7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog

Actualizat: 03 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oricat de stanjenitoare ar fi unele curiozitati personale, este extrem de important sa adresati cateva intrebari-cheie medicului ginecolog in timpul controlului periodic de rutina.

Dezinformarea este cel mai mare dusman al sanatatii reproductive, dar si o cauza frecventa a aparitiei sau agravarii bolilor diverse.

Fiecare intalnire cu un specialist trebuie sa fie un prilej in care sa dobanditi control deplin asupra propriei stari de sanatate.

Informatii importante de la medicii ginecologi

La urmatorul control ginecologic, asigurati-va ca adresati toate intrebarile importante la care ati dori un raspuns. Informatiile primite va pot ajuta sa preveniti imbolnavirile si sa stiti cum sa procedati, odata ce ele se instaleaza.

1. Cat de sigur este steriletul pentru mine?

Steriletul, un dispozitiv special in forma de T menit sa previna instalarea sarcinilor nedorite, a castigat o popularitate crescuta in ultimii ani, de cand modele tot mai noi si performante au fost concepute. O statistica din SUA arata ca numarul femeilor care utilizeaza steriletul a crescut de la 2,4% in anul 2002, pana la 8,5% in anul 2009.

Inainte sa alegeti aceasta metoda contraceptiva, este foarte important sa intrebati medicul ginecolog nu doar care sunt avantajele si dezavantajele sale, ci si masura in care o puteti folosi in siguranta (in functie de varsta, numar de nasteri, stare de sanatate etc.).

Totodata, ar fi recomandat sa va manifestati curiozitatea cu privire la experienta medicului care va asista in insertia steriletelor (statistic, aceasta este suficienta daca medicul efectueaza operatiunea de cel putin doua ori pe saptamana). Un risc major al purtarii steriletului il constituie perforarea peretului uterin, ce se poate petrece din pricina montarii sale incorecte. In plus, cu cat specialistul este mai experimentat, cu atat mai putina durere veti simti in timpul procedurii.

2. Cum pot sa ma pregatesc corect pentru o sarcina?

Cele mai multe femei asteapta momentul conceptiei pentru a discuta cu medicul ginecolog despre toate masurile care asigura o sarcina lipsita de pericole. Specialistii recomanda, in schimb, sa initiati aceasta discutie cu cel putin trei luni inainte sa incercati obtinerea sarcinii, pentru o experienta mai fericita si mai sigura.

In tot acest ragaz important, medicul poate studia cu atentie istoricul medical personal, fisa vaccinurilor, carentele de vitamine si minerale, factorii de risc personali, posibilele afectiuni ginecologice care sa fie tratate inainte de conceptie etc.

3. Aceasta metoda contraceptiva mi se potriveste in acest moment?

Multe paciente se plang de faptul ca medicul ginecolog nu le-a avertizat asupra riscurilor diverse ale metodelor contraceptive folosite, despre care afla ulterior pe internet sau in mass media. Un factor important in cresterea sanselor de dezvoltare a complicatiilor este constituit de oscilatiile in greutate, iar multi medici de orice specializare ezita sa aduca in discutie problemele ponderale ale pacientilor, fara un alt motiv determinant.

Asadar, daca utilizati aceeasi metoda contraceptiva de multi ani incoace, intrebati din proprie initiativa medicul ginecolog daca factorii de risc personali nu s-au schimbat pe fondul inaintarii in varsta, cresterii in greutate sau dobandirii anumitor probleme de sanatate noi.

4. Cum pot sa ma asigur ca nu am contactat o boala cu transmitere sexuala?

Desi medicul poate observa modificari patologice in urma efectuarii testului Papanicolau sau in timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexuala necesita efectuarea de teste speciale care sa le diagnosticheze corect. De pilda, gonoreea si chlamydia pot sa nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, a virusului genital, sifilisului sau a hepatitei necesita efectuarea unui test de sange.

Intrebati medicul cum puteti investiga complet starea de sanatate ginecologica, mai ales daca v-ati expus riscului contactarii unei boli cu transmitere sexuala.

5. Imi puteti scrie o reteta pentru tratarea candidozei, preventiv?

Un procent semnificativ de femei sufera in mod frecvent de candidoza, fie din pricina tratamentelor cu antibiotice, fie pe fond de stres sau in urma unei escapade romantice furtunoase. La primele semne ale tulburarii, este important sa vizitati medicul cat mai curand, insa daca va aflati in concediu departe de casa, ar fi util sa aveti deja la indemana reteta eliberata de medicul ginecolog cu tratamentul personalizat pe care il urmati de obicei.

Desigur, daca simptomele nu seamana cu cele cu care v-ati obisnuit, reteta de rezerva nu mai este suficienta, iar vizita la cabinetul ginecologic devine obligatorie.

6. De ce si-a schimbat aspectul pielea din regiunea mea genitala?

Constatarea schimbarilor din regiunea genitala este extrem de importanta, insa este necesar sa impartasiti aceste informatii si cu medicul ginecolog, mai ales daca este vorba despre transformari in culoarea sau textura tesutului cutanat din zona intima. Acestea pot fi un semn al unei afectiuni benigne a pielii vulvare, numita lichen scleros (dermatoza inflamatorie cronica).

Lasata netratata, boala poate cauza subtierea pielii de la acest nivel, ceea ce conduce la aparitia durerilor in timpul contactului sexual sau chiar ranirea tesutului cutanat prin frictiunea sexuala. Totodata, in timp se instaleaza mancarimile puternice. Depistarea timpurie este foarte importanta pentru reusita tratamentului.

7. De ce scap uneori urina involuntar?

Incontinenta urinara afecteaza un numar important de femei, de toate varstele, insa problema apare mai frecvent in perimenopauza si dupa instalarea menopauzei.

Aceasta afectiune poate fi deosebit de stanjenitoare, afecteaza viata sociala, iar simptomele sale sunt tinute in secret de numeroase femei, desi exista solutii terapeutice extrem de eficiente. Incontinenta urinara poate fi tratata prin schimbari in modul de viata (pierderea in greutate), antrenarea vezicii urinare, tratament medicamentos, implantarea de dispozitive speciale sau prin interventie chirurgicala.


Citeste si despre:

Macrosomia fetala Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Cancerul ovarian Atrofia vaginala Analize recomandate in functie de patologii Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Durerea cronica Cancerul vaginal Informatii de baza despre sanatatea sexuala Cand este necesar consultul ginecologic? 7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor