8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta

Actualizat: 05 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Chiar daca o persoana este sanatoasa sau sufera de boala obstructiva cronica, bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare, este important sa evite iritantii cailor respiratorii.

In acest scop, exista mai multe moduri prin care se poate pastra curat aerul din locuinta.

Masuri pentru a mentine curat aerul in locuinta

1. Inlocuirea semineelor cu lemne - Desi sunt romantice si fermecatoare, acestea vor produce particule care pot ajunge in plamani, iar respiratia va fi ingreuntata. Lemnele utilizate pentru seminee scot funingine si carbon, iar inhalarea acestora poate agrava unele boli pulmonare deja existente.

2. Evitarea fumului de tigara - Fumatul este cauza a aproximativ 85% din cazurile de BPOC. Cei diagnosticati deja cu afectiuni pulmonare trebuie sa evite chiar si fumatul pasiv pentru ca, in aceasta situatie bolile plamanilor vor progresa rapid. Nu este un secret ca renuntarea la acest obicei este foarte dificila. De aceea, daca este necesar se va solicita ajutor de specialitate.

3. Indepartarea acarienilor - Acarienii din praf patrund in saltelele si lenjeria de pat. Acestia sunt un factor declansator al astmului si inrautatesc starea celor care sufera de boli pulmonare.

De aceea, nivelul lor intr-o locuinta trebuie sa fie minim. Specialistii recomanda utilizarea de saltele si perne speciale, nefiind indicate cele din pene de gasca. Lenjeriile vor fi spalate cu apa fierbinte (la peste 90 de grade celsius) cel putin o data pe saptamana.

4. Folosirea de produse fara parfum - Produsele de curatenie cu miros puternic folosite pentru indepartarea prafului si alergenilor pot fi iritante pentru plamani. Chiar si simpla prezenta intr-o casa recent curatata cu astfel de produse ar putea fi o problema, nefiind suficienta nici macar purtarea unei masti. Acest lucru inseamna ca folosirea otetului sau a sapunului clasic ar putea fi mai sanatoasa.

Ar trebui evitate chiar si spray-ul de par, parfumurile, adezivele, vopselurile si produsele folosite pentru improspatarea aerului cu mirosuri puternice. De altfel, daca se doreste improspatarea aerului se va aerisi si curata camera, nu se vor masca mirosurile neplacute.

5. Necesitatea filtrarii aerului - Filtrele de aer pot reduce dramatic cantitatea de particule fine care irita plamanii. Este recomandabil ca sistemul de ventilatie sa dispuna de un astfel de filtru, care va fi schimbat si curatat in mod constant.

6. Ferestre inchise - Ozonul si alte forme de poluare a aerului, cum sunt alergenii din aer si praf pot afecta plamanii. Acest lucru poate fi suparator mai ales in sezonul alergiilor sau in cazul in care se locuieste intr-o zona predispusa la acumularea de praf. Ca atare, cand aerul este foarte poluat, ferestrele se vor tine inchise.

7. Inlaturarea mucegaiului si a sporilor - Sistemele bune de ventilatie din dormitor si baie pot preveni aparitia mucegaiurilor si sporilor care pot declansa probleme pulmonare. Nivelul de umiditate din interiorul unei locuinte nu va depasi 40%. Pentru a face acest lucru se poate folosi inclusiv un dezumidificator.

8. Verificarea sobei - Ca si in cazul semineelor, soba cu lemne poate provoca probleme daca nu este complet inchisa si dotata cu un sistem bun de ventilatie. Locuinta poate ramane calda si confortabila toata iarna daca va fi incalzita cu radiatoare sau cu ajutorul incalzirii centrale. Chiar si soba cu gaz poate fi problematica pentru cei cu probleme pulmonare grave.


Citeste si despre:

Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Aerul curat sau controlul nivelului de poluare al aerului de la domiciliu Cum ne este afectata sanatatea de catre aerul poluat? Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Efectele aerului conditionat asupra sanatatii 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Indrumari pentru curatarea corecta a tenului Alergenii din aer Aerul conditionat, riscuri si beneficii Siguranta in aer liber toamna Detoxifierea ficatului si curatarea sangelui Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior