10 mituri combatute despre diete

Actualizat: 25 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Unele mituri despre diete sunt atat de frecvent intalnite, incat adesea, foarte multe persoane sunt convinse ca stiu totul despre acestea.

Cel mai mult sunt dezbatute subiectele cum ar fi grasimile, carbohidratii si metodele sigure de slabit.

Mituri despre diete

Cand mai multe dintre aceste mituri sunt analizate din punct de vedere stiintific, rezultatele pot surprinde cu adevarat.

Este important sa aflati de la profesionisti ce este sau nu real despre consumul de alimente sanatoase si, adevarul cu privire la cele mai comune mituri despre diete.

Nu mancati decat atunci cand va este foame

Fapt: Cercetatorii au descoperit ca secretul eliminarii surplusului de kilograme il reprezinta consumul in mod constant al unor mese echilibrate cantitativ de-a lungul unei zile.

Persoanele care mananca alimente sanatoase, la intervale regulate, incepand cu micul dejun, sunt mai bine hranite, gandesc mai bine si au un nivel de energie crescut.

Cei care sar peste mese sunt mai predispusi la cresterea in greutate, pentru ca atunci cand mananca, dupa ce s-au abtinut mai multe ore vor consuma alimente nesanatoase si in cantitati mai mari decat de obicei.

Cel mai bine este sa mancati alimente sanatoase, nutritive, la un interval de 4-5 ore.

Nu exista alimente nesanatoase, cheia este moderatia

Fapt: Este posibil sa fi auzit ca nu exista alimente bune sau rele, doar diete bune sau rele.

Adevarul trebuie spus: un chips de cartofi nu va fi niciodata la fel de nutritiv ca un cartof copt.

Daca acest mit va fi considerat un adevar, ar putea fi un prilej pentru multe persoane sa consume orice tip de alimente, ori de cate ori doresc.

Nimeni nu spune ca nu va puteti bucura de un produs alimentar mai slab din punct de vedere nutritiv, atat timp cat il consumati in portii rezonabile si cat se poate de rar.

Important este sa va concentrati asupra alimentelor proaspete si sanatoase si sa fiti constienti ca exista, intr-adevar, alimente nesanatoase.

O dieta scazuta in carbohidrati reduce aportul de calorii din organism

Fapt: Multi cred ca organismul poate elimina anumite produse secundare ale metabolismului lipidic, numite cetone, prin urina, in urma unei diete cu continut redus de carbohidrati.

Cu toate acestea, nu s-a gasit nicio corelatie intre nivelurile de cetone din urina si modificarea in greutate la persoanele care au urmat o dieta scazuta in carbohidrati.

Eliminarea carbohidratilor din dieta zilnica inseamna restrictionarea mai multor alimente care contin grasimi.

De aceea, pierderea rapida in greutate care apare initial in urma unei diete sarace in carbohidrati, este determinata de faptul ca organismul apeleaza la rezervele de glicogen pentru energie.

Anumite alimente pot indeparta celulita

Fapt: Pentru ca celulita este doar grasime corporala obisnuita, nu exista niciun truc magic prin care o dieta scazuta in carbohidrati sa indeparteze celulita.

Rezolvarea problemei o reprezinta adoptarea unei diete cu un aport controlat de calorii si efectuarea de exercitii fizice regulate - aceste modificari ajuta la reducerea grasimii din toate zonele corpului.

Este nevoie de grasmi in dieta dumneavoastra

Fapt: Grasimea este digerata lent.

Mult timp s-a presupus ca digestia alimentelor grase mentine senzatia de plenitudine mai mult timp. In realitate, proteinele tind sa pastreze aceasta senzatie de satietate mai mult decat grasimile sau carbohidratii.

In majoritatea cazurilor, cercetarile au demonstrat ca alimentele bogate in fibre (fructe si legume) ajuta ca sentimentul de satietate sa persiste perioade mai indelungate de timp.

Cafeaua nu ar trebui inclusa in dieta zilnica

Fapt: Acesta este un mit demascat recent.

Cafeaua, atunci cand este consumata cu moderatie (1-2 cani pe zi), poate face parte dintr-un regim alimentar sanatos si aduce beneficii pentru sanatate, datorita continutului sau de fitochimicale.

Mai mult, cercetarile sugereaza ca acest aliment poate ajuta la reducerea riscului de a face diabet zaharat de tip 2, calculi biliari, boala Parkinson si chiar unele forme de cancer. Pastrati totusi sub control cantitatea de cafea consumata si nu adaugati zahar, siropuri sau frisca la cafeaua dumneavoastra.

Produsele lactate ingrasa

Fapt: Produsele lactate, cum ar fi laptele, branza si iaurtul sunt bogate in substante nutritive esentiale care ajuta la mentinerea sanatatii.

Lactatele sunt o sursa buna de proteine, zinc si unele vitamine din complexul B si, cel mai important, lactatele sunt bogate in calciu, un mineral care ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor. Studiile arata ca produsele lactate pot ajuta la pierderea in greutate, datorita continutului ridicat de calciu.

Pentru a nu creste aportul de grasime, optati pentru produse lactate degresate.

O dieta vegetariana nu ajuta la dezvoltarea masei musculare

Fapt: Un vegetarian poate avea o musculatura la fel de dezvoltata ca a unei persoane consumatoare de carne.

Pentru a construi masa musculara este nevoie de proteine, iar vegetarienii pot obtine un aport proteic adecvat din surse vegetale, precum branza, nuci, leguminoase si cereale.

Un aport prea mare de proteine poate avea efecte secundare pe termen lung.

Corpul poate stoca doar o anumita cantitate de proteine, astfel incat o cantitate marita de proteine poate deteriora sanatatea rinichilor.

Prea mult zahar in dieta poate cauza diabet

Fapt: Daca nu aveti diabet zaharat, consumul de zahar nu provoaca niciodata aparitia bolii.

Intr-adevar, consumul de zahar poate juca un rol imporant in declansarea bolii. Asta pentru ca aportul crescut de zaharuri poate duce la ingrasare excesiva, iar un procent foarte mare dintre cei care dezvolta boala sunt inactivi si obezi.

Deci, faceti corpului dumneavoastra o favoare: eliminati caloriile goale din dieta si faceti miscare!

Cu cat veti manca mai putin, cu atat veti slabi mai mult

Fapt: Acest lucru poate fi adevarat pe termen scurt, dar in cele din urma, foarte multe persoane se ingrasa considerabil dupa ce se opresc din dieta.

Pierderea brusca a greutatii poate provoca o scadere a ratei metabolice bazale - cantitatea de calorii de care corpul are nevoie sa functioneze.

Acest lucru inseamna ca organismul se va obisnui sa aiba nevoie de mai putine calorii decat in trecut si astfel va puteti ingrasa mai mult dupa ce va opriti din dieta.


Citeste si despre:

Mituri despre endometrioza Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?