Liposuctia (abdominala)

Publicat: 31 Ianuarie 2008
Autor: SfatulMedicului

Liposuctia ne poate ajuta sa scapam de grasimea in exces, in cazul in care dieta si exercitiile fizice nu au dat rezultate. Procedura implica inserarea unui dispozitiv de aspirare la nivelul grasimii dintre tegument si muschi, rezultand un contur al corpului mai atractiv.

Cel mai bun candidat pentru liposuctie este o persoana cu greutate normala sau putin peste normal, in buna stare de sanatate, cu exces de grasime intr-o anumita zona, care nu poate fi indepartata prin metodele uzuale.

Procedura: nu este necesara spitalizarea pacientului; cu toate acestea, in cazul in care se indeparteaza o cantitate importanta de grasime, spitalizarea va fi necesara. Procedura necesita efectuarea de anestezie generala.


Medicul chirurg va injecta o solutie formata dintr-un antialgic usor, solutie salina si epinefrina, o substanta care contracta vasele sanguine. Solutia ajuta la indepartarea mai usoara a grasimii in exces, scade pierderea sanguina si asigura analgezie in timpul si dupa procedura.

Dupa efectuarea unor mici incizii, se introduce dispozitivul de aspiratie la nivelul grasimii dintre tegument si muschi, cu indepartarea lenta a grasimii. Durata procedurii variaza in functie de cantitatea grasimii indepartate.

In liposuctia asistata ecografic, se efectueaza o injectie cu anestezic local si o solutie care determina umflarea tesutului gras. Se va insera un tub fin sub tegument prin intermediul unei incizii fine. Proba va fi manevrata sub tegument, emitand unde ultrasunete care determina colapsul si lichefierea celulelor grasoase. Grasimea lichefiata si lichidul anestezic sunt indepartate prin aspiratie lenta.

Efecte adverse frecvente: poate aparea tumefiere, echimoza locala sau inflamatie, care persista cateva saptamani. Cu toate acestea, evolutia fiecarui pacient este diferita in functie de volumul tesutului adipos indepartat si de regiunile implicate.

Complicatii: desi rare, exista risc de infectie si decolorare a tegumentului.

Recuperare: in majoritatea cazurilor, liposuctia se efectueaza fara spitalizarea pacientului, recuperarea in aceste cazuri fiind foarte rapida. Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in cateva zile si pot efectua activitatile obisnuite dupa doua saptamani.

Rezultate: in cazul in care pacientul creste in greutate dupa interventia chirurgicala, grasimea se poate depune in aceeasi zona. Pentru a mentine rezultatele, se recomanda urmarea unei diete adecvate si efectuarea de exercitii fizice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Citeste si despre:

Liposuctia Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului Cum sa obtinem silueta dorita natural, repede si realist? Cat costa operatiile estetice Mezoterapia – intrebari frecvente Obezitatea 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate