Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima

Actualizat: 07 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Liposuctia, numita si lipoplastie, a fost luata in considerare de catre oamenii de stiinta ca metoda de prevenire a bolilor de inima si a diabetului, afectiunile cronice responsabile cu cea mai mare rata a mortalitatii la nivel global.

La prima vedere, indepartarea grasimii depozitate la nivelul abdomenului ar putea fi asociata cu un risc mai mic de dezvoltare a afectiunilor cardiace, de vreme ce persoanele cu tesut gras excedentar in jurul taliei sunt mai expuse bolilor cardiovasculare.

Dupa o analiza mai profunda, specialistii concluzioneaza ca liposuctia nu are propriu-zis efecte asupra predispozitiei reduse la imbolnavirile cardiace sau metabolice.

Argumente care sustin prevenirea bolilor prin liposuctie

Liposuctia este interventie chirurgicala care urmareaste indepartarea grasimii excedentare din diverse regiuni ale corpului, in special de la nivelul abdomenului, soldurilor, feselor, coapselor, bratelor si barbiei. Lipoplastia este a patra cea mai populara operatie estetica din lume, potrivit Societatii Americane a Chirurgilor Plastici.

In anul 2011, cativa chirurgi plasticieni americani implicati in demersuri stiintifice au derulat un studiu observational, pe un esantion de peste 300 de pacienti care au apelat la liposuctie. Scopul cercetarii a fost acela de a descoperi daca persoanele supuse acestei operatii estetice isi reduc, odata cu numarul de kilograme, si riscul de imbolnavire metabolica si cardiaca.

Astfel, cercetatorii au evaluat nivelul colesterolului total al subiectilor studiului si pe cel al trigliceridelor din sangele acestora. Pacientii care aveau un nivel ridicat de trigliceride inainte de operatie au prezentat o reducere de 43% a cantitatii acestor lipide nocive dupa efectuarea interventiei.

Pe de alta parte, nu s-au observat schimbari la nivelul colesterolului, insa s-a depistat o diminuare post-liposuctie in numarul globulelor albe, care sunt asociate cu un risc crescut de atacuri cardiace, obezitate, accident vascular cerebral si hipertensiune arteriala.

Acesta a fost primul studiu care a scos la lumina alte beneficii potentiale ale liposuctiei, in afara de imbunatatirea stimei de sine.

Dupa prezentarea studiului restrans, medicii au ramas sceptici in privinta asocierii liposuctiei cu o prevenirea propriu-zisa a bolilor cardiace, de vreme ce un numar redus de trigliceride nu indica in mod necesar ca pacientul este sanatos din punct de vedere cardiac.

In plus, liposuctia poate avea efecte temporare asupra grasimilor din sange, care sunt anulate imediat ce pacientul revine la obiceiurile sale nesanatoase anterioare interventiei chirurgicale.

Argumente care contrazic prevenirea bolilor prin liposuctie

Cercetatorii Universitatii de Medicina din Washington, SUA, publicau in vara anului 2004 un studiu care demonstra ca indepartarea grasimii abdominale folosindu-se tehnici moderne de liposuctie nu echivaleaza beneficiile metabolice asigurate de urmarea unei diete corespunzatoare si a unui program de miscare regulat.

Grasimea abdominala excesiva este asociata cu un defect in capacitatea insulinei de a regla metabolizarea zaharului si a grasimilor, ceea ce poate conduce la boli metabolice, precum diabetul de tip 2, cantitatea anormala de lipide in sange, hipertensiune si boli cardiace.

Insa in ciuda indepartarii unei cantitati mari de grasime subcutanata prin liposuctie (maximum 20% din masa totala de grasime a pacientului), nu se pot observa beneficii medicale relevante, potrivit specialistilor implicati in studiu.

Cercetatorii au evaluat starea de sanatate a 15 femei obeze cu grasime abdominala excesiva (dintre care 8 cu toleranta normala la glucoza si 7 cu diabet de tip 2), prima oara inainte de efectuarea unei liposuctii si a doua oara dupa 10-12 saptamani de la interventia chirurgicala.

Sensibilitatea ficatului, muschilor si tesutului de grasime la insulina a fost masurata prin tehnici specifice, care permit cuantificarea randamentului insulinei in procesele metabolice (cat de bine reuseste insulina sa suprime productia de glucoza a ficatului si metabolizarea grasimlor sau cat de mult stimuleaza insulina absorbtia glucozei in tesuturile musculare. Medicii au masurat totodata si nivelul trigliceridelor si colesterolului, presiunea arteriala si alti factori de risc pentru bolile cardiace.

Rezultatele au aratat ca nu exista diferente relevante intre valorile inregistrate inainte si dupa operatie, ceea ce inseamna ca liposuctia nu are beneficii de natura medicala, ci exclusiv de natura estetica.

O posibila explicatie ar fi aceea ca grasimea indepartata prin liposuctie este doar cea subcutanata, de suprafata, care nu influenteaza in mod direct masura in care functiile organismului metabolizeaza lipidele si zaharul. Grasimea care cauzeaza probleme de sanatate cronice se afla la un nivel mai profund al corpului, inconjurand organele vitale, precum inima sau ficatul (aceasta poarta numele de grasime viscerala).

Asadar, grasimea viscerala secreta numeroase substante inflamatorii care afecteaza sistemul cardiovascular si care diminueaza sensibilitatea organismului la insulina (hormonul care regleaza nivelul glicemiei in sange). Iar liposuctia nu poate indeparta grasimea viscerala asociata cu riscul crescut de instalare a afectiunilor cardiace si a diabetului.

Pe de alta parte, liposuctia poate fi un factor de motivare puternic, intrucat pacientii care apeleaza la aceasta interventie chirurgicala sunt mai predispusi la respectarea unui stil de viata sanatos dupa operatie (fie ca doresc sa isi protejeze investitia, fie ca spera sa nu mai ajunga inca o data pe masa de operatie).

Medicii spun ca cea mai sigura cale de a elimina riscul crescut de afectiuni ale inimii si boli metabolice este urmarea unui regim alimentar sanatos, simultan cu un program de miscare regulat. Beneficiile metabolice survenite din aceasta strategie se explica prin atingerea unui echilibru energetic pozitiv - arderea unui numar mai mare de calorii decat cele ingerate, in detrimentul eliminarii celulelor de grasime in mod mecanic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Totul despre liposuctie Liposuctia: riscuri si beneficii Ridicarea coapselor Ridicarea feselor Liftingul gatului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Liftingul membrelor superioare (brahioplastia) Reducerea sanilor Inima sanatoasa, corp sanatos