
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Tot mai multe persoane se plang de oboseala in lumea moderna, din cauza progresului extrem de rapid al tehnologiei si cumulului de informatii care asalteaza zi de zi indivizii.
Se pare ca oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri.
Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism.
In timp, acest lucru creste riscul de boli legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima si problemele de sanatate mintala.
Deserturile frecvente si consumul crescut de zahar este cauzator al oboselii cronice daca experimentati urmatoarele simptome:
- Somnolenta sau senzatie de ameteala dupa mese,
- Nevoie crescuta de cofeina sau de dulciuri pentru a va putea continua activitatea dupa-amiaza,
- Senzatie de moleseala la scurt timp dupa consumul de dulciuri,
- Desi va simtiti obosit intreaga zi, in momentul in care va odihniti, aveti parte de un somn de calitate slaba, neodihnitor.
Zaharul nu se gaseste doar in dulciuri si deserturi.
Este adaugat, de asemenea, in alimente ambalate, sosuri, bauturi, cereale si chiar in asa-numitele alimente sanatoase, cum ar fi iaurturile aromate si batoanele energizante.
In timp ce organismul nostru are nevoie de zaharuri naturale din fructe si lactate pentru energie, zaharurile rafinate si indulcitorii artificiali pot duce la multiple probleme de sanatate.
Dupa consumul de zahar, fie ca este vorba de bauturi indulcite, dulciuri sau de zaharurile ascunse in alimente procesate, nivelul zaharului din sange creste.
Consecinta este o scurta crestere a energiei, insa in urma scaderii nivelului de glicemie din sange, se elibereaza adrenalina si apar diverse simptome, precum epuizarea, lipsa de concentrare si senzatia de letargie.
Frecventa cu care se repeta acest ciclu determina oboseala cauzata de consumul de zahar care se poate transforma in timp in oboseala cronica.
Nivelurile stabile de glucoza din sange sunt esentiale pentru producerea de energie a organismului.
Consumul constant de zahar duce la fluctuatii drastice care perturba echilibrul energetic natural si pot afecta chiar si nivelurile hormonale.
Odata cu trecerea timpului, acesta poate juca un rol in oboseala suprarenala, o afectiune in care organismul are dificultati in a face fata fluctuatiilor continue.
Deseori, dupa consumul de dulciuri, aveti senzatia ca sunteti epuizati mental, distrasi sau uitati lucruri, fenomenul este cunoscut drept ceata mentala, zaharul fiind motivul acesteia.
Zaharul afecteaza neurotransmitatorii creierului, in special dopamina, care controleaza starea de spirit, motivatia si concentrarea.
Consumul ridicat de zahar induce cresteri bruste de energie, urmate de scaderi bruste ale acesteia.
Scaderile energiei duc la oboseala mentala, concentrare slaba si schimbari de dispozitie.
Studiile sugereaza, de asemenea, ca excesul de zahar creste riscul de a dezvolta probleme de memorie si declin cognitiv in timp.
Reducerea aportului de zahar poate imbunatati claritatea mentala, concentrarea si starea generala de spirit.
Glicemia scazuta se insoteste de simptome precum durere de cap, oboseala, iritabilitate, anxietate, incapacitatea de concentrare, schimbari de dispozitie, insomnie, palpitatii, ameteli si foame intensa.
Majoritatea persoanelor au experimentat acest fenomen de-a lungul timpului.
Unele persoane, insa, au o predispozitie catre hipoglicemie daca obisnuiesc sa consume gustari formate din alimente zaharoase, carbohidrati cu actiune rapida pe parcursul zilei, alimente nesanatoase si procesate, nu aveti un aport suficient de proteine si carbohidrati complecsi (acestia contin fibre ce incetinesc procesul de digestie, promovand satietatea), sariti peste mese si consumati alcool sau cafea in locul mancarii, aveti un stil de viata predominant sedentar sau un loc de munca stresant.
In situatia in care va regasiti in multe dintre aceste situatii, simptomele scaderii glicemiei pot deveni mai mult sau mai putin permanente, insa reversibile odata cu educarea creierului in privinta consumarii alimentelor favorabile sanatatii.
Cand glicemia este scazuta, intregul corp este alertat, intrucat creierul necesita o sursa constanta de energie.
In cazul hipoglicemiei, alarma este transmisa catre glandele suprarenale sub forma de stres, care raspund prin eliberarea unor cantitati mari de adrenalina si cortizol.
Acestea determina mobilizarea glucozei din unele zone ale corpului unde este stocata (preponderent la nivelul ficatului) pentru a asigura aportul necesar al creierului.
Daca acest fenomen se produce o data sau de doua ori pe saptamana, nu reprezinta o amenintare pentru organism, insa in situatia in care hipoglicemia apare mult mai frecvent, glandele suprarenale vor obosi, intrucat vor secreta cu o frecventa mult mai mare hormonii de stres pentru a mobiliza glucoza stocata.
Principalul simptom care se intalneste in aceasta situatie este oboseala.
Este posibil sa nu fiti constienti de simptomele hipoglicemiei, intrucat va asigurati in mod constant aportul de zahar.
Simptomele hipoglicemiei cronice includ oboseala cronica, iritabilitate gastrica, sindrom de intestin iritabil, dependenta de cofeina, pofta frecventa de dulce, depresie, episoade de palpitatii si insomnie.
Zaharul nu trebuie scos complet din alimentatie, dar e important sa fiti vigilent cu privire la aportul de zahar pentru a va imbunatati starea de sanatate.
Sfaturile care se recomanda in acest sens sunt:
- Inlocuirea bauturilor indulcite cu apa sau apa de cocos, intrucat sucurile au o cantitate extrem de mare de zahar adaugat,
- Evitarea elimentelor ambalate sau ultraprocesate, precum mezeluri, salamuri, produse de tip fast-food,
- Consumati fructe intregi in loc de sucuri de fructe, pentru a beneficia de substantele nutritive gasite in pulpa fructului si a reduce cantitatea de zahar adaugata sucurilor,
- Cititi cu atentie etichetele alimentelor cu privire la cantitatea de zahar,
- Inlocuiti deserturile cu optiuni mai sanatoase, precum iaurtul cu fructe uscate sau nuci,
- Optati pentru indulcitori naturali, precum mierea, adaugat, de asemenea, cu moderatie.
Zaharul poate parea un component inofensiv al alimentatiei noastre zilnice, insa consumat in exces si un timp indelungat, conduce catre perturbari ale starii de sanatate, producand inflamatii, crestere in greutate si ceata mentala.
Un lucru foarte important ce trebuie facut este recunoasterea formelor sale ascunse si verificarea cu atentie a etichetelor pentru a putea reduce eficient consumul zilnic si a evita problemele de sanatate.
Bibliografie
https://www.webmd.com/diabetes/features/how-sugar-affects-your-body
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/brain-fog
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/natural-ways-to-boost-energy
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12209867/