Ecografia abdominala - ce patologii se pot depista?

Actualizat: 04 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ecografia abdominala


Ecografia abdominala reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai folosite metode de explorare imagistica a abdomenului.

Avantajele ecografiei abdominale

Are numeroase avantaje:
1. este noninvaziva (nu cauzeaza niciun rau pacientului, nu iradiaza) ,
2. este relativ ieftina,
3. poate fi repetata ori de cate ori este nevoie si de mai multi examinatori,
4. ofera informatii in timp real.

Posibile impedimente in obtinerea unei imagini de calitate

Calitatea unei investigatii ecografice depinde de mai multi factori:

1. Factori ce tin de pacient: ex balonarea (meteorismul) abdominala, constipatia, consumul recent de alimente, lipsa consumului adecvat de apa, lipsa de cooperare (nu sta linistit, nu poate respira adanc atunci cand e necesar etc )

2. Factori ce tin de aparat (vechime, model, reglaje etc)

3. Factori ce tin de examinator (experienta, calitati individuale, timp etc. )

Indicatii:
- Durere abdominala si/sau lombara
- Formatiuni abdominale descoperite la palpare
- Icter (coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor insotita de modificarea culorii urinei sau a materiilor fecale);
- Greata, varsaturi,
- Dureri intense sau, dimpotriva, mai putin intense dar persistente in epigastru (“capul pieptului”)sau oriunde in abdomen sau pelvis.
- Tulburari de tranzit intestinal (diaree, constipatie, alternanta diaree/constipatie)
- Hematurie (eliminarea de urina cu sange)
- Modificari ale menstruatiei (fie absenta ei, fie cresterea in frecventa sau intensitate)
- Traumatisme abdominale
- Modificari ale unor analize de laborator (ex transaminaze hepatice, bilirubina, profil lipidic, glicemie, uree, creatinina etc)
- Pentru monitorizarea unor malformatii congenitale sau a unor tumori benigne (ex hemangioame) sau maligne.
- In spital se foloseste la ghidarea unor investigatii invazive (ex punctie renala sau hepatica sub ghidaj ecografic)
- Pentru screeningul unor afectiuni congenitale – de exemplu Boala polichistica hepato-renala, care este o maladie cu transmitere genetica; daca un adult este depistat cu aceasta malformatie, este recomandat sa se efectueze ecografie abdominala si rudelor de grad 1 (frati, surori, copii, parinti) pentru ca acestia sa poata lua masuri preventive de mentinere pe termen lung a functiei normale a acestor organe.

Contraindicatii

- Practic nu exista contraindicatii absolute ale investigatiei ecografice abdominale.

Ce organe se pot evalua la ecografia abdmino-pelvina:
- Ficat;
- Colecist (vezicula biliara) si cai biliare
- Pancreas
- Splina
- Rinichi drept si stang
- Cai urinare superioare
- Prostata
- Uter
- Vezica urinara

Organe cu vizualizare incompleta sau uneori dificila:

- Pancreasul- intrucat este situat in spatele stomacului si duodenului, care sunt de obicei cu gaze si continut lichidian si atunci fac uneori dificila su imposibila vizualiarea pancreasului - uneori e necesara completarea investigatiilor cu ex computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara sau altele.

- Vase mari abdominale: Aorta abdominala, Vena cava inferioara, vasele iliace care iriga membrele inferioare, venele hepatice, arterele renale – pentru evauarea corecta si completa a vaselor abdominale este indicat ecografia Doppler arterial si venos, care se efectueaza de catre examinatori cu competenta diferita de ecografia abdominala generala.

- De obicei nu se vizualizeaza foarte bine organe ale tubului digestiv: esofag, stomac, duoden, intestin subtire- anumite segmente, intestin gros (colon), apendice; exista insa situatii cand un abdomen pregatit inainte poate fi examinat mai bine la nivelul tubului digestiv, mai ales de catre un operator experimentat in acest domeniu si cu un aparat adecvat. Pentru tubul digestiv, insa, exista alte metode de examinare mai specific (endoscopia, eco-endoscopia, investigatii radiologice, CT etc)

- Uneori, organele genitale interne (ovare, trompe uterine, uneori si uterul) la femeie nu se vizualizeaza foarte bine la ecografia abdomino-pelvina uzuala si necesita ecografie genitala transvaginala.(de obicei efectuat de specialistul ginecolog)

- Organele genitale interne la barbat (prostata) necesita, uneori, ecografie transrectala. (efectuata de obicei de specialistul urolog).

- Pentru diagnosticul si urmarirea sarcinii: se foloseste, in general, ecografia abdomino-pelvina standard dar se efectueaza si ecografia morfo-fetala, de catre medicul obstetrician-ginecolog cu competenta speciala in acest domeniu.

Afectiuni mai frecvente ce se pot depista prin ecografie abdominala:
- Steatoza hepatica – incarcarea cu grasimi a ficatului: se insoteste de obicei de un ficat cu dimensiuni crescute. Poate fi omogena (ficatul este incarcat uniform cu grasimi) sau neomogena (cu zone mai incarcate si altele mai putin incarcate cu grasimi- dau un aspect “patat”, uneori necesta confirmare cu examen CT sau RMN)
- Hepatomegalia- este un ficat marit de volum. Poate aparea in hepatita acuta, hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, insuficienta cardiaca etc.
- Ciroza hepatica – ficatul este fibros, neregulat, poate fi mic sau, dimpotriva, mare; frecvent apare ascita – prezenta de lichid in abdomen, printre ansele intestinale
- Tumori benigne: Hemangioame, chisturi innascute sau dezvltate pe parcursul vietii, adenoame etc
- Tumori maligne (cancer) de ficat, pancreas, caai biliare, metastaze pornite de la cancere digestive, pilmonare, cutanate, renale etc
- Colecistita acuta sau cronica
- Diskinezia biliara; malformatiile colecistice
- Litiaza colecistica si de cai biliare
- Pancreatita acuta sau cronica, chiste pancreatice, malformatii congenitale, tumori pancreatice .
- Litiaza sau microlitiaza renala, malformatii renale, tumori renale, complicatii ale infectiilor urinare
- Adenom de prostata, prostatita cronica
- Fibroame uterine , chiste anexiale, tumori genitale
- Sarcina intrauterine, extrauterina
- Anevrisme de aorta abdominala sau alte artere intraabdominale
- Tromboze venoase intraabdominale
- Glandele suprarenale – daca sunt modificate
- Mariri ale ganglionilor limfatici abdominali

Concluzii

Avand in vedere toate avantajele ecografiei abdominale, coroborand cu faptul ca tehnologia a evoluat foarte mult, aparand pe piata aparate portabile, unele de dimensiuni reduse care permit ca ea sa se poata efectua in cabinete mici, izolate, precum si la domiciliul pacientului, ecografia abdomino-pelvina ramane o metoda de baza in explorarea diferitelor afectiuni sau chiar in screeningul acestora.

Bibliografie: “Explorari functionale in Medicina Interna” -Coordonator Camelia Diaconu, Editura All


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Herniile Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani Cancerul de vezica urinara Ce trebuie sa stiti despre cancer Anevrismul - localizare, simptome si tratament Analize medicale recomandate barbatilor peste 60 de ani Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Afectiunile renale – ptoza renala Cancerul la copii: semne si simptome Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Vezica biliara (colecistul): boli specifice Adenomul de prostata Ecografia fetala