Vaccinul antigripal este recomandat inainte de debutul sezonului gripal, adica in luna octombrie. In cele mai multe cazuri, imunizarea este eficienta pentru urmatoarele 6 luni, adica pana la finalul perioadei reci.
Desi medicii recomanda tuturor persoanelor sa-si faca vaccinul antigripal, inca sunt multi care cred ca acesta este total ineficient si inutil.
Conform Centers for Disease Control and Prevention, exista mai multe mituri despre vaccinul antigripal care sunt demontate.
1. Vaccinul antigripal nu ar trebui administrat la gravide
De fapt, congresul american al medicilor obstetricieni si ginecologi arata ca vaccinarea antigripala este chiar indicata pentru gravide, mai eles ca ele au sistemul imunitare usor slabit, iar administrarea de antibiotice este periculoasa.
2. Vaccinul antigripal facut anul trecut inca iti ofera protectie
Ar fi bine sa fie asa, insa evolutia constanta a virusului gripal face ca vaccinul sa trebuiasca imbunatatit de la an la an, in functie de tulpinile existente. Asadar, vaccinul antigripal facut anul trecut nu ofera protectie si anul acesta. El trebuie repetat.
3. Dupa vaccin, faci automat gripa
Gresit. Daca te vaccinezi impotriva gripei, nu poti face aceasta boala. Si, totusi, de ce sunt persoane care spun ca si-au facut vaccinul si s-au imbolnavit? Ei bine, vaccinul antigripal are nevoie de o perioada de 2 saptamani pentru a deveni eficient. Daca in aceste doua saptamani o persoana contacteaza virusul, se va imbolnavi de gripa, insa forma bolii va fi mult mai usoara.
4. Gripa este doar o raceala mai puternica, nu are nevoie de vaccin
Unele persoane care se imbolnavesc de gripa sunt norocoase si reusesc sa se vindece intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, chiar daca indura simptomele nesuferite ale afectiunii. Altele, insa, pot dezvolta complicatii serioase, iar in unele cazuri exista riscul de deces.
Sigur ca cei mai mult merg pe premisa "mie nu mi se poate intampla", dar medicii sustin ca aceasta conceptie este eronata, deoarece virusul gripal este mai puternic decat in trecut, iar tulpinile sufera constant mutatii care pot provoca boli mai agresive.
Asadar, vaccinarea antigripala este necesara pentru prevenirea imbolnavirii.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa