominal: intestin, ficat, splina, rinichi. Hemoragia poate fi fulminanta, cu potential letal.

• Leziuni ale organelor interne: pot aparea rupturi ale ficatului, splinei, rinichilor sau intestinului, situatii ce necesita interventii chirurgicale de urgenta.

• Infectii: in cazul unei contuzii abdominale severe, exista riscul de infectie in zona lezata sau in intreaga cavitate abdominala. Infectiile pot fi grave si pot necesita tratament antibiotic sau interventie chirurgicala.

Peritonita: perforatia unui organ sau ruptura acestuia in urma unei contuzii abdominale poate duce la peritonita, infectia severa si generalizata a peritoneului (membrana care captuseste intreaga cavitate abdominala). Peritonita este o urgenta medicala si necesita tratament imediat.

• Probleme digestive: contuzia abdominala poate provoca probleme digestive, cum ar fi ocluzia intestinala sau problemele de absorbtie a nutrientilor, din cauza afectarii intestinale.

• Leziuni ale vaselor de sange: Impactul puternic la nivel abdominal poate provoca leziuni ale vaselor mari de sange de la acest nivel, precum aorta abdominala sau vena cava inferioara, leziuni ce duc la hemoragii interne severe, potential letale.

Concluzie

Contuzia abdominala poate fi o leziune grava care necesita atentie medicala imediata. Diagnosticul si tratamentul trebuie initiate precoce, pentru a evita instalarea complicatiilor severe si pentru a asigura un prognostic bun al pacientului.

Bibliografie
https://www.wakemed.org/care-and-services/emergency-care/trauma-centers/trauma-survivors-network/common-injuries-treatment/abdominal-injuries
https://www.msdmanuals.com/professional/injuries-poisoning/abdominal-trauma/overview-of-abdominal-trauma


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Paralizia cerebrala Contuzia pulmonara - evaluare si tratament Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Primul ajutor in caz de accident rutier Perforatia esofagiana Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Politraumatismele Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Stenoza mitrala Sindromul de soc toxic Fizioterapie