Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie

Actualizat: 02 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este ebola


Ebola este o boala foarte grava si contagioasa, cauzata de virusul cu acelasi nume si care are originile pe continentul African. Virusul apartine familiei cunoscute cu numele de Filoviridae. Aceasta maladie provoaca febra hemoragica - o afectiune serioasa care poate duce la sangerari severe, insuficienta multipla de organe si in final la moarte.

Oamenii se pot contamina cu acest virus de la animale infectate. Dupa transmiterea initiala, virusul poate fi transmis prin contactul cu fluidele corporale.
De cand a fost descoperita Ebola in 1976, au aparut mai multe focare, in principal in Africa.

Cel mai grav focar a avut loc intre 2014 si 2016. In august 2018, Ministerul Sanatatii din Republica Democrata Congo a raportat un focar nou de Ebola in provincia Kivu de Nord, care a devenit cel de-al doilea cel mai mortal focar din lume.

In medie, doar aproximativ jumatate din persoanele care s-au infectat cu virusul Ebola vor supravietui, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Semne si simptome ale Ebola

Simptomele acestei boli apar de obicei intre 5 si 10 zile dupa ce o persoana a intrat in contact cu virusul, potrivit Clinicii Mayo. Cu toate acestea, pot aparea manifestari chiar si incepand cu a doua zi sau abia dupa 21 de zile de la infectare.

Simptomele timpurii pot include: febra, cefalee severa, frisoane, dureri articulare si musculare, slabiciune sau oboseala.
Aceste prime semne pot fi vagi, de aceea recunoasterea Ebola este destul de dificila initial .

Odata cu trecerea timpului, simptomele devin mai severe si includ: greata, varsaturi, diaree sau dureri de stomac, ochi rosii, dureri in piept, tuse sau dureri in gat, eruptii cutanate raspandite, scadere severa in greutate, vanatai, sangerari vizibile pentru inceput la nivelul ochilor, iar mai apoi hemoragie interna.

Cauzele si factorii de risc ai Ebola

Oamenii de stiinta nu stiu exact de unde provine virusul Ebola, dar in urma cercetarilor desfasurate pana in prezent se crede ca rezervorul natural al acestui virus este reprezentat de lilieci. Acestia, la randul lor, pot transfera virusul catre alte animale, iar omul se poate infecta, intrand in contact cu animalele bolnave sau cu secretiile acestora.

Cand oamenii preiau Ebola, pot raspandi virusul prin fluidele si secretiile lor corporale, cum ar fi sangele, varsaturile, materiile fecalele si orice materiale contaminate cu aceste fluide.

Virusul se poate transmite chiar si prin contact sexual sau in cazul dependentilor de substante interzise, prin utilizarea aceluiasi ac.
Orice persoana care a fost infectata si s-a vindecat ramane contagioasa atata timp cat sangele si fluidele corporale contin virusul.

Cum este diagnosticata Ebola?

Diagnosticarea Ebola este adesea dificila. Unele dintre manifestari imita simptomatologia altor boli, cum ar fi malaria si febra tifoida.
Ebola poate fi detectata in sangele pacientului, dar poate dura pana la trei zile de la debutul simptomelor pentru ca virusul sa atinga niveluri masurabile. Un test pozitiv de sange indica faptul ca virusul Ebola a fost identificat si confirma boala.

Unele teste de sange care sunt utilizate pentru a detecta Ebola sunt: testul imunosorbant legat de enzima (ELISA) sau reactia de polimerizare in lant (PCR).

Prognosticul Ebola

Potrivit OMS, rata medie de deces in caz de infectare cu virusul Ebola este de aproximativ 50%. Dar rata mortalitatii variaza intre 25 si 90%, in functie de focarul la care ne raportam.

Inca nu exista o cauza stiintifica pentru care unii oameni reusesc sa invinga boala, in timp ce altii sunt rapusi de ea. Cu toate acestea, administrarea unui tratament prompt inca de la primele manifestari ale bolii cat si monitorizarea continua impreuna cu mentinerea functiilor vitale in parametrii a pacientului creste semnificativ sansa de supravietuire.

Durata bolii

Recuperarea este de obicei foarte lenta pentru persoanele care supravietuiesc virusului Ebola. Poate dura pana la cateva luni pentru ca un pacient sa isi recapete fortele, iar virusul poate ramane activ in organism pentru o lunga perioada.

Studiile arata ca supravietuitorii Ebola au anticorpi care pot fi detectati in sange pana la 10 ani dupa ce s-au vindecat de aceasta infectie virala.

Optiuni de tratament

Pe 14 octombrie 2020, FDA (Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente a Statelor Unite) a aprobat un tratament oficial pentru virusul Ebola. Aprobarea Inmazeb, o combinatie de trei tipuri de anticorpi monoclonali, vine la doar un an dupa ce FDA a aprobat un vaccin impotriva Ebola, in decembrie 2019.

Inmazeb a fost testat intr-un studiu clinic in timpul focarului de Ebola din 2018-2019 din Congo si este alcatuit din atoltivimab, maftivimab si odesivimab-ebgn - anticorpi artificiali care ii imita pe cei eliberati de sistemul imunitar al supravietuitorilor. Functioneaza prin detectarea si atasarea la o glicoproteina de pe suprafata virusului, ca mai apoi sa blocheze virusul sa patrunda in celule, potrivit unui comunicat de presa al producatorilor.

Pe langa tratamentul cu anticorpi, pacientii necesita lichide si oxigen suplimentar, mentinerea tensiunii arteriale, inlocuirea sangelui pierdut din cauza hemoragiilor si tratrarea altor infectii oportuniste.

Cercetatorii nu se opresc la acesti anticorpi si studiaza in continuare pentru a descoperi mai multe tratamente pentru Ebola, printre care transfuziile de sange de la supravietuitori si filtrarea mecanica a sangelui de la pacienti.

Preventie

Printre masurile care pot preveni raspandirea Ebola amintim evitarea zonelor cu focare cunoscute, izolarea pacientilor infectati de restul populatiei sanatoase, monitorizarea si izolarea persoanelor care au intrat in contact cu un bolnav, purtarea de catre cardrele medicale a echipamentelor de protectie pentru a nu propaga raspandirea virusului, decontaminarea sau distrugerea oricaror suprafete sau materiale cu care au intrat in contact cu pacientii infectati cu Ebola.

De asemenea, este importanta mentinerea unei igiene riguroase, prin spalarea fercventa a mainilor cu apa si sapun si folosirea dezinfectantilor pe baza de alcool.
Virusul Ebola poate supravietui cateva ore pe suprafete uscate, cum ar fi clantele usilor sau balustradele. In plus, poate trai pana la cateva zile la temperatura camerei in fluidele corporale.

Ce complicatii pot aparea dupa infectia cu Ebola?

Ebola poate provoca complicatii grave, cum ar fi: insuficienta multipla de organe, sangerari severe, icter, convulsii, coma sau delir. In multe cazuri, virusul este atat de agresiv incat aduce moartea pacientilor.

Concluzie

Ebola este o infectie virala foarte periculoasa si contagioasa, avand efecte devastatoare asupra organismului, putand provoca moartea la scurta vreme dupa infectare.
Descoperirea unui tratament cat si a vaccinului reprezinta pasi importanti catre eradicarea acestui agent patogen.

Chiar daca virusul afecteaza in primul rand oamenii din Africa, respecta masurile de igiena si stai departe de orice animale salbatice sau preparate „exotice” daca nu sunt gatite corespunzator, indiferent de locatia unde calatoresti.


Citeste si despre:

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Cele mai contagioase boli Febra hemoragica 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii Oboseala constanta - cauze posibile Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Cauze ale pierderii auzului Top 10 cauze de deces la nivel mondial Cauze ale respiratiei urat mirositoare Ingalbenirea dintilor: cauze si prevenire