Cauzele sangerarilor mamelonare, dar si manifestarile ce le pot insoti

Actualizat: 12 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

De ce apar sangerarile mamelonare


Cauzele sangerarilor de la nivelul mameloanelor sunt diferite. Aceasta situatie este mult mai frecventa la persoanele de sex feminin, dar si barbatii o pot experimenta la randul lor. Printre cauzele cele mai frecvente ale sangerarilor mamelonare se regasesc alaptarea, iritatiile tegumentare, infectiile si bolile specifice.

Cauzele sangerarilor mamelonare

Alaptarea si sangerarile mamelonare

Alaptarea este o cauza obisnuita a durerilor mamelonare si insoteste de multe ori sangerarile de la acest nivel. In plus, unele femei sufera iritatii grave atunci cand alapteaza, unele dintre acestea ducand chiar la sangerari. Totusi, nu toate durerile mamelonare se produc dupa nastere, iar studiile au demonstrat ca peste o treime dintre cazuri au survenit la peste 2 saptamani de la nastere.

Unii experti considera ca durerile resimtite la nivelul mameloanelor survin in urma pozitionarii deficitare a copilului la san pentru hranire sau din cauza fixarii gresite de catre copil a mamelonului. Studiile au indicat ca invatarea copiilor cu varste intre 4 si 12 luni cum sa fixeze corect mamelonul ar putea impiedica aparitia complicatiilor in peste 65% din cazuri. Cu toate acestea, se considera ca mai sunt necesare mult mai multe investigatii cu privire la acest subiect.

Durerea asociata alaptarii poate avea loc si din cauza urmatoarelor motive:

- In cazul mameloanelor plate sau infundate/inversate;
- Suctiunea exagerata si brutala a copilului;
- Malformatiile cavitatii bucale a bebelusului, precum anomaliile palatale si ankiloglosia;
- Infectii;
- Psoriazis;
- Dermatita;
- Fenomenul Raynaud.

In unele cazuri, aplicarea de unguente cu vitamina A sau lanolina pot atenua durerea. De asemenea, specialistii in lactatie pot oferi sfaturi pentru persoanele care intampina dificultati de alaptare.

Candidoza orala

Candidoza orala reprezinta o infectie a cavitatii bucale ce poate fi transferata de la sugar la mama prin intermediul hranirii la san. Este cea mai frecventa infectie fungica orala la sugari, fiind o problema larg raspandita printre persoanele care alapteaza. Iritarea severa suferita din cauza acestei infectii poate duce la sangerari.

Bebelusii care au o infectie de acest tip vor avea pete albe dureroase la nivelul cavitatii bucale. Agentul infectios se poate cantona si la nivelul mamelonului, producand simptome, precum:
- Senzatie de arsura;
- Descuamari ale tegumentelor ce formeaza mamelonul;
- Dureri ascutite la nivelul sanului afectat;
- Disconfort ridicat;
- Sensibilitate la nivelul sanului.

Tratamentul pentru infectiile fungice include mai multe aspecte, printre care si urmatoarele:
- Adoptarea unei igiene corespunzatoare;
- Modificarea alimentatiei prin eliminarea zaharurilor si a carbohidratilor rafinati;
- Cresterea aportului de legume si substante nutritive;
- Urmarea tratamentului medicamentos prescris de medic.

Mastita

Mastita reprezinta o infectie ce apare in urma ectaziei ductelor mamare. Mastita apare cu preponderenta la femeile care alapteaza, dar poate sa survina chiar si la femeile care nu alapteaza sau la barbati. Printre factorii de risc cei mai frecventi se regasesc:

- Obezitatea;
- Diabetul zaharat;
- Fumatul;
- Nasterile recente.

Tratarea mastitei la femeile care alapteaza poate implica:
- Drenarea constanta a sanului afectat, de exemplu prin alaptare continua;
- Urmarea tratamentelor cu antibiotice exact cum a indicat medicul;
- Administrarea de antiinflamatoare (au rol in reducerea durerii si a inflamatiei);
- Aplicarea de comprese calde inainte si dupa hranirea la san a copilului;
- Adoptarea unui program de odihna si somn eficient;
- Evitarea stresului;
- Adoptarea unor pozitii confortabile pentru alaptat.

Ectazia ductelor mamare

Ectazia ductelor mamare este o afectiune noncanceroasa care apare atunci cand canalele galactofore se dilata, se ingroasa, iar mai apoi se infunda. Blocarea acestor canale poate ridica foarte mult riscul de infectii.

Ectazia ductelor mamare este o afectiune frecventa in randul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, iar simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de:
- Durere sau sensibilitate la nivelul sanilor;
- Ombilicarea mameloanelor;
- Secretii anormale de la nivel mamelonar;
- Existenta de formatiuni nodulare la nivelul sanului afectat;
- Formarea unui abces sau a unei fistule.

Ectazia poate fi tratata uneori cu ajutorul unor comprese calde. Motivele aparitiei ectaziei ductelor mamare sunt reprezentate in general de infectii. In acest caz, medicul poate prescrie tratamente cu antibiotice. Trebuie stiut ca tratamentele cu antibiotice trebuie urmate doar la indicatia medicului si doar asa cum a recomandat acesta.

Dermatita

Dermatita este o afectiune care poate provoca sangerari de la nivel mamelonar. Dermatita se caracterizeaza prin inflamatia pielii insotita de eruptii cutanate, prurit, descuamari si roseata. Acestea se pot regasi fie la nivelul mamelonului, fie la nivelul areolei mamare.

Diverse iritatii, infectii sau alergii pot produce dermatita si sangerari asociate. In plus, dermatita poate fi declansata si in urma contactului cu anumite tesaturi iritante, detergenti sau sapunuri. Astfel, se recomanda evitarea produselor parfumate si alegerea celor hipoalergenice, fara substante chimice, parfumuri si coloranti.

Papilomul intraductal

Papilomul intraductal se refera la o tumora benigna ce apare la nivelul canalelor galactofore. Aceasta tumora este, de cele mai multe ori, inofensiva, dar poate produce cu usurinta sangerari la nivel mamelonar.

Papilomul intraductal se poate evidentia ca fiind o formatiune nodulara in apropierea mamelonului, dar si in numar mult mai mare la nivelul intregului san. Aceste tumori pot sa afecteze persoanele de orice varsta, dar afecteaza mai frecvent femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Totusi, trebuie stiut ca si barbatii pot experimenta aceasta afectiune, dar in cazuri mul mai rare.

Tumorile de acest tip sunt mai susceptibile de a se dezvolta in functie de factorii de risc ai fiecarei persoane, de exemplu:
- Consumul de contraceptive orale;
- Urmarea unor terapii hormonale;
- Expunerea la estrogen;
- Existenta unui istoric familial de tumori mamare.

Cancerul mamar

Cancerul mamar poate duce la sangerari mamare. Astfel, orice femeie care experimenteaza sangerari de la nivelul mamelonului trebuie sa mearga urgent la medic pentru a fi evaluata corespunzator. Alte simptome care ar putea indica prezenta acestei boli sunt urmatoarele:
- Prezenta unei formatiuni nodulare la nivelul sanului;
- Secretii mamelonare care nu se vindeca in urma masurilor de igiena;
- Dureri de san;
- Inflamatie la nivelul sanului.

In cazul cancerului, vizita la medic este extrem de importanta. Cu cat diagnosticul este pus mai rapid, iar tratamentul corespunzator este oferit, cu atat perspectiva este mai buna.

Boala Paget

Boala Paget este o afectiune rara ce se asociaza cu cancerul si care se manifesta prin inflamatie si eruptii cutanate la nivelul sanului, uneori insotite de sangerare. Se considera ca aceasta afectiune reprezinta aproximativ 1-4% dintre cazurile de cancer mamar.

In cazul in care medicul suspecteaza ca o persoana sufera de Boala Paget, va solicita realizarea unei biopsii. Biopsia reprezinta singurul examen de certitudine in cazul cancerului.

Vizita la medic

Orice persoana care experimenteaza simptome noi sau bruste la nivelul mamelonului trebuie sa consulte un medic, mai ales cand vine vorba despre sangerari. De asemenea, daca sangerarea este insotita si de durere si formatiuni nodulare, medicul trebuie informat de urgenta pentru a putea realiza investigatiile necesare.

Exista numeroase afectiuni ce pot produce sangerari la nivelul sanilor, unele inofensive, altele grave. Vizita la medic poate lamuri acest aspect, iar ulterior pot fi oferite tratamente corespunzatoare.

Bibliografie:
Breast and nipple thrush (BNT; breast and nipple candidiasis; mammary candidiasis). (2011). https://healthengine.com.au/info/breast-and-nipple-thrush-bnt-breast-and-nipple-candidiasis-mammary-candidiasis Statistics
Intraductal papillomas of the breast. (2017). https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/intraductal-papillomas.html
Kent, C. J., et al. (2015). Nipple pain in breastfeeding mothers: Incidence, causes and treatments. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626966/
Kim, K. S.,et al.(2014). Nipple eczema: A diagnostic challenge of allergic contact dermatitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4069662/
Kim, N. S.,et al.(2018). Nipple eczema. https://www.dermnetnz.org/topics/nipple-eczema/
Krol, D. M., Keels, M. A. (2007). Oral conditions. https://pedsinreview.aappublications.org/content/28/1/15?sso=1&sso_redirect_count=1nfstatus=401nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
Li, A., & Kirk, L. (2019). Intraductal papilloma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519539/
Liu, L.,et al.(2017). Periductal mastitis: An inflammatory disease related to bacterial infection and consequent immune responses? https://www.hindawi.com/journals/mi/2017/5309081/


Citeste si despre:

Simptome ale afectiunilor mamare Sarcina - Luna a III-a 15 simptome de cancer ignorate de barbati Totul despre efectuarea corecta a tatuajelor Semne timpurii ale cancerului Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Fibroadenomul mamar - evolutie si complicatii Mamoplastia de reductie Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare
Cere sfatul medicului ×