Hormonii. Cum ne influenteaza viata

Actualizat: 29 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Corpul uman, prin glandele endocrine, secreta peste 200 de hormoni, care influenteaza sanatatea omului, forma corpului, activitatea fizica, starile sufletesti si inclusiv modul de gandire. Cand se petrec dezechilibre hormonale, acestia provoaca stres, oboseala, insomnie, caderea parului, dar si ingrasare sau slabire brusca.

Ce sunt hormonii

Hormonii sunt transmitatori chimici care sunt secretati direct in sange. Acesta ii transporta catre organe si tesuturi pentru a-si exercita functiile. Dupa de rolul pe care il exercita, exista hormoni de crestere si dezvoltare, de metabolizare a produselor alimentare, sexuali, cognitivi, etc. Hormonii sunt secretati de glandele endocrine. Atunci cand una dintre aceste glande produce mai mult sau mai putin hormon, au loc dezechilibre care pot schimba starea fizica sau psihica a omului.

Ce fac hormonii

Hormonii sunt mesageri chimici care afecteaza si gestioneaza sute de procese corporale. Adesea, un proces corporal implica o reactie in lant a mai multor hormoni diferiti.

Un hormon va actiona asupra unei parti a corpului tau doar daca „se potriveste” – daca celulele din tesutul tinta au receptori care primesc mesajul hormonului. Gandeste-te la un hormon ca la o cheie si la celulele tesutului sau tinta, cum ar fi un organ sau un tesut adipos. Daca hormonul se potriveste blocului (receptor) de pe peretele celular, atunci va functiona: hormonul va transmite un mesaj care determina site-ul tinta sa ia o actiune specifica.

Corpul tau foloseste hormoni pentru doua tipuri de comunicare. Primul tip este comunicarea intre doua glande endocrine: o glanda elibereaza un hormon, care stimuleaza o alta glanda sa modifice nivelurile de hormoni pe care ii elibereaza. Un exemplu in acest sens este comunicarea dintre glanda pituitara si tiroida.

Glanda pituitara elibereaza hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care determina glanda tiroida sa-si elibereze hormonii, care apoi afecteaza diferite aspecte ale corpului. Al doilea tip de comunicare este intre o glanda endocrina si un organ tinta. Un exemplu in acest sens este atunci cand pancreasul elibereaza insulina, care apoi actioneaza asupra muschilor si ficatului pentru a ajuta la procesarea glucozei.

Ce tesuturi ale corpului produc hormoni

Glandele specializate care alcatuiesc sistemul tau endocrin produc si elibereaza majoritatea hormonilor din corpul tau. O glanda este un organ care produce una sau mai multe substante, cum ar fi hormoni, sucuri digestive, transpiratie sau lacrimi. Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in fluxul sanguin.

Sistemul tau endocrin este format din urmatoarele glande:
•Hipotalamus.
•Glanda pituitara.
•Glanda pineala.
•Glanda tiroida.
•Glande paratiroide.
•Glandele suprarenale.
•Pancreas.
•Ovarele.
•Testiculele.
Dar nu toate organele si tesuturile care elibereaza hormoni sau substante asemanatoare hormonilor sunt considerate parte a sistemului endocrin. Alte tesuturi ale corpului care elibereaza hormoni includ:
•Tesut adipos (tesut adipos).
•Rinichi.
•Ficat.
•Intestin (tractul gastrointestinal).
•Placenta.

Ce conditii sunt cauzate de problemele hormonale

Zeci de afectiuni medicale sunt cauzate de probleme hormonale. Pentru majoritatea hormonilor, a avea prea mult sau prea putini cauzeaza simptome si probleme cu sanatatea ta.

Aceste dezechilibre necesita adesea tratament. Unele dintre cele mai frecvente afectiuni legate de hormoni includ:
•Diabetul, inclusiv diabetul de tip 2, diabetul de tip 1 si diabetul gestational.
•Boala tiroidiana, inclusiv hipotiroidismul (nivel scazut al hormonilor tiroidieni) si hipertiroidismul (niveluri ridicate ale hormonilor tiroidieni).
•Menstruatie neregulata (perioade), cauzata de sindromul ovarului polichistic (SOP), amenoree si anovulatie.
•Infertilitate feminina.
•Infertilitate masculina - mai precis, niveluri scazute de testosteron (hipogonadism).
•Obezitatea.

Ce cauzeaza dezechilibrele hormonale

Fiecare afectiune legata de hormoni poate avea mai multe cauze posibile diferite. In general, principalele conditii sau situatii care provoaca dezechilibre hormonale includ:
•Tumori, adenoame sau alte excrescente.
•Deteriorarea sau vatamarea unei glande endocrine.
•Conditii autoimune.
•Mutatii genetice ereditare (modificari) care cauzeaza probleme cu structura si/sau functia unei glande endocrine.

Cei mai importanti hormoni si rolul lor

Testosteron- Testosteronul nu este specific doar barbatilor. Si ovarele secreta testosteron, insa intr-o cantitate mult mai scazuta decat testiculele. Atunci cand este secretat in cantitati normale, testosteronul ajuta la dezvoltarea masei musculare si a rezistentei fizice si le confera barbatilor silueta specific masculina, cu umeri lati si talie ingusta, vocea ingrosata si barba. Deficienta de testosteron determina, la barbati, predispozitia spre obezitate, tulburari sexuale, inclinatie spre sedentarism si tendinta spre depresie.
In cazul femeilor, dezechilibrul nivelului de testosteron provoaca hirsutism - fire de par inestetice pe fata si pe corp, acnee, ten seboreic, masculinizarea trupului, cresterea agresivitatii.

Estrogenul- Estrogenul este hormonul sexual specific feminin, insa, la fel ca in cazul testosteronului, si glandele endocrine masculine secreta estrogen, in cantitati mai mici. Estrogenul determina caracteristicile sexuale feminine, cum ar fi sanii, parul pubian si sub brat, vocea mai subtire. De asemenea, ajuta la reglarea ciclului menstrual. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza sau atunci cand o femeie nu mai are menstruatie. Diminuarea productiei de estrogen poate provoca bufeuri, uscaciune vaginala si pierderea apetitului sexual. De asemenea, un nivel scazut de estrogen este legat de o stare de spirit proasta. La barbati, estrogenul este in directa legatura cu numarul de spermatozoizi, dar are si rol in procesele de crestere si dezvoltare a organismului.

Insulina- Insulina este un hormon anabolizant, ajutand organismul sa construiasca molecule complexe. Ea are si rolul de a permite celulelor sa absoarba glucoza, reducand astfel nivelul glicemiei. Organismul persoanelor care sufera de diabet nu produce suficienta insulina si de aceea nu reuseste sa pastreze glicemia in limite normale.

Cortizol- Cortizolul este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale. Mai este denumit si “hormonul stresului”, intrucat nivelul sau fluctueaza in functie de starea emotionala. Deficienta sau excesul de cortizol pot conduce la depresie, crestere in greutate, boli cardiace sau la reducerea densitatii osoase. Nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor.

Hormonul de crestere- Hormonul de crestere se afla in stransa legatura cu testosteronul. In lipsa acestuia, copiii raman mici de statura, avand o inteligenta cvasinormala. In cantitatile potrivite, hormonul de crestere ajuta la dezvoltarea masei musculare si la reducerea tesutului adipos. Mai este cunoscut si drept hormonul anti-imbatranire.

Concluzie

Hormonii sunt o parte importanta si esentiala a existentei umane. In timp ce corpul tau isi echilibreaza in mod normal hormonii cu atentie, a avea prea putin sau prea mult dintr-un anumit hormon poate duce la probleme de sanatate. Daca ai simptome ingrijoratoare, este important sa discuti cu medicul. El poate comanda teste pentru a vedea daca ai un dezechilibru hormonal sau daca altceva iti cauzeaza simptomele.


Citeste si despre:

Afecteaza alcoolul viata sexuala? Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare Cum sa imbatranim sanatos Testarea hormonilor tiroidieni Cum te ajuta melatonina Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult De ce este stresul cea mai periculoasa toxina din viata ta si cum poti neutraliza efectele sale Cum puteti scapa de infectiile genitale? Care sunt factorii ce influenteaza inaltimea unei persoane? Hormonii: efectele asupra organismului
Cere sfatul medicului ×