Durerea abdominala este o acuza frecventa in cazul copiilor, studii recente indicand faptul ca aproximativ 10-15% din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani se plang de dureri abdominale saptamanal.
Durerea de acuza abdominala poate fi acuta (cu debut brusc) sau cronica (pe termen lung). Copiii cu dureri acute sunt diagnosticati de obicei ca avand apendicita, gastroenterite sau constipatie. Diagnosticul devine mai dificil cand durerea este cronica, nu asociaza alte simptome, iar examenul fizic este nesemnificativ.
In aceste cazuri durerea poate fi functionala si este secundara stresului sau apare datorita faptului ca organismul copilului este hipersensibil la o activitate intestinala considerata ca fiind normala. Copiii cu dureri functionale nu au febra, astenie, anorexie, scadere ponderala, iar acest tip de durere este neobisnuita la copii sub 4 ani.
Parintii sau tutorii legali ai copilului sunt sfatuiti sa apeleze la ajutorul medical specializat in momentul in care starea de sanatate a copilului o impune. Acuzele copilului nu trebuie ignorate sau neglijate, organismul lui raspunzand intr-o maniera complet diferita de cea a adultilor la eventualele agresiuni. Simptomele copiilor au de cele mai multe ori debut brusc si evolutie rapida, impunand consultatii medicale de urgenta. Chiar si dupa aparenta ameliorare, copiii si adolescentii trebuie supravegheati atent in vederea prevenirii unor eventuale complicatii sau reactivari ale bolii.
In continuare sunt prezentate cateva masuri menite sa amelioreze durerea abdominala usoara:
Repaus la pat: simptomatologia copilului cu durere abdominala usoara se poate reduce prin repaus la pat intr-o pozitie confortabila. De cele mai multe ori pacientul isi gaseste singur o pozitie antalgica (in care durerea este minima) sau poate fi ajutat de parinti (de exemplu acestia il pot pune in decubit ventral-pe burta, pozitie care linisteste durerea din balonari).
Dieta: hidratarea corecta este foarte importanta chiar si in aceste conditii. Specialistii considera insa ca riscul de aparitie al deshidratarii intr-o astfel de situatie este relativ redus. Daca apare si voma pe fondul durerii abdominale, copilul are, intr-adevar, nevoie de ingrijiri speciale, insa nu va putea ingera o cantitate mare de lichide. Este recomandata administrarea de lichide sub diferite forme, in cantitati reduse dar crescande treptat, la un interval de15-20 de minute.
Lichide: nu este recomandata administrarea de apa sau de lapte fiert in cazul copiilor foarte mici si sugarilor, deoarece le va afecta echilibrul salin din organism. Medicii specialisti recomanda administrarea in astfel de situatii a solutiilor de rehidratare special concepute pentru uz pediatric (unele fiind disponibile si in farmacii, fara a avea nevoie de prescriptie medicala pentru eliberare). Este recomandat, de asemenea, sa se incerce restabilirea dietei normale a copilului cat mai repede posibil. Copiii mai mari, care au deja alimentatie diversificata, pot fi hraniti in acest timp cu supe. Este indicata evitarea laptelui, sucurilor concentrate de fructe, bauturilor acidulate, cafelei (sau produselor continand cafeina, cacao), bauturilor energizante sau tonice, mai ales daca pacientul are si diaree.
Alimente solide: reluarea alimentatiei solide este ceruta, de cele mai multe ori, chiar de copil. Se poate incepe prin consumarea de paine prajita sau buscuiti. De asemenea, se pot introduce in dieta banane (dar nu in exces) sau orez gatit.
Medicamente: medicatia se alege in functie de simptomele asociate durerii abdominale si poate include antipiretice, de tipul acetaminofen (Panadol). Majoritatea medicilor specialisti evita administrarea aspirinei in cazul copiilor. De asemenea, se recomanda evitarea administrarii antibioticelor fara prescriptie medicala, precum si a diferitelor remedii naturiste. Este de preferat ca parintii sa informeze corect medicul cu privire la tratamentul urmat de copil anterior vizitei la cabinet, deoarece exista interactiuni neplacute intre medicamente.
In ceea ce priveste durerea abdominala functionala, aceasta nu necesita un tratament specific, insa exista anumite modificari dietetice ce pot ameliora simptomatologia, printre care:
- aportul crescut de fibre: este indicata imbogatirea dietei cu fructe si legume. Cele mai multe fibre le contin fructele nedecojite, deci se recomanda consumarea lor cruda, nu sub forma de sucuri sau piureuri, fasolea, mazarea, cartofii, rosiile. Popcornul este, si el, o sursa foarte bogata de fibre. Specialistii sfatuiesc parintii sa la ofere copiilor cu dureri abdominale functionale, cantitatea de fibre considerata a fi normala pentru varsta lor, dar si o suplimentare de 5 grame (in general, cantitatea recomandata pentru un copil este de minim 3-4 grame/portie). Supele de legume sunt o alta sursa potrivita de fibre, acestea avand avantajul de a spori si cantitatea de lichide consumata de copil.
- instituirea unei diete fara lactoza: aceasta este utila in special daca patologia de fond pare a fi intoleranta la lactoza.
Medicii recomanda evitarea alimentelor care pot declansa durerea abdominala, in special cele bogate in sorbitol sau cafeina, cum ar fi sucurile de fructe, guma de mestecat si bomboanele sau dulciurile concentrate.
Tratamentul de specialitate se bazeaza pe efectuarea unui control medical, amanuntit, cu examen fizic, anamneza, recoltare de analize si alte probe paraclinice (radiografii, ecografii). Masurile terapeutice variaza, de la tratamentul medicamentos si externarea pacientului cu continuarea tratamentului la domiciliu, pana la internarea sau chiar interventia chirurgicala.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.