Vaccinul antiobezitate reuseste sa pastreze talia corespunzatoare la soarecii testati

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la Institutul de cercetare din California au dezvoltat un vaccin anti obezitate care a incetinit semnificativ castigul ponderal si a redus tesutul adipos la soareci chiar si la cei care se alimentau exagerat.

Echipa de cercetatori afirma ca vaccinul reprezinta o descoperire senzationala in lupta globala impotriva obezitatii dar ei avertizeaza ca mai este de strabatut o cale lunga pana a fi testat pe oamenii voluntari si s-ar putea ca acest vaccin sa nu fi eficient la toti oamenii.

Chiar si asa studiul a relevat unele aspecte privind mecanismul foamei si castigului ponderal.

Tinta acestui vaccin este hormonul ghrelin, un hormon gastric produs la nivelul stomacului, care a fost descoperit in 1999 si ajuta la controlul apetitului atat la oameni cat si la animale.

Conform Prof. Dr. Kim Janda de la Chemistry at Scripps Research, vaccinul activ impotriva hormonului ghrelin pare sa incetineasca cresterea in greutate precum si producerea de grasimi din organism. Se pare ca acest hormon trebuie sa treaca de la nivelul circulatiei sangvine la nivelul creierului pentru a influenta apetitul si castigul ponderal.
Prof. Dr. Kim Janda considera ca vaccinul poate ajuta oamenii sa-si mentina greutatea corporala optima evitand variatiile ponderale foarte mari intalnite in urma utilizarii unor diete si poate fi o solutie pentru obezitate.
Cercetatorii au insistat asupra imunofarmacoterapiei vaccinului pentru a trata obezitatea deoarece au implicat sistemul imun in special anticorpii sa se lege de tintele selectate, directionand raspunsul imun al organismului impotriva acestora, pe cand medicamentele folosite pana acum in tratarea obezitatii s-au dovedit ineficiente sau eficiente pe perioada tratamentului.

Obezitatea ramane o problema serioasa pentru milioane de oameni din intreaga lume si reprezinta unul dintre cei mai importanti factori pentru numeroase afectiuni cum ar fi: afectiuni cardiace, diferite tipuri de cancere, diabetul zaharat de tip 2, accidentele vasculare, artritele si depresia.

Rapoartele recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca mai mult de 1 bilion de oameni din intreaga lume sunt supraponderali sau obezi.


Citeste si despre:

Efectele benefice ale consumului de cereale Hormonii. Cum ne influenteaza viata Sindactilia: cauze, simptome, tratament Gingivostomatita: cand apelam la doctor? Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Vaccinarea - drept sau obligativitate? Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare