Adevarul despre grasimea abdominala

Actualizat: 15 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea oamenilor stocheaza grasimea din organism in doua moduri: la nivelul coapselor, soldurilor, abdomenului (grasimea subcutanata sau grasimea care poate fi observata in mod direct) si in jurul organelor interne vitale, cum ar fi inima, plamani, ficat etc. (grasime viscerala care nu poate fi vazuta din exterior).

Volumul mare de grasime viscerala poate fi intalnita chiar si la persoanele slabe, dar este o certitudine la persoanele unde grasimea abdominala este vizibila.

Totusi, grasimea viscerala devine o problema doar cand este prezenta pe termen lung, in cantitati ridicate, intrucat poate predispune la aparitia hipertensiunii arteriale, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare, dementei si anumitor tipuri de cancer (inclusiv cancer de san si cancer de colon).

Cum sa diminuati grasimea din jurul abdomenului

Pentru mentinerea starii generale de sanatate, femeile ar trebui sa aiba o dimensiune a taliei mai mica de 80 cm, iar barbatii mai mica de 100 cm. Specialistii considera ca cei care au corpul in forma de para (solduri si coapse mai groase) au mai putina grasime repartizata in jurul abdomenului, decat cei care au o forma de mar (grasimea este concentrata in jurul taliei).

In plus, cercetatorii au confirmat ca cei care au o talie mai mare (ca si constitutie) au si mai multa grasime viscerala. Principalele cauze ale acumularii grasimii in jurul stomacului sunt excesul de calorii si modificarile hormonale.

Cu toate acestea, tendinta de a stoca grasime viscerala poate fi mostenita genetic, inclusiv la persoanele destul de slabe. Specialistii au descoperit ca grasimea viscerala este prezenta chiar si la persoanele cu greutate normala sau subponderala, care nu fac activitati fizice. Indiferent de greutatea pe care o aveti, pentru a scapa de grasimea de pe abdomen, dar si de cea viscerala este important sa aveti un regim sanatos de viata care sa includa exercitii fizice, dieta sanatoasa, somn suficient si cat mai putin stres.

- Sport - Pentru a elimina grasimea abdominala este indicat sa faceti exercitii intense, cum ar fi mersul pe jos in pas vioi, utilizarea unei biciclete stationare, canotaj etc. La fel de utila poate fi si activitatea fizica moderata care presupune accelerarea ritmului cardiac. Esential este sa faceti sport de cel putin trei ori pe saptamana. Jucati-va cu cei mici, practicati gradinaritul sau practicati in ritm alert orice sport va face placere.

- Dieta - Nu exista nicio dieta magica pentru eliminarea grasimii din jurul abdomenului, dar in cazul in care veti urma un regim pentru pierderea in greutate, veti observa ca grasimea abdominala va disparea prima.

Pentru a slabi puteti adopta o dieta cu putine calorii care sa contina fructe, legume, grasimi sanatoase, peste, oua, carne slaba, lactate cu putine grasimi, fructe, legume si cat mai putine dulciuri.

- Somn - In urma studiilor s-a constatat ca persoanele care dorm sase-sapte ore pe noapte au mai putina grasime viscerala si abdominala, comparativ cu ceilalti. Desigur, doar somnul fara alte masuri nu functioneaza, dar si acesta este important.

- Stres - Probabil ca stiti ca oamenii tind sa nu faca cele mai bune alegeri alimentare cand sunt stresati. Stresul cronic ar putea fi o problema si mai grava. Eliminati stresul cu ajutorul meditatiei, exercitiilor fizice, practicarea a diverse activitati care va pot face placere, prin socializare sau cu ajutorul altor masuri pentru gestionarea stresului.


Citeste si despre:

Adevarul despre grasimea abdominala Adevarul despre alimentele fast - food Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit Adevarul despre intoleranta la gluten Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Durerile abdominale: 12 mituri Tot ce trebuie stiut despre sarcina imaginara (pseudocieza) Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata 5 beneficii ale utilizarii protectiei solare Despre alaptare si beneficiile ei Notiuni generale despre glaucom Tot ce trebuie stiut despre incontinenta fecala 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese? Sarcina - Luna a V-a Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez?