Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima

Actualizat: 05 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Aritmia, cardiomiopatia ischemica si ateroscleroza sunt doar cateva dintre afectiunile inimii cel mai des intalnite. Toate acestea pot conduce la infarct sau insuficienta cardiaca.

Un stil de viata sanatos, analize uzuale anuale dar si cntroale medicale periodic reprezinta principala metoda de prevenire a celor mai multe dintre bolile cardiace. Cu toate acestea, exista factori care predispun la afectiuni coronariene sau la un atac de cord.

Factori predispozanti

Varsta. Peste 83% dintre persoanele care mor din cauza bolilor de inima sunt trecute de 65 de ani. Femeile mai in varsta prezinta un risc mai crescut de a muri in cateva saptamani de la un atac de cord decat barbatii in varsta.

Sex masculin. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile si sufera adesea atacuri de cord chiar si inainte de 65 de ani.

Istoric familial. Persoanele care au parinti sau rude apropiate care sufera sau au suferit de boli de inima prezinta un risc crescut de a dezvolta astfel de afectiuni.

Mostenire genetica. Riscul bolilor cardiace este mai mare in randul populatiei africane, afro-americane, a mexicanilor, a nord-americanilor, a populatiei din Hawaii.

Fumat. Fumatorii au de doua pana la patru ori mai multe sanse de a dezvolta o boala a inimii decat nefumatorii. Inclusiv persoanele nefumatoare, dar care sunt expuse in mod constant la fumul de tigara prezinta un risc crescut.

Colesterol ridicat. Pe masura ce colesterolul din sange creste, sporeste si riscul de boala coronariana. Nivelul colesterolului total trebuie sa fie mai mic de 200 mg / dl, iar nivelul LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg / dl. Dieta, dar si exercitiile regulate ajuta la diminuarea nivelului colesterolului din sange. De asemenea, si medicamentele au un rol benefic in acest sens. Studiile au aratat ca interventia promta in cazul dislipidemiilor familiale au efect benefic, de reducere a riscului cv global, pe termen lung.

Hipertensiune. Aproape 1 din 3 adulti are tensiunea arteriala sistolica de peste 140mmHg si presiunea arteriala diastolica de peste 85mmHg, adica prezinta hipertensiune. Tensiunea arteriala marita creste riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta renala si insuficienta cardiaca congestiva.

Atunci cand hipertensiunea arteriala este asociata si cu obezitate, fumat, nivel ridicat de colesterol in sange sau diabet, sporeste riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Stil de viata sedentar. Lipsa activitatii fizice regulate reprezinta un factor de risc pentru bolile coronariene. Mersul pe jos sau activitati simple de petrecere a timpului liber precum gradinaritul pot reduce semnificativ riscul dezvoltarii unor boli de inima.

Greutate excesiva. Persoanele care au grasime corporala in exces, mai ales daca mare parte din aceasta se afla la nivelul taliei, au mai multe sanse sa dezvolte boli de inima si accident vascular cerebral, chiar daca nu prezinta alti factori de risc.

Diabet. Cauza de deces a peste jumatate dintre pacientii care sufera de diabet este infarctul. De aceea, diabetul trebuie atent gestionat printr-o dieta sanatoasa, exercitii, mentinerea unei greutati optime si administrarea de medicamente.

Stres. Stresul si furia pot fi asociate cu un risc mai ridicat de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Medici

specialist Catana Nicu
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist, Doctor în medicină Guță Andrada
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Rizea Olguța
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Cardiomegalia sau "inima largita" Bolile de inima: simptome specifice Insuficienta cardiaca Transplantul de inima – beneficii si atentionare Inima sanatoasa, corp sanatos Ce este aritmia ventriculara si cum afecteaza inima Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti Insuficienta cardiaca cronica Principalele afectiuni cardiovasculare pe intelesul tuturor Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Insuficienta cardiaca, de la simptome la tratament Legatura puternica dintre minte si inima