Durerea abdominala intr-o parte

Actualizat: 21 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerea abdominala


Durerea abdominala este o durere resimtita de catre pacient in orice punct situat intre piept si zona inghinala. Intrucat abdomenul poate fi impartit in 4 cadrane (superior, inferior, drept si stang), durerea abdominala intr-o parte se refera fie la durerea aparuta in partea dreapta, fie la cea aparuta in partea stanga. Cauzele acestor dureri pot fi inofensive, precum durerea indusa de efort, dar pot fi si serioase, date de afectiuni ale organelor interne abdominale.

Caracteristici ale durerii abdominale

Orice durere trebuie descrisa si incadrata intr-un anumit tipar. Astfel atunci cand va prezentati la medic, acesta va va intreba anumite caracteristici ale durerii, pe care ar trebui sa le aveti in vedere inca de la inceputul episodului dureros: localizarea exacta a durerii, caracterul ei (apasare, presiune, constrictie, arsura), intensitatea durerii, daca iradiaza sau nu, daca este continua sau intermitenta. De asemenea, este important ca medicul sa stie cand anume apare durerea, in timpul carei activitati, dar si cand se linisteste durerea (ex: la repaus, dupa alimente, dupa amdinistrarea unor medicamente).

Durerea abdominala in partea dreapta

De cele mai multe ori, durerea aparuta in partea dreapta nu este grava, fiind un semn al acumularii de gaze. In orice caz, poate reprezenta un motiv de ingrijorare atunci cand este foarte intensa, de lunga durata si/sau continua. Atunci cand apare o durere la nivelul abdomenului, fiti atenti si monitorizati ce faceati atunci cand a aparut, cum a fost durerea si cum s-a ameliorat. Caracteristicile durerii vor ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic cat mai corect si sa inceapa un tratament potrivit.

Cauze ale durerii abdominale drepte

1. Acumulare de gaze

Atunci cand se acumuleaza multe gaze in intestin, acesta se destinde semnificativ si poate da durere abdominala intr-o parte. Aceasta problema poate aparea la persoane de toate varstele, de la nou-nascuti la varstnici. De regula este o durere puternica, ce se simte ca o crampa, si apare dupa o masa.

Acumularea de gaze poate da, pe langa durere, si simptome precum: balonare, pierderea apetitului, sentiment de plentitudine la nivelul stomacului. In cazul acumularii de gaze, hidratarea suficienta este importanta pentru a regla functia intestinala si a sustine digestia normala. Medicul poate prescrie si medicamente laxative.

2. Sindromul intestinului iritabil

Persoanele afectate de sindromul intestinului iritabil se confrunta adesea cu durere abdominala de tip crampa, care poate fi de scurta sau de lunga durata. Aceasta durere este acompaniata de diaree, constipatie, balonare si flatulenta. Toti pacientii cu acest sindrom trebuie monitorizati de catre un medic specialist, iar orice problema noua trebuie anuntata si investigata.

3. Calculi biliari

Calculii sau pietrele sunt formatiuni mici, rotunde, ce se pot depunde in diferite organe, inclusiv in vezica biliara. Anatomic, vezica biliara este situata la nivelul ficatului, in partea dreapta superioara a abdomenului. Atunci cand se acumuleaza un anumit material, cum ar fi colesterolul, la nivelul acesteia, se formeaza calculii.

Calculii devin obstacole si blocheaza calea naturala a vezicii biliare, ceea ce duce la o durere intensa si brusca. Desigur, prezenta calculilor poate fi confirmata doar de catre un medic, prin investigatii speciale.

4. Apendicita

Apendicita este o afectiune foarte comuna, fiind de fapt inflamatia apendicelui. Apendicele este un mic organ situat in partea dreapta abdominala, de obicei inferior, care atunci cand se inflameaza da o durere extrem de intensa, ce apare brusc in timpul unei activitati obisnuite. Tratamentul este extirparea chirurgicala a apendicelui.

Durerea abdominala stanga

Avand in vedere anatomia organelor abdominale, durerea ce apare in partea stanga este cel mai adesea o afectiune a stomacului, acesta fiind situat la acel nivel. De asemenea, problemele de tranzit intestin dau o durere ce apare mai frecvent in partea stanga.

Cauze ale durerii abdominale stangi

1. Diverticulita

Diverticulita afecteaza preponderent persoanele de peste 40 de ani. Astfel, daca experimentati durere abdominala, in special in partea stanga, acompaniata de greata, varsaturi, febra, mergeti la un medic si intrebati-l despre diverticulita. Diverticulita este o inflamatie difuza a peretelui intestinal, care este acoperit cu acesti diverticuli. Este una dintre cele mai comune cauze de durere abdominala in partea stanga.

2. Constipatia

Desi se poate intampla uneori oricarei persoane, atunci cand se intampla frecvent si devine extrem de deranjanta, constipatia este o problema. Aceasta apare datorita deshidratarii, sedentarismului si dietei sarace in fibre alimentare.

Majoritatea cazurilor de constipatie pot fi tratate cu usurinta acasa si nu necesita internare. Prin miscare si hidratare, dar si prin schimbarea dietei zilnice, constipatia poate disparea complet din viata dumneavoastra.Durerea abdominala stanga ce apare in constipatie va disparea odata ce tranzitul intestinal este reluat. Daca durerea persista si dupa, apelati la ajutor medical.

3. Pietre la rinichi

Ca si in cazul vezicii biliare, la nivelul rinichilor pot aparea aceste pietre, numite de fapt calculi renali. Depozitele de calciu sau acid uric se acumuleaza si formeaza acesti calculi ce vor bloca tractul renal normal. Simptomele comune ale pietrelor la rinichi sunt durere abdominala stanga, dureri lombare, greata, varsaturi, febra si durere in timpul mictiunii. Daca experimentati oricare dintre aceste simptome, mergeti de urgenta la medic.

4. Ulcer gastric

Fiind situat chiar in partea stanga a cavitatii abdominale, stomacul poate da deseori durere la acel nivel, prin diferite afectiuni. Cea mai comuna este gastrita sau ulcerul gastric, o inflamatie a peretelui stomacului. Cea mai frecventa cauza de gastrita este consumul excesiv de anti-inflamatoare non-steroidiene. Ulcerul gastric trebuie intotdeauna investigat si tratat de catre un medic, avand mai multe stadii de evolutie si severitate.

Dureri abdominale induse de efort

Deseori, atunci cand facem un efort fizic sustinut, apare aceasta durere intr-o parte, mai frecvent in partea dreapta. Aceasta apare brusc si poate duce la intreruperea antrenamentului, fiind prea intensa. Aceste dureri induse de efort sunt foarte comune, mai ales in randul atletilor si persoanelor ce fac sport timp indelungat, precum alergatorii.

Cauza exacta a acestor dureri este necunoscuta, dar cercetatorii sustin ca ar avea legatura cu fluxul sangelui catre diafragm si muschii abdominali, in timpul efortului fizic. De asemenea, atunci cand apare in partea stanga, poate fi cauzata de cresterea activitatii splinei in timpul efortului fizic.

Consumul unei mese prea bogate sau a bauturilor zaharoase chiar inainte de antrenament, pot cauza sau agrava durerea abdominala din partea stanga sau dreapta. Astfel, evitati aceste mese si mentineti o hidratare buna, inainte si in timpul antrenamentului, pentru a scadea incidenta acestor dureri induse de efort.

Concluzie

Durerea abdominala intr-o parte poate fi cauzata de afectiuni grave sau mai putin grave, ale organelor interne abdominale, dar si de efortul fizic indelungat, precum alergatul. Indiferent de cauza, este important ca pacientul sa descrie corect caracteristicile durerii, pentru a diferentia multiple diagnostice posibile. Apelati la un medic ori de cate ori simtiti ca e nevoie.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/side-stitch#takeaway
https://www.visitcompletecare.com/blog/what-causes-abdominal-pain-on-th
https://www.tuasaude.com/en/right-side-abdominal-pain/


Citeste si despre:

Cauze si tratament in durerea abdominala Durerile abdominale: 12 mituri Crampele abdominale pot fi un semn a unei urgente sau afectiuni grave Durerile de cap la copii 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Durerile de cap (Cefaleea) Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice 20 de cauze ale durerilor pelvine Durerea asociata cancerului Cum sa interpretati corect cauzele durerilor in gat Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala 7 cauze mai putin cunoscute ale durerilor pelvine la femei Prim ajutor in durerea abdominala la copil
Cere sfatul medicului ×