Menopauza prematura

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Menopauza precoce si/sau menopauza prematura sunt termeni care sunt deseori folositi alternativ pentru a semnala insuficienta ovariana prematura specifica in diverse situatii, incepand cu menopauza chirurgicala pana la menopauza cauzata de chimioterapie sau radioterapie.


Legatura dintre ele este varsta: menopauza precoce sau prematura se refera la tipul de menopauza care se instaleaza de obicei inainte de varsta medie sau normala a menopauzei - atunci cand o femeie se afla inca la 20, 30 sau 40 de ani.

Din punct de vedre tehnic, menopauza precoce se refera la menopauza - incetarea totala a menstrelor timp de cel putin 12 luni, inainte de varsta de 45 de ani.

Menopauza prematura este menopauza care apare inainte de varsta de 40 de ani. In cazul in care menopauza prematura se declanseaza in mod natural, fara sa fii survenit vreo interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie care pot conduce la menopauza - situatia poarta denumirea de insuficienta ovariana prematura.

Cauze

Menopauza precoce poate fi cauzata de anumite tratamente medicale sau se poate declansa fara implicatia acestora. Tratamentele medicale care ar putea sa provoace menopauza precoce includ:

Uneori menopauza se poate instala fara nicio alta interventie din exterior. Printre cauzele posibile se pot numara:

Simptome

Manifestarile menopauzei premature sunt deseori identice cu cele cu care se confrunta femeile care au menopauza naturala si pot include:


Aceste simptome sunt intalnite in cazul in care ovarele produc mai putin estrogen. In plus, fata de manifestarile de mai sus unele femei pot prezenta:


In plus, fata de simptomele enumerate mai sus, daca aveti sub 40 de ani si observati oricare dintre urmatoarele situatii, ar trebui sa consultati medicul pentru ca acesta sa determine daca ar putea interveni menopauza prematura:

Efectele menopauzei precoce

Femeile care experimenteaza menopauza precoce pot avea simptome similare cu cele ale menopauzei normale. Acestea pot include bufeuri, schimbari de dispozitie, uscaciune vaginala si apetit sexual scazut. Pentru unele dintre aceste persoane, manifestarile pot fi destul de severe.

In plus, femeile care trec prin menopauza precoce pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima si osteoporoza. Discutati cu medicul legat de tratamentele disponibile, cum ar fi terapia hormonala pentru menopauza, care ar putea ameliora simptomele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Diagnosticarea menopauzei premature Sangerarile dupa menopauza si afectiunile pe care le ascund Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Menopauza: O etapa sau o adevarata schimbare Insuficienta ovariana prematura Menopauza Menopauza si substitutia hormonala 10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica De ce transpira picioarele si cum scapam de aceasta problema neplacuta si urat mirositoare Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele? Diabetul si menopauza, o dubla provocare Solutii naturale pentru menopauza Terapia de substitutie hormonala Insuficienta ovariana primara Ce este amenoreea primara si cea secundara? Chimioterapia