Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face

Actualizat: 20 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aproape toate produsele pe care le cumparam si le consumam contin zahar. Ca sa fii sanatos, trebuie sa limitezi consumul de zahar; altfel, spus maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din zahar.

Foarte multe alimente contin mai mult zahar decat credem. Fructele uscate, supa de rosii la conserva, ketchup-ul, stafidele, sosul de la spaghete, pizza congelata sunt doar cateva dintre alimentele care au o mare cantitate de zahar.

Principalele alimente care contin zahar

Iaurtul degresat, atat de preferat la micul dejun, contine zaharuri cunoscute ca macronutrienti, care incetinesc digestia.

Stafidele. Procesul de deshidratare confera fiecarui fruct mai multe zaharuri per volum, de aceea stafidele contin mult zahar. In general, fructele uscate se afla in topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de zahar.

Salata de varza cumparata de la fast-food. Acest tip de salata contine maioneza, ceea ce inseamna ca are si o cantitate importanta de zahar, de exemplu 100 de grame pot contine aproape 26 de grame de zahar.

Sosul de spaghete. Astfel de tipuri de sosuri pe care le gasesti in comert au foarte mult zahar in compozitie.

Pizza congelata. Numai o singura felie de pizza congelata contine 7 grame de zahar.

Ketchup. Acesta contine aproximativ 4 grame de zahar la o lingura de ketchup. De altfel, toate produsele din rosii au foarte mult zahar adaugat.

Unt de arahide. Desi este foarte gustos, numai doua linguri de unt de arahide contin mai mult zahar decat o prajitura.

Bauturile racoritoare sunt pline de zahar.

• De asemenea, mezelurile, muraturile si sosurile industriale contin adaosuri importante de zahar, care pot deveni periculoase pentru sanatate daca sunt consumate in exces.

Efectele consumului exagerat de zahar

Suprasolicita si afecteaza ficatul. Consumul in exces de zahar sau de fructoza concentrata pot avea aceleasi efecte ca alcoolul.

Toata fructoza concentrata consumata ajunge in singurul organ care are posibilitatea de a-l transporta: ficatul. Acest lucru afecteaza grav organul si-l suprasolicita, ducand la o potentiala deteriorare a acestuia.

Zaharul in exces duce la disfunctie metabolica. Altfel spus, un consum de zahar in exces declanseaza o gama de simptome cunoscute ca sindrom clasic metabolic.

Acestea induc cresterea in greutate, obezitate abdominala, HDL redus si LDL marit, nivel ridicat de zahar in sange, nivel ridicat de trigliceride si presiune sanguina marita.

Mai mult, zaharul creste trigliceridele, grasimile care, impreuna cu colesterolul, se acumuleaza pe vasele de sange si pe organe.

Mareste nivelul de acid uric. Nivelul ridicat de acid uric poate creste riscul aparitiei bolilor cardiace si bolilor renale.

Fructoza concentrata poate stimula direct creierul, cauzand dependenta, prin dorinta constanta de a consuma dulciuri sau alimente care contin zahar.

Zaharul este unul dintre principalii factori ai obezitatii, dar si ai dezvoltarii bolilor cronice.

• De asemenea, sunt studii care sustin ca fructoza concentrata este utilizata de celulele canceroase pentru multiplicare; altfel spus, hraneste celulele canceroase, incurajand cresterea acestora, iar in acest mod cancerul se declanseaza si se raspandeste mai repede.


Citeste si despre:

Consumul de alcool si diabetul zaharat Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos Riscurile asociate si contraindicatiile utilizarii anticonceptionalelor Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Calculeaza aportul de glucide din racoritoare Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente Boala de reflux gastroesofagian Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat