Transplantul de inima – beneficii si atentionare

Actualizat: 09 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Transplantul de inima reprezinta o interventie chirurgicala majora si pentru multi pacienti cu insuficienta cardiaca in stadiu terminal reprezinta ultima si singura solutie salvatoare. Pentru asigurarea reusitei procedurii, o atentie deosebita trebuie acordata ingrijirilor postoperatorii, in caz contrar, riscul de respingere a inimii transplantate de catre propriul organism fiind foarte mare.

Discutati cu medicul despre transplant

Pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta insuficienta cardiaca si transplantul de inima, trebuie discutat cu medicul dumneavoastra si adresate urmatoarele intrebari:

- De unde stiu ca am insuficienta cardiaca? 

Insuficienta cardiaca reprezinta un sindrom clinic caracterizat de semne si simptome, precum :dispnee, edeme gambiere, palpitatii, dureri in piept sau oboseala, sufluri decelabile auscultatoric sunt simptome ale afectarii muschiului inimii. Astfel, medicii evalueaza insuficienta cardiaca pe o scara de la I la IV. Daca pacientii cu insuficienta cardiaca clasa NYHA I sunt simptomatici doar la efort fizic foarte intens, la cei cu insuficienta cardiaca NYHA IV, simptomele apar in repaus.

- Care sunt beneficiile unui transplant de inima? 

Rolul transpalntului de cord se refera la prelungirea vietii si ameliorarea calitatii acesteia, de aceea, pacientii eligibili trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Majoritatea oamenilor pot reveni la un stil de viata normal, activ. Astfel ca, aproximativ 90% dintre pacienti supravietuiesc un an de la interventie, 70% supravietuiesc cinci ani si 50% supravietuiesc 10 ani.

- Care sunt riscurile unui transplant de inima? Cea mai mare problema dupa un transplant de inima este ca organismul poate respinge inima. Pentru a impiedica acest lucru, trebuie luate medicamente pentru a imbunatati calitatea sistemului imunitar pentru tot restul vietii.

Potrivit unor studii, semnele de respingere a transplantului includ urmatoarele :

1.problemele de respiratie;
2.oboseala, febra;
3.urina mai putina;
4.retentia de lichide.

Trebuie prezentat medicului dumneavoastra orice semn sau orice infectie cum ar fi febra, tuse, dureri de gat, rani sau simptome asemanatoare gripei. In cazul in care corpul respinge noua inima, medicamentatia trebuie schimbata sau veti suferi un alt transplant de inima. Un al doilea transplant de inima se face, insa mai rar, in mai putin de 3% dintre cazuri.

- Cum ajung pe lista de asteptari? 

Insuficienta cardiaca cu evolutie spre faza terminala in conditiile unei sperante de viata >1an, absenta comorbiditatilor cu potential fatal pot constitui argumente asupra optarii catre un transplant de cord.

Daca medicul va recomanda un centru de transplant, echipa de transplant va evalua foarte atent fiecare aspect. Aceasta echipa include un cardiolog, un chirurg cardiac, un asistent social, un psihiatru si un coordonator de transplant.

- Odata ajuns pe lista de asteptare, cat timp trebuie sa astept?

Atunci cand echipa medicala a centrului de transplant stabileste ca un pacient poate fi candidat pentru transplant de cord, acesta este pus de indata pe o lista de asteptare, insa timpul de asteptare este variabil ca urmare a putinilor donatori si a numarului mare de solicitari. Pe toata durata perioadei de asteptare, vor fi efectuate controale medicale periodice, iar la nevoie, se poate apela si la dispozitiv de asistare ventriculara, aparat folosit ca punte pana la gasirea unui donator compatibil.

Dupa transplantul de inima

Dupa ce operatia de transplant de inima a reusit, ar trebui urmati cativa pasi pentru a reveni la normal si a avea o viata sanatoasa:

a. Miscati-va. Unul dintre cele mai bune moduri de a ramane sanatos este sa va mentineti activ.

b. Acceptati ajutor de la altii. Un studiu subliniaza importanta unui sistem de sprijin bun. Familia, prietenii, vecinii v-ar putea face viata mai usoara dupa un transplant de inima si v-ar putea salva si viata, de asemenea.

c. Intrebati. Medicul dumneavoastra va poate ajuta cu raspunsuri. Daca sunteti proactiv in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra, intrebati. Daca sunteti implicat in acest proces de reconstructie si doriti sa aflati mai multe despre sanatatea dumneavoastra, urmati instructiunile trasate de medic, luati medicamente si faceti alegeri sanatoase.

d. Ascultati-va corpul. Daca aveti un simptom care pare neobisnuit, nu ezitati sa ii spuneti medicului. Aceste conversatii pot imbunatati sanatatea dumneavoastra si exclud astfel si simptomele ce nu sunt foarte importante.

e. Urmati instructiunile medicului. Conform unor studii, pentru a creste sansele de supravietuire in anii de dupa procedura, trebuie sa faceti exact cum va spune medicul.

f. Mancati corect. In urma unei diete sarace in sodiu veti avea o inima sanatoasa.

Drogurile ilegale, medicamentele sau chiar anumite tratamente pentru cancer pot fi toxice pentru inima, in viitorul apropiat sau indepartat, inima putand fi extrem de afectata.

a. Cocaina si inima. Cocaina poate fi toxica pentru inima, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Cocaina poate provoca cresterea tensiunii arteriale, dar si a frecventei cardiace. Aceste probleme duc la deterioararea muschiului inimii si pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Consumul de cocaina duce la o afectiune numita cardiomiopatie dilatativa – extinderea si slabirea inimii – ce provoaca insuficienta cardiaca congestiva.

b. Ecstasy si ritmul cardiac. Amfetamina ilegala cunoscuta sub numele de ecstasy poate intrerupe contractiile normale ale inimii. In cazul in care aveti probleme de orice fel de afectiune cardiaca, ar trebui sa stati deoparte de stimulente, cum ar fi cofeina sau amfetamina, precum si alte droguri ilegale. De asemenea, nu luati medicamente in afara celor ce sunt prescrise pentru dumneavoastra.

c. Medicamentele pentru ADHD si bolile de inima. Stimulente din prescriptia medicala, cum ar fi metilfenidatul trateaza tulburarile atentiei, insa ADHD, in unele cazuri la copii cu boli de inima, a cauzat moartea subita. De aceea, inainte de inceperea un tratament cu un stimulent, asigurati-va ca medicul va permite administrarea.

d. Radiatii pentru tratamentul cancerului. Doze mari de radiatii pot afecta inima, ceea ce duce la o crestere a ratei mortalitatii cauzate de bolile de inima. In cazul tratamentului cu radiatii, noile metode provoaca pacientul sa isi tina respiratia adanc in loc de a avea respiratia libera.

e. Anumite medicamente prescrise pot suprasolicita inima si devin periculoase pentru persoanele cu boli de inima. Aceste tratamente sunt folosite pentru disfunctia erectila. Combinatia de Viagra cu medicamente cardiace, precum nitroglicerina, pot duce la o scadere periculoasa a tensiunii arteriale.

f. Tratamentul cu terapie antiretrovirala foarte activa la pacientii cu HIV poate determina daune la nivelul inimii. Pacientii cu HIV au rate mai mari de insuficienta cardiaca, ateroscleroza, accident vascular cerebral si atac de cord.

g. Intoxicatiile din peste. Un poluant din mediu, mercurul, poate fi profund toxic pentru inima. Toxicitatea cu mercur poate creste tensiunea arteriala, provoaca aritmii si creste riscul atacului de cord. Cea mai comuna sursa de otravire cu mercur este pestele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Transplantul de celule stem Transplantul de organe: beneficii si riscuri Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti Cancerul la inima, o raritate - de la diagnostic la tratament Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Transplant alogen de celule stem Organele corpului uman si transplantul de organe Cum afecteaza sanatatea inimii tale necompactarea miocardica Socul cardiogen Insuficienta cardiaca cronica