Dificultati de alaptare

Actualizat: 02 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alaptarea poate fi cel mai natural lucru din lume, dar asta nu inseamna ca oricine o poate face.

Unele femei se confrunta cu obstacole fizice care necesita timp, rabdare, si uneori, ajutor profesional pentru a le rezolva, dar cu siguranta, exista si neplaceri care nu pot fi ameliorate in totalitate.

Sensibilitatea sfarcurilor

Este normal sa prezentati mici dureri sau disconfort atunci cand alaptati copilul pentru prima oara. Unele mame care alapteaza descriu acest disconfort prin senzatii de intepatura, mancarime sau senzatia de arsura. Este normal sa simtiti mici dureri sau disconfort redus in timp ce alaptati.

Durerile de mamelon pot fi cauzate de diferiti factori inclusiv:
- Tehnici gresite de alaptare
- Pozitia gresita a copilului atunci cand este alaptat
- Ingrijirea incorecta a sfarcurilor

Pentru multe femei, nu exista nici o cauza clara care sa explice aceste dureri. Prin simpla schimbare a pozitiei bebelusului in timp ce este hranit se pot reduce sau elimina durerile de sfarcuri.

Puteti avea sfarcurile inflamate in cazul in care copilul nu se opreste din supt atunci cand doriti sa-l indepartat de la san. Puteti ajuta bebelusul sa invete sa dea drumul sfarcului (si astfel sa reduceti disconfortul) prin introducerea cu grija a unui deget intr-o parte a gurii pentru a intrerupe suptul.

Pielea prea uscata sau prea grasa poate de asemenea, inflama mamelonul. Uleiul de masline, putin lapte muls de la san si unguentele care contin lanolina pot fi ajutor in cazul sfarcurilor crapate sau uscate. Unii bebelusi mesteca sau musca sfarcurile atunci cand erup primii dinti.

Plenitudinea si angorjarea sanilor

Plenitudinea sanilor implica acumularea lenta de sange si lapte matern la cateva zile dupa nastere. Este un semn ca laptele este produs in san. Acest lucru nu va impiedica alaptarea.

Angorjarea sanilor este cauzata de congestia vaselor de sange de la nivelul sanilor. Sanii sunt umflati, grei si durerosi. Mameloanele nu sunt suficient de proeminente pentru a permite bebelusului sa suga corect. Reflexul de ejectie a laptelui este o parte normala a alaptarii.

Recomandarile includ:
- Relaxarea si gasirea unei pozitii comode pentru alaptat
- Efectuarea unui masaj usor al sanilor sau aplicarea de caldura pe san
- Alaptarea frecventa (8 sau mai multe alaptari in decursul a 24 de ore) ce presupune suptul minim 15 minute la fiecare san, poate preveni angorjarea sanilor.

Infectia la san

Infectia la san (mastita), cauzeaza dureri musculare, febra, roseata si senzatie de arsura la nivelul sanilor.

Infectiile mamare apar adesea la mamele care:
- Sunt stresate si obosite
- Au sfarcuri crapate, canalele mamare infundate sau prezinta angorjarea sanilor
- Nu alapteaza regulat
- Poarta sutiene prea stramte

Tratamentul include:
- Antibiotice pentru infectii
- Comprese umede si calde pe zona infectata
- Odihna
- Purtarea unui sutien confortabil intre alaptari

Puteti continua alaptarea la sanul afectat pentru a incuraja vindecarea. Laptele matern este sigur pentru copil, chiar si atunci cand aveti o infectie la san. Este important sa continuati alaptarea la ambii sani. Acest lucru va preveni o viitoare angorjare a sanilor.

Daca alaptarea este inconfortabila, se recomanda utilizarea pompei electrice sau mulsul manual. Puteti incerca sa oferiti intai spre alaptare sanul neafectat pana cand acesta se goleste, pentru a preveni disconfortul. Consultati medicul pentru ajutor.


Citeste si despre:

Alaptarea Alaptarea: argumente pro si contra Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Cauzele sangerarilor mamelonare, dar si manifestarile ce le pot insoti Informatii de baza legate de problemele sexuale Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Infectiile sanului - mastitele Spondilita anchilozanta si sarcina Astmul bronsic la adolescenti si adulti Dieta in constipatie Astmul bronsic la copii Motivele din spatele insomniei copiilor De ce este bine sa-ti alaptezi copilul?