Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului

Publicat: 12 Decembrie 2007 | Actualizat: 02 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau totala a intestinului, situatie care are drept consecinta impiedicarea propulsarii continutului acestuia de-a lungul intestinului.

In functie de nivelul la care se produce aceasta blocare, exista ocluzia de intestin subtire si ocluzia de intestin gros (de colon).

In situatiile mai grave, ocluzia determina si intreruperea circulatiei sangvine la nivel intestinal (asa-numita ischemie intestinala) sau strangularea intestinului, situatii care reprezinta mari urgente chirurgicale.

Cauze

Ocluzia intestinala poate fi cauzata de tumori ale intestinului (mai ales tumori de intestin gros care pot creste in lumenul acestuia, ingustandu-l pana cand obstructia devine completa), dar si de alte tumori care cresc intraabdominal si, pe masura ce devin mai voluminoase, comprima dinspre exterior lumenul intestinal.
Alte cauze sunt torsiuni sau ingustari la nivelul intestinului, precum si formarea de aderente (lipituri) intre ansele intestinale, mai ales in urma unor interventii chirurgicale mai vechi. Mai rar, ocluziile intestinale apar in urma unor inflamatii sau infectii de la nivelul intestinului (de exemplu, tuberculoza intestinala).
Herniile care se complica (indiferent de localizarea acestora: inghinala, femurala, ombilicala etc.) prin patrunderea unei anse intestinale in zona de ruptura a peretelui abdominal pot determina ocluzie intestinala. De asemenea, printre cauze mai intalnim boala Crohn (o boala inflamatorie a portiunii terminale a intestinului subtire sau a primei portiuni a intestinului gros) sau telescoparea ansei (patrunderea unei anse intestinale in segmentul intestinal de deasupra).
La nivelul intestinului gros, in afara cauzei tumorale, la cei care sufera de constipatie cronica sau de diverticulita (prezenta unor mici buzunarase la nivelul peretelui intestinal), acumularea unor cantitati mari de materii fecale poate produce ocluzie intestinala. O alta cauza a ocluziei intestinale este aparitia unei infectii severe intraabdominale, care determina disparitia miscarilor intestinului, situatie numita ocluzie intestinala functionala.

Simptome

Simptomele depind de nivelul la care este localizata ocluzia.
Atunci cand blocarea este situata la nivelul intestinului subtire, bolnavul poate acuza:
- Dureri abdominale, de regula sub forma unor crampe intestinale, care debuteaza in jurul ombilicului. Intensitatea lor este mai mare daca se asociaza cu strangularea intestinului.
- Varsaturile de aspect verzui daca obstructia este situata in prima parte a intestinului subtire si de culoare maronie daca obstructia este situata in partea distala a intestinului subtire.
- Constipatia si incapacitatea de a elimina gazele. Daca obstructia este incompleta poate aparea diareea.
- Distensia abdominala cu zgomote de tonalitate inalta care se pot auzi la nivel abdominal, in jurul ombilicului.

Simptomele produse de ocluzia intestinului gros sunt diferite, intrucat lumenul acestuia este mai mare:
- Durerea abdominala este localizata mai jos de ombilic, poate avea o intensitate variabila si este de intensitate mare doar in cazul strangularii.
- Distensia abdominala si zgomotele intestinale se identifica in portiunea inferioara a abdomenului.
- Diareea sau constipatia poate aparea, de asemenea, in functie de cat de completa este obstructia.
- Varsaturile apar mai rar decat in cazul obstructiei de intestin subtire, din cauza distantei mari fata de portiunea initiala a tubului digestiv, dar atunci cand apar, reprezinta un semn de gravitate majora.

Daca ocluzia intestinala este produsa de o tumora canceroasa a intestinului gros, la simptomele descrise mai sus se adauga simptomele specifice acesteia (sange in scaun, oboseala, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare) al caror debut poate fi insa identificat cu mai multa vreme inaintea aparitiei simptomelor ocluziei.
Nou-nascutii au o simptomatologie specifica in cazul ocluziei intestinale. La acestia se intalnesc varsaturi de culoare verzuie si lipsa aparitiei primului scaun (numit meconiu).

Investigatii

Examinarile care pot confirma diagnosticul de ocluzie intestinala sunt:
- examenul radiologic al abdomenului, care poate arata prezenta unor zone in care aerul din intestin stagneaza deasupra unor zone cu continut lichidian (nivele hidroaerice)
- examenul computer tomografic (CT) diferentiaza o obstructie totala de una partiala si arata daca aceasta este produsa de o tumora.

Tratament

Aparitia unora dintre semnele descrise mai sus impune consultarea de urgenta a medicului, intrucat ocluzia intestinala este o boala grava care necesita de cele mai multe ori tratament chirurgical de urgenta.
Orice intarziere, chiar de cateva ore, poate produce compromiterea definitiva a unui segment de intestin care va necesita rezectia acestuia si va face interventia chirurgicala mult mai complexa si cu riscuri mai mari.
Masurile premergatoare interventiei chirurgicale sunt: restrictia de a consuma orice fel de alimente (inclusiv lichide), administrarea de lichide prin intermediul unor perfuzii introduse direct intravenos, in scopul corectarii unor dezechilibre care pot aparea in organism cu ocazia acestei boli si montarea unei sonde (un tub subtire), prin nas, pana la nivelul stomacului, cu scopul de a favoriza eliminarea lichidelor de la nivelul tubului digestiv care deja stagneaza deasupra locului obstructiei.
Tratamentul chirurgical are ca scop eliminarea cauzei obstructiei: inlaturarea tumorii, desfacerea aderentelor, desfacerea strangularii intestinului, repararea sparturii din peretele abdominal, unde ar fi putut patrunde ansa intestinala si, daca se constata o compromitere ireversibila a ansei intestinale prin strangularea prelungita a acesteia, rezectia segmentului de intestin necrozat si refacerea continuitatii intestinului prin reanastomozarea capetelor ramase viabile.
In anumite situatii, mai ales in cazul tumorilor pe intestinul gros, se recurge la realizarea unei comunicari temporare sau definitive intre intestinul gros si exterior (asa-numitul anus iliac, anus „contra naturii” sau colostomie). Colostomia va face ca materiile fecale sa se elimine pe aceasta cale in anumite dispozitive specifice, numite pungi de colostomie. Daca tumora nu a fost situata foarte jos, ulterior se poate restabili continuitatea normala a tranzitului prin intestinul gros, cu desfiintarea colostomiei. Alteori, ea ramane insa in aceasta pozitie pentru tot restul vietii.
Ceea ce trebuie retinut este ca aceasta boala nu poate fi tratata la domiciliu, prin metode conservatoare, si ca interventia chirurgicala este imperios necesara, iar de momentul realizarii ei depinde evolutia ulterioara a bolii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880
Email
Clinici
recomandate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Ocluzia intestinala

Durerea in cancer

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Afectiuni ale sistemului digestiv

Viata + sanatate