Radioizotop

Element radioactiv. In medicina nucleara sunt utilizate numeroase radioelemente. Cele mai curente sunt tehnetiul (99Tc), taliul (201Tl), iodul radioactiv (123I, 125I, 131I) si indiul (111In). Un radioelement este utilizat uneori singur, dar, de cele mai multe ori, el este legat de o molecula complexa. Detectia lui este posibila multumita radiatiei pe care o emite, indeplinind astfel functia de "marker" al moleculei, care din acest motiv se numeste "marcata".
Utilizare in scopuri de diagnostic si terapeutice. Radioelementele sunt utilizate in imageria medicala (scintigrafie), in tratamentele cu medicamente radioactive (radioterapie metabolica) si in anumite tehnici de analiza a prelevatelor biologice. Ele mai sunt intrebuintate in dispozitivele de tratament prin iradiere cum ar fi cobaltoterapia (denumita impropriu bomba cu cobalt).
Sinonim: r
adioelement.

Citeste si despre:

Gastropareza Cardiomiopatia dilatativa Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Colecistectomia Nefrita sau Pielonefrita Cancerul cervical Anatomia si functiile ficatului Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Litiaza biliara (calculii biliari)