Muscatura de paianjen-lup. Cum arata si cat este de periculoasa?

Actualizat: 04 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cat de grava este muscatura de paianjen-lup


La scara mondiala exista foarte multe specii de paianjeni, unii mai periculosi, altii mai putini periculosi. Exista specii de paianjeni care pot fi gasiti pe toate continentele globului, iar una dintre aceste specii apartine familiei de paianjeni-lupi sau Lycosidae.

Trebuie subliniat faptul ca muscatura acestei specii de paianjen-lup nu este periculoasa si de cele mai multe ori nu necesita ingrijire medicala.

Exista persoane care sunt alergice la muscaturile de paianjeni, aceste situatii fiind destul de rare. Persoanele care sunt alergice la muscaturile de paianjeni vor avea simptome mai pronuntate si vor avea o stare generala de rau.

Orice muscatura de paianjen-lup poate fi tratata de catre orice persoana aproape la fel ca muscatura oricarei insecte.

Paianjenul-lup prefera subsolurile si acoperisurile

Paianjenii-lupi sunt parte din categoria de paianjeni comuni si pot fi intalniti pe toate meridianele planetei. Beneficiind de o vedere foarte buna, acestia vaneaza foarte bine diferite insecte profitand de veninul de care dispun.

Este foarte important de mentionat faptul ca veninul acestor paiajeni-lupi nu este periculos pentru oameni.

Paianjenii-lupi sunt solitari si pot trai in diferite medii, fiind intalniti mai ales in zonele cu frunzis si pasuni, putand fi de asemenea gasiti si printre stanci.

Majoritatea speciilor de paianjeni cauta sa evite contactul cu oamenii, iar aceasta situatie este valabila si pentru paianjenii-lupi. Cu toate acestea, astfel de paianjeni-lupi pot fi intalniti in zona subsolurilor, a halelor, a garajelor si acoperisurilor.

Cum identificam un paianjen-lup?


Dimensiunea unui paianjen-lup variaza intre 1 cm si 3 cm, atingand uneori si dimensiunea de 4 cm. Culoarea lor obisnuita este maro, dar aceasta variaza si se schimba in functie de mediul in care traiesc, acesti paianjeni folosind foarte bine camuflajul pentru a putea vana insectele cu care se hranesc.

Paianjenii-lupi au opt ochi, dintre care doi sunt destul de mari.

De multe ori, oamenii pot confunda paianjenii-lupi cu paianjenul pustnic maro, acesta fiind o specie veninoasa de paianjeni. Cu toate acestea, paianjenul pustnic maro are o forma diferita de tip violina in zona capului si are ase ochi de aceeai dimensiune.

Mai mult decat atat, paianjenul pustnic maro are o raspandire doar in zona central-vestica si zona Golfului Mexic din Statele Unite ale Americii.

Un alt paianjen veninos destul de comun si de intalnit este Vaduva Neagra, dar aceasta specie este diferita atat de paiajenul-lup, cat si de paianjenul pustnic maro. Aceasta specie de paianjen denumit Vaduva Neagra are un corp negru si neted, iar in zona abdomenului are semne rosii.

Aceste informatii sunt extrem de utile pentru a putea identifica corect paianjenii din specia paianjen-lup astfel incat sa nu fie confundati cu Vaduva Neagra sau paianjenul pustnic maro.

Cat este de periculoasa muscatura de paianjen-lup?


General vorbind, muscatura de paianjen-lup nu este deloc periculoasa. De cele mai multe ori muscatura de paianjen-lup se va manifesta in mod foarte asemanator cu muscaturile altor insecte de dimensiuni mici. In locul cu muscatura poate sa apara un semn mic rosu si o senzatie usoara de mancarime.

Din cauza faptului ca muscatura de paianjen-lup seamana foarte bine cu muscaturile altor insecte, doar daca cel muscat vede paianjenul poate sa fie sigur ca a fost muscat de aceasta specie de paianjen.

Citand jurnalul stiintific Critical Care Nursing Clinics of North America, muscatura de paianjen-lup poate parea a fi alarmanta, dar de fapt are riscuri minore la adresa sanatatii celui muscat.

Sunt extrem de rare acele situatii in care o persoana poate sa manifeste reactii alergice severe. Aceste reactii alergice severe se pot manifesta prin umflatura zonei muscate, mancarime, eruptie cutanata in jurul muscaturii, vezicule sau chiar probleme de respiratie.

Daca aceste simptome se inrautatesc rapid si se instaleaza o stare de rau general, atunci este indicat a se apela la consult medical de specialitate.

Este important de mentionat faptul ca de obicei paianjenul-lup musca doar daca este provocat, acesta evitand in general contactul cu oamenii.

Prevenirea muscaturii de paianjen-lup si tratament

DIn cauza faptului ca paianjenul-lup traieste cel mai adesea solitar si nu produce panza, este destul de dificil sa remarci prezenta acestui paianjen in apropiere.

Oamenii care traiesc in zone in care hainele si incaltamintea sunt accesibile din aer liber trebuie sa acorde atentie atunci cand urmeaza sa incalte acea incaltaminte sau sa imbrace respectivele haine.

De asemenea, o grija sporita trebuie acordata in zone precum garaje, soproane sau mansarde.

Folosirea de izolatie corespunzatoare la nivelul caselor poate reduce sansele de intalnire cu paianjenul-lup. Zonele unde izolatia trebuie realizata foarte bine sunt geamurile, usile catre exterior, beciurile sau mansardele.

In cazul nedorit in care cineva este muscat de catre un paianjen-lup exista o serie de pasi pe care persoana respectiva ii poate adopta pentru a preveni infectia si pentru a reduce mancarimea, roseata sau durerea, iar acesti pasi se refera la:

- curatarea zonei muscate cu apa si sapun;
- folosirea de gheata in zona muscata pentru a reduce mancarimea;
- evitarea scarpiantului in zona muscata pentru a preveni riscul de infectie;
- luarea de medicamente antihistaminice in cazul in care mancarimea este puternica.

Dupa cum se poate remarca, tratamentul in cazul muscaturii de catre un paianjen-lup este foarte simplu si nu presupune mari dificultati, iar in cateva zile de la muscatura toate simptomele ar trebui sa dispara. In caz contrar, este recomandat sa solicitati sfatul unui medic.

Cum poate fi evitata muscatura de paianjen-lup


Muscaturile de paianjen-lup sunt rare si oamenii nu trebuie sa isi faca griji in aceasta privinta. Paianjenul-lup va musca doar daca se va simti amenintat si daca oamenii vor intra in contact direct cu acesta.

Printr-o atentie sporita in acele zone unde acest paianjen traieste se poate evita riscul de a fi muscat de catre acesta.

Chiar si in cazul unei muscaturi, de cele mai multe ori o astfel de muscatura nu necesita ingrijire medicala. In situatiile exceptionale in care exista o reactie alergica puternica este bine sa va adresati medicului.

Prin urmare, nu aveti de ce sa va faceti in griji in privinta paianjenilor-lupi, acestia fiind inofensivi si eventualele muscaturi pot fi tratate foarte simplu.


Citeste si despre:

Cum functioneaza si ce este acupunctura? Cat este de importanta vacanta pentru reducerea stresului Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos? Cum sa nasti fara durere? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum iti poti mentine creierul sanatos Metcatinona (Cat) Sarcina - Luna a VIII-a Efectele perverse ale perfectiunii Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor?