Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Actualizat: 17 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Glucoza este cel mai pretios combustibil pentru toate celulele corpului dumneavoastra, atunci cand aceasta este prezenta la niveluri normale.

Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina.

Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta.

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza.

Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi:

-Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa;
-Accidente vasculare cerebrale;
-Atacuri de cord;
-Pierderea vederii sau orbire;
-Slabirea sistemului imunitar;
-Disfunctie erectila;
-Leziuni ale nervilor, numite neuropatii, ce provoaca furnicaturi, dureri;
-Circulatie deficitara la nivelul membrelor inferioare.

Testarea glucozei

Un test de glucoza in sange masoara cantitatea de zahar intr-o proba de sange. Carbohidratii se gasesc in fructe, cereale, paine, paste si orez. Ei sunt rapid transformati in glucoza in organism. Acest lucru ridica nivelul de glucoza din sange.

1.Cum sa va pregatiti pentru testul de glucoza? Testul poate fi realizat in doua moduri, si anume:
a.Dupa ce nu ati mancat nimic timp de cel putin 9 ore;
b.In orice moment al zilei (aleator).

2.Cum va simtiti dupa test? Atunci cand acul este introdus pentru a extrage sange, unii oameni simt durere moderata. Altii simt doar o intepatura. Dupa aceea, pot exista unele batai usoare ale inimii.

3.De ce se efectueaza testul? Medicul dumneavoastra poate solicita acest test daca aveti semne de diabet zaharat. Mai mult decat probabil, medicul va recomanda un test de zahar din sange. Testul de glucoza din sange este folosit pentru a monitoriza pacientii ce au deja diabet. Testul poate fi facut daca:
a.Urinati des;
b. Vederea este neclara;
c.Exista confuzie sau schimbare in felul in care vorbiti;
d.Aveti convulsii.

Screening-ul pentru diabet. Acest test poate fi utilizat pentru persoanele ce sufera de diabet. Zaharul din sange si diabetul zaharat nu pot determina simptomele in stadiile incipiente. Daca aveti peste 45 de ani, trebuie sa fiti testat la fiecare 3 ani de zile.

Daca aveti oricare dintre factorii de risc de mai jos, intrebati medicul daca puteti face testul la o varsta mai mica si mai des:

-Supraponderabilitate;
-Tensiunea arteriala mare sau nivelul de colesterol este nesanatos;
-Boala ovarelor polichistice;
-Aveti rude aproapiate cu diabet zaharat;
-Sunteti membru al unui grup etnic cu risc ridicat;
-Femeile care au avut diabet gestational.

Copiii care sunt supraponderali si au cel putin doi dintre factorii de risc enumerati ar trebui sa fie testati pentru diabetul zaharat de tip 2 la fiecare 3 ani, chiar daca acestia nu prezinta simptome.

4.Rezultatele sunt normale. Daca dupa testul glicemiei aveti un nivel cuprins intre 10 si 100 ml/dl, rezultatul este considerat normal. Daca ati facut un test aleator de glucoza din sange, un rezultat normal depinde de cand ati mancat ultima data.

De cele mai multe ori, nivelul de glucoza din sange va fi sub 125 mg/dl. Intervalele de valori normale pot varia usor intre diferite laboratoare. Unele laboratoare folosesc diferite masuratori sau pot testa diferite aspecte ale sangelui.

5.Rezultatele sunt anormale. Daca rezultatele testului sunt anormale, adica nivelul de glucoza este de 100 pana la 125 mg/dl, inseamna ca sunteti predispus la prediabet, deoarece nivelul de glucoza a fost afectat. Acest lucru creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Un nivel de 126 mg/dl sau mai mare inseamna, de obicei, ca aveti diabet zaharat. Daca ati facut un test de glucoza la intamplare si nivelul de glucoza este de 200 mg/dl sau mai mare inseamna ca aveti diabet zaharat si medicul va recomanda un test de toleranta la glucoza, in functie de rezultatul testului de glucoza din sange.

Alte probleme medicale medicale pot provoca un nivel ridicat de glucoza din sange, inclusiv:

a.Glanda tiroida hiperactiva;
b.Cancer pancreatic;
c.Tumefactie si inflamatie a pancreasului;
d.Stres din cauza diverselor traume, accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic sau interventiilor chirurgicale;
e.Tumori rare, inclusiv feocromocitomul, acromegalia, sindromul Cushing sau glucagonoma;

Un nivel mai mic de glucoza din sange (hipoglicemia) decat cel normal se poate datora:

a.Hipopituitarismului (tulburare a glandei pituitare);
b.Tumorilor pancreasului;
c.Hranei insuficiente;
d.Continutului prea ridicat de insulina;
e.Bolilor la nivelul rinichilor sau ficatului;
f.Pierderii in greutate dupa o operatie;
g.Exercitiilor fizice.

Unele medicamente pot ridica sau cobori nivelul glucozei din sange. Inainte de a face testul, vorbiti cu medicul dumneavoastra cu privire la toate medicamentele pe care vi le administrati.

6.Riscuri. Venele si arterele variaza in dimensiune de la un pacient la altul si de la o parte a corpului la alta. Obtinerea unei probe de sange de la unii oameni poate fi mai dificila decat la altii. Alte riscuri asociate cu extragerea sangelui din organism sunt mici, dar pot include si:

-Sangerare excesiva;
-Lesin sau senzatie de lesin;
-Hematom (acumulare de sange sub piele);
-Infectii.

Testarea glucozei din urina masoara cantitatea de zahar (glucoza) intr-o proba de urina. Prezenta glucozei in urina poarte denumirea de glicozurie. Nivelul de glucoza poate fi, de asemenea, masurat cu ajutorul unui test de lichid cefalorahidian.

1.Cum se face testul? Dupa ce cantitatea de urina a fost furnizata, aceasta este imediat testata. Medicul utilizeaza un tampon sensibil la culoare. Culoarea se schimba in functie de nivelul de glucoza din urina.

Daca este necesar, medicul ar putea cere sa colecteze urina la domiciliu timp de 24 de ore. Medicul o sa va spuna cum sa faceti acest lucru. Urmati instructiunile exact, astfel incat rezultatele sa fie corecte.

2.Cum sa va pregatiti pentru test? Anumite medicamente pot schimba rezultatul acestui test. Inainte de test, vorbiti cu medicul despre ce medicamente va administrati. Continuati-va tratamentul medicamentos pana sa vorbiti cu medicul dumneavoastra. Daca acesta va propune sa il opriti, ar trebui sa o faceti.

3.Cum va simtiti dupa test? Testul implica doar urinare normala. Nu exista niciun disconfort.

4.De ce se efectueaza testul? Acest test a fost folosit in mod obisnuit pentru a testa si monitoriza diabetul in trecut. Acum, testele de sange pentru masurarea nivelului de glucoza din sange sunt foarte usor de realizat si sunt folosite in locul testului de glucoza din urina.

Testul de glucoza din urina poate fi recomandat de catre medic in momentul in care crede ca sunteti suspect de glicozurie renala. Aceasta este o afectiune rara, in care glucoza este eliberata de la rinichi direct in urina, chiar si atunci cand nivelul de glucoza din sange este normal.

5.Rezultatele sunt normale. Glucoza nu este de obicei gasita in urina, dar este nevoie de teste suplimentare. Gama de glucoza normala din urina este cuprinsa intre 0-15 mg/dl. Intervalele de valori normale pot varia usor intre diferite laboratoare. Unele laboratoare folosesc diferite masuratori sau pot testa diferite aspecte ale glicemiei.

6.Rezultatele sunt anormale. Nivelurile anormale de glucoza din urina pot sa apara cu:

-Diabetul – cresterea nivelului de glucoza din urina nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. O boala rara, in care glucoza este eliberata de la rinichi direct in urina, chiar si atunci cand nivelurile de glucoza din sange sunt normale.

-Sarcina – pana la 50% dintre femei au glucoza in urina lor la un moment dat in timpul sarcinii. Glucoza din urina poate insemna ca femeia are diabet gestational.

7.Riscuri. Nu exista niciun risc in ceea ce priveste acest test.

Diabetul si sarcina

Sarcinile sunt predispuse in a dezvolta diabet gestational (hiperglicemie in timpul sarcinii) si preeclampsie. De aceea, la fiecare vizita prenatala, medicul va dori sa testeze urina. Prezenta glucozei poate indica inceputul de diabet gestational, in timp ce proteinele din urina in timpul sarcinii pot fi un semn de preeclampsie.

Pentru ca medicul dumneavoastra sa poata confirma una dintre aceste conditii, mai multe teste trebuie efectuate, dar si o analiza rapida de urina la fiecare vizita este benefica. Medicul va fi atent la globulele rosii sau albe din sange in proba de urina, care pot fi un semn al unei infectii a tractului urinar. Aceste infectii pot fi tratate cu antibiotice.

Dupa ce oferiti proba de urina, o asistenta sau un tehnician va utiliza cateva picaturi din urina si le va pune pe niste benzi de testare (unul pentru proteinele din urina in timpul sarcinii, iar un altul va fi folosit pentru a determina glucoza). O schimbare rapida a culorii va indica pozitivitatea testului.

Daca testul pentru glucoza din urina este pozitiv, nu trebuie sa va alarmati neaparat. Pana la 50% dintre femei la un moment dat al sarcinii prezinta acest lucru. Aceasta problema este absolut normala si este de asteptat pentru femeile insarcinate. Majoritatea femeilor nu vor dezvolta diabet gestational.

Dar daca aveti testul de glucoza din urina pozitiv doua vizite la rand, medicul va dori, probabil, sa faca un test screening cat mai devreme posibil, deoarece boala incepe sa se agraveze. Daca testul de proteine este pozitiv, medicul va urmari sa vada daca aveti orice alte simptome de preeclampsie si va face eventual alte teste suplimentare pentru a determina daca este cauza aparitiei preeclampsiei.

Chiar daca primiti un rezultat medical nesemnficativ intr-un test de urina, este timpul sa mancati mai sanatos in timpul sarcinii.

Iata cateva sfaturi de nutritie:

a.Briosele, sucul de portocale, cerealele si alte zaharoase, glucidele rafinate sunt vinovate de cresterea glucozei in organism, deoarece acestea intra in fluxul sanguin intr-un mod rapid si sunt susceptibile de a conduce la o doza extra de zahar ce este filtrata prin intermediul urinei.

b.Painea din cereale integrale, fructele proaspete sau chiar cartofii copti sunt absorbite mult mai lent in sange si sunt mai putin susceptibile de a avea schimbari mari ale cantitatii de zahar, ce pot duce la filtrarea glucozei in exces din urina.

In cazul in care poftele sarcinii pleaca la un apetit major pentru carbohidrati, le puteti satisface in timp ce mancati bine. Cateva idei sunt prezentate mai jos:

-Faceti un shake din felii de banane, lapte si cuburi de gheata;
-In loc de o felie de pizza, mancati briose prajite cu grau cu sos de rosii si mozzarela slaba in grasimi;
-Bucurati-va de un suc de grapefruit cu miere, impreuna cu un pahar de sifon si felii de portocale proaspat stoarse.


Citeste si despre:

Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice? Proteinuria (proteine in urina) Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Teste medicale de care aveti nevoie in functie de varsta 5 masuri uzuale pentru prevenirea imbolnavirii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Ghidul pacientului diabetic Sarcina Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Teste screening recomandate femeilor