Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate

Actualizat: 08 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul de piele a devenit una dintre cele mai frecvente cauze de deces in prezent, insa rata mortalitatii pe fondul acestei boli grave are sanse mari sa descreasca.

Oamenii de stiinta spun ca, in viitorul apropiat, vaccinul care protejeaza impotriva cancerului de piele ar putea deveni realitate.

O mostra a vaccinului special conceput pentru tratarea melanomului de la nivelul tesutului cutanat a trecut deja un test efectuat pe voluntari umani.

Tratamentul cancerului de piele

Tratamentul cancerului de piele nu este unul cu o rata crescuta de reusita. Din pacate, pacientii care sufera o interventie medicala de extirpare a melanomului si care supravietuiesc, sunt de 9 ori mai predispusi sa dezvolte un nou melanom, potrivit Fundatiei pentru Cancerul de Piele din SUA.

Sansele privind reusita tratamentului sunt cu atat mai mici pentru pacientii al caror melanom s-a extins catre nodulii limfatici. Chiar si dupa rezectia chirurgicala completa, melanomul revine in 70% din cazuri.

Mai mult decat atat, in prezent nu exista un tip special de chimioterapie postoperatorie pentru melanomul pielii, interventia chirurgicala fiind considerata a fi sfarsitul tratamentului, cu un risc foarte crescut de recurenta a cancerului.

Prin urmare, cercetatorii incearca sa rezolve aceasta situatie dificila si descurajatoare pentru bolnavi, printr-un vaccin care sa trateze permanent cancerul de piele sau care sa ajute la oprirea lui din evolutie pe o perioada cat mai lunga de timp.

Oamenii de stiinta de la Fundatia Duke pentru Cercetarea Melanomului din Statele Unite ale Americii au gasit o varianta de vaccin administrabil in faza a treia sau a patra a bolii, pentru oprirea extinderii metastazei. Cercetatorii spera ca acest vaccin sa nu fie eficient doar pentru cancerul de piele, ci si pentru alte tipuri de cancer responsabile cu milioane de decese anuale la nivel global.

Ce contine vaccinul impotriva cancerului de piele

Vaccinul impotriva cancerului de piele contine celule dendritice, care alcatuiesc sistemul imunitar al omului, mecanismul natural de aparare impotriva dezvoltarii proteinelor care cauzeaza cancerul. Aceasta noua metoda revolutionara de tratament al cancerului de piele ar putea fi si un medicament personalizat, de vreme ce substantele continute modifica structural celulele deja prezente in corpul pacientului.

Astfel, celulele dendritice sunt cele care semnaleaza corpului prezenta celulelor cancerigene, stimulandu-i propria capacitate de a le distruge. Vaccinul utilizeaza, practic, un raspuns biologic firesc pentru declansarea unei boli potential letale, asa cum este cancerul.

Voluntarii umani care au acceptat sa testeze noul vaccin contra melanomului cutanat au prezentat un raspuns al sistemului imunitar prelungit, iar doi dintre participantii la experimentul medical, dignosticati cu o forma activa a melanomului, au inregistrat o remisie partiala, respectiv completa dupa injectarea celulelor modificate.

Intrucat testele clinice au nevoie in general de o perioada de 8 ani pentru a aviza un medicament de asemenea anvergura, vaccinul pentru cancerul de piele va aparea peste aproximativ 6 ani pe piata de consum.

Prevenirea cancerului de piele

Mai importanta decat tratamentul cancerului de piele este prevenirea acestuia, un proces accesibil tuturor si foarte necesar pentru pastrarea starii de sanatate. Razele ultraviolete sunt responsabile cu declansarea multor afectiuni dermatologice in lipsa unei protectii corecte a pielii, cea mai grava dintre acestea fiind cancerul de piele. Puteti preveni bolile tesutului cutanat astfel

- urmati o dieta mediteraneana - consumati multe legume (morcovi, petiol, dovleac, varza sau broccoli in special), nuci, peste gras (somon), cereale integrale si ulei de masline, alimente care cresc protectia organismului impotriva cancerului de piele cu pana la 50%. Acizii grasi omega-3, alaturi de fibrele si vitaminele E si D furnizate de alimentele specifice dietei mediteraneene sunt nutrientii care ajuta corpul sa lupte cu multiplicarea celulelor cancerigene.

- consumati propolis. Acest produs natural al albinelor s-a dovedit util, in peste 20 de studii medicale experimentale, pentru inhibarea multiplicarii celulelor maligne, intarirea sistemului imunitar si echilibrarea proceselor fiziologice perturbate de dezvoltarea celulelor anormale in organism. O cantitate de 30-50 de picaturi de tinctura de propolis, administrate de 4 ori pe zi pe cale orala, poate opri din evolutie cancerul de piele.

- consumati cafea si ceai verde. Cofeina actioneaza ca un burete pentru ultraviolete, avand un efect similar lotiunilor solare de protectie, atunci cand cafeaua este aplicata direct pe piele. Cafeaua si ceaiul verde contin poliferoni, antioxidanti cunoscuti pentru rolul lor de protectie si reparare a ADN-ului afectat de actiunea nociva a razelor ultraviolete. Ambele bauturi inhiba enzimele responsabile cu cresterea tumorii.

- aplicati local ulei esential de lamaie. Acest produs natural este considerat de secole intregi un element vital de combatere a cancerului, in special melanomul cutanat. Daca prezentati semne distinctive pe suprafata pielii, interactiunea acestora cu uleiul esential de tamaie conduce la disparitia lor rapida. Postul american de televiziune Fox News a prezentat un caz, in urma cu cativa ani, despre tratarea mai multor cai cu cancer de piele, folosindu-se ulei esential de lamaie.

- amestecati armurariu cu lotiunea solara. Cunoscut drept o planta medicinala cu rol de protectie, armurariul combinat cu lotiunea solara si aplicat local, poate preveni dezvoltarea cancerului prin proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii.

- suplimentati aportul zilnic de resveratrol. Regasit in coaja strugurilor verzi si rosii, precum si in extractele naturale din samburi de strugure, resveratrolul este un antioxidant natural care nu doar ca protejeaza pielea de razele ultraviolete agresive, ci poate reduce tumorile canceroase ale pielii cu pana la 98% si poate impiedica extinderea cancerului in organism, conform studiilor de specialitate.

- expuneti-va moderat la soare. Cea mai buna metoda de preventie este moderatia. Expunerea zilnica la razele solare este benefica, insa doar pentru o perioada scurta (20 de minute) si in intervale orare potrivite (niciodata in timpul pranzului). Purtarea hainelor corespunzatoare temperaturilor ridicate si aplicarea unei creme de protectie solara sunt masuri obligatorii pentru reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Profilaxia cancerului de col uterin Cancer La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Cancerul de piele sau melanomul Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cancerul vaginal Cancerul anal Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate