Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri

Actualizat: 12 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Chiar daca informatiile legate de terapia hormonala sunt diverse iar parerile sunt impartite, terapia hormonala este inca o optiune adecvata pentru unele femei. Acestea s-au dovedit a fi eficienta pentru tratarea bufeurilor, transpiratiilor nocturne, uscaciunii vaginale si prin urmare, poate ar putea imbunatati somnul, starea de spirit si concentrarea.

Totusi, cele mai multe dintre medicamentele incluse in terapia hormonala prezinta riscuri pentru sanatate, inclusiv riscul de formare a cheagurilor de sange la nivelul picioarelor sau plamanilor, accident vascular cerebral, cancer de san (in special in asociere cu estrogen si progesteron), iar in cazul femeilor in varsta, ar putea sa apara bolile de inima.

Ca atare, merita sa fie incercate si alte optiuni precum exercitii fizice, tehnici de relaxare si evitarea factorilor declasatori cum ar fi cafeaua, alcoolul si alimentele condimentate.

Intrebari pentru medicul specialist

1. Sufar de bufeuri sau de transpiratii nocturne care imi perturba somnul si influenteaza calitatea vietii mele?

Daca raspunsul este pozitiv, terapia hormonala poate fi o optiune buna pentru dvs. mai ales daca ati intrat recent la menopauza. Daca totusi uscaciunea vaginala este singurul lucru deranjant, incercati doze mici de produse cu estrogen care vor fi aplicate local. Acestea nu au acelasi sistem de absorbtie ca si pastilele si pot fi folosite in conditii de siguranta pentru mai mult timp.

Daca va faceti probleme legate de sanatatea osoasa, incercati sa obtineti suficient calciu, vitamina D si sa faceti exercitii cu greutati pentru consolidarea oaselor. Adresati-va medicului legat de medicamentele disponibile pentru prevenirea osteoporozei.

2. Din cauza starii mele generale de sanatate terapia cu hormoni este prea riscanta?

Orice femeie care are un istoric sau un risc crescut de a dezvolta cancer de san, uterin sau ovarian ar trebui sa evite terapia hormonala. Acelasi lucru este valabil si pentru cei cu boli hepatice sau ale vezicii biliare ori sangerari vaginale inexplicabile.

Daca menopauza s-a instalat de mai mult de zece ani sau aveti un risc crescut de boli de inima sau accident vascular cerebral, terapia hormonala nu este o alegere buna pentru dvs. In cazul in care nici una dintre aceste probleme de sanatate nu sunt prezente, atunci sunteti un candidat potrivit pentru terapia hormonala.

3. Vi se pare confortabila ideea de a urma terapia hormonala?

Daca si numai daca simptomele si starea dvs. generala de sanatate sugereaza ca terapia hormonala este necesara ar trebui sa va informati si sa luati aceasta decizie. In ciuda societatii care are tendinta sa sustina medical menopauza, retineti ca nu este vorba despre o afectiune caracterizata printr-un deficit de estrogen ci mai degraba o etapa naturala a vietii.

Daca va decideti sa incercati terapia hormonala si nu sunt implicati factori de risc, terapia hormonala nu va depasi doi-trei ani si in orice caz nu mai mult de cinci ani.

Care sunt beneficiile terapiei hormonale?

Femeile care aleg terapia cu hormoni in timpul menopauzei naturale (nonchirugicale), de obicei utilizeaza estrogen si progesteron. Cu ajutorul acesteia se vor ameliora simptomele menopauzei.

Femeile care folosesc estrogen pe termen scurt pentru ameliorarea simptomelor menopauzei pot obtine o anumita protectie impotriva urmatoarelor conditii:

- osteoporoza - studiile au demonstrat ca terapia hormonala poate preveni pierderea de masa osoasa care intervine dupa menopuaza si scade riscul fracturilor de sold asociate osteoporozei.

- cancer colorectal - cercetarile au confirmat ca terapia hormonala poate reduce riscul de cancer colorectal.

- boli cardiovasculare - unele informatii sugereaza ca estrogenul poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in anii de menopauza.

Pentru femeile la care menopauza se instaleaza natural, este prescris estrogen alaturi de progesteron. Acest lucru se explica prin faptul ca estrogenul fara progesteron poate creste riscul de cancer uterin. La femeile care manifesta menopauza ca urmare a unei histerectomii ar putea fi recomandat doar estrogen.

Care sunt riscurile asociate cu terapia hormonala?

In general, studiile au demonstrat ca ar putea creste riscul aparitiei unor conditii grave, ca urmare a administrarii tratamentului cu hormoni.

Potrivit informatiilor obtinute de cercetatori, in cazul unui studiu realizat pe un lot de 10.000, utilizarea in plus de estrogen s-au inregistrat:
- peste sapte cazuri de boli de inima comparativ cu femeile care au utilizat placebo
- peste opt cazuri de cancer comparativ cu femeile care au folosit placebo
- peste opt cazuri de accident vascular cerebral comparativ cu femeile care au luat placebo
- peste opt cazuri de cancer de san comparativ cu femeile care au utilizat placebo
- peste optsprezece cazuri de aparitie de cheaguri de sange comparativ cu femeile careu au luat placebo
- cresterea numarului de mamografii anormale, in special a celor fals pozitive.

Studiul a constatat ca nu a existat vreun risc ridicat de cancer de san sau boli de inima in randul femeilor care iau estrogen fara progesteron.

Cine ar trebui sa ia in considerare terapia hormonala?

In ciuda riscurilor asupra sanatatii, estrogenul este inca pricipalul tratament pentru tratarea simptomelor menopauzei. Riscul cel mai important pentru femeile care aleg terapia hormonala este destul de scazut pentru a fi agreat de orice femeie, in functie de simptomele pe care aceasta le manifesta.

Beneficiile terapiei hormonle pe termen scurt pot depasi riscurile daca o persoana prezinta:
- bufeuri severe sau alte simptome de menopauza
- scaderea masei osoase si intoleranta la alte tratamente
- lipsa rezultatelor dupa ce au fost urmate alte tratamente
- prezenta menopauzei premature sau a insuficientei ovariene premature
- femeile care au menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura au alte riscuri comparativ cu femeile care ajung la menopauza la varsta de aproximativ 50 de ani, inclusiv:


In plus, terapia hormonala reduce riscul de osteoporoza si al dezvoltarii de cheaguri de sange care pot sa apara la scurt timp dupa aparitia menopauzei la femeile tinere. Pentru femeile care ajung la menopauza prematura, beneficiile protectiei terapiei cu hormoni pot fi mai mari decat riscurile.


Citeste si despre:

Impotenta Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Constipatia la adulti Informatii de baza despre sanatatea sexuala Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Terapia de substitutie hormonala Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului