Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals?

Actualizat: 22 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre alaptare


In timp ce numarul de proaspete mamici ce alapteaza este in crestere, multe persoane nu cunosc bine acest proces. Avand numeroase mesaje si informatii transmise pe internet, s-a acumulat multa informatie, mai mult sau mai putin adevarata, informatie ce produce multa confuzie pentru noile mamici.

Aflati cateva mituri despre alaptare, dar si cateva lucruri esentiale.

Nou-nascutii stiu in mod natural sa se alapteze- Mit

Desi copiii se nasc cu anumite reflexe ce pot ajuta alaptarea lor, acestea nu se manifesta intotdeauna. Reflexul de supt al nou-nascutului ii face pe acestia sa suga si sa atinga orice ajunge la nivelul gurii. Acest reflex nu garanteaza, totusi, succesul alaptarii. Alaptarea este un proces ce trebuie invatat si exersat atat de nou-nascut cat si de mama, pana se atinge o rutina si un echilibru potrivite.

Nu puteti alapta daca marimea si forma sanilor nu este perfecta- Mit

Fiecare femeie are o marime si o forma personala a sanilor si a mameloanelor. Nu exista sanii perfecti pentru alaptare. Mai important este modul de adaptare a anatomiei nou-nascutului la anatomia mamei, astfel ca acestea trebuie sa fie sau sa devina cat mai compatibile. Chiar daca gura, limba si buzele copilului nu se potrivesc la inceput, acestea se vor adapta mai repede decat va imaginati, creand o compatibilitate unica.

Trebuie sa beti lapte pentru a produce lapte- Mit

Consumul de lapte al mamei nu are nimic de a face cu productia de lapte mamar. Laptele mamar este sintetizat prin alte mecanisme, din alte surse.
Lucrul esential este hidratarea prin aportul zilnic de apa, ce nu trebuie sa lipseasca. Aportul insuficient de apa al mamei poate afecta, cu siguranta, cantitatea de lapte produsa, pe langa alte probleme. Dieta sanatoasa si echilibrata, asigurand toti nutrientii si vitaminele necesare, impreuna cu hidratarea corecta, vor face minuni pentru procesul de alaptare.

Alaptarea influenteaza IQ-ul copilului-Mit

Daca nu aveti lapte sau decideti sa nu alaptati, trebuie sa stiti ca inteligena acestuia nu va fi in niciun fel afectata.Studiile in care au fost comparati nou-nascuti alaptati la san, cu nou-nascuti hraniti prin formula, au demonstrat ca alaptarea nu aduce beneficii asupra IQ-ului copilului, cele 2 categorii dezvoltandu-se in acelasi ritm.

Nu puteti alapta dupa implant-Mit

Operatiile estetice se efectueaza de regula printr-o incizie imediat sub san, neafectand glanda mamara si implicit productia sau secretia de lapte. Astfel, femeile cu implant nu prezinta risc de a nu alapta.

Alaptarea este dureroasa-Mit

Procesul de alaptare nu ar trebui, de regula, sa fie dureros. Mameloanele pot deveni sensibile atunci cand incepeti sa alaptati, datorita nivelului crescut de hormoni si datorita contactului prelungit cu nou-nascutul. Durerea insa nu este normala, ci ar trebui investigata de catre medicul ginecolog/obstetrician.

Alaptarea este o metoda eficienta de contraceptie-Mit

Adevarul este ca, daca aveti contact sexual neprotejat, alaptarea nu va va proteja de o noua sarcina. Astfel, este complet posibil sa ramaneti insarcinata fie ca alaptati sau nu. In orice caz, este mai putin probabil sa apara o sarcina in primele 6 luni de alaptare. In cazul in care nu va doriti o noua sarcina, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele metode de contraceptie.

Nu este bine sa trezim nou-nascutul pentru masa-Mit

Desi multi speculeaza ca bebelusii nu trebuie treziti la ora cand trebuie alaptati, acesta este un mit. In primele zile si chiar saptamani dupa nastere, copilul dumneavoastra va dormi mult. Astfel, daca nu il treziti, nu va putea fi hranit corespunzator. Pentru a crea o rutina de alaptare regulata si a asigura necesarul de energie si nutrienti a nou-nascutului, este perfect in regula sa va treziti copilul pentru alaptare. De altfel, daca trece prea mult timp intre 2 alaptari, copilul va avea mai putina energie si deci va dormi mai mult, fapt ce ar putea reprezenta o problema.

Poate proteja impotriva depresiei post-partum- Adevar

Conform studiilor, femeile care alapteaza sunt mai putin susceptibile la a dezvolta depresia post-partum in primele 4 luni (depresia ce apare imediat dupa nastere). Desi cercetatorii nu sunt siguri care este legatura, se poate datora secretiei de hormon Oxitocina, ,,hormonul fericirii’’. Oxitocina este produsa in timpul alaptarii in organismul mamei, fapt ce ar putea influenta starea de bine a acesteia.

Este normal sa aveti dificultati-Adevar

Desi procesul de alaptare este ceva minunat pentru mama, consolidand puternic relatia dintre aceasta si nou-nascutul ei, este absolut normal sa existe si dificultati, mai ales la inceput. Numeroase studii arata ca nu este intotdeauna usor: 92% dintre proaspetele mamici au avut cel putin o ingrijorare in ziua a 3-a de alaptat. Vestea buna este ca doar 13% dintre acestea au intampinat, intr-adevar, probleme.

Desi recomandarea actuala este de a alapta exclusiv pana la varsta de 6 luni a nou-nascutului, majoritatea mamicilor nu reusesc acest lucru, si este perfect in regula. Alaptatul nu trebuie sa reprezinte un stres pentru mama, intrucat acesta se va reflecta si asupra copilului. Dificultati vor aparea mereu si poate veti crede deseori ca alaptarea nu merge bine, din diverse motive, insa important este sa continuati si sa nu puneti presiune pe dumneavoastra.

Avantajele laptelui matern

Din punct de vedere stiintific, nu exista dubii ca laptele matern are anumite avantaje considerabile fata de laptele praf. Alaptarea la san este ideala pentru nou-nascut, intrucat il pregateste pentru ingerarea de alimente din viitor. Laptele matern este foarte usor de digerat de catre copil si are proprietati benefice pentru structura intestinului acestuia.

Cel mai important lucru este imunitatea oferita prin laptele matern: laptele contine anticorpii mamei, ce vor fi transmisi la copil si astfel il va proteja de imbolnaviri. Copiii alaptati la san au risc redus de:
• Obezitate infantila si obezitate in viata adulta
Astm bronsic
• Boala inflamatorie intestinala si boala celiaca
• Leucemie
• Infectii otice
• Infectii gastrointestinale
• Infectii respiratorii, inclusiv bronsiolita si penumonia
• Raceala si gripa
• Diabet zaharat de tip 1 si de tip 2

Concluzie

Experiena alaptarii este diferita pentru fiecare mama. Desigur, de multe ori nu este alegerea acesteia daca produce lapte sau nu, lucru ce nu ar trebui sa influenteze relatia acesteia cu nou-nascutul. Fie ca alaptati sau nu, esential este sa aveti grija de copil si de dumneavoastra, in cel mai bun mod posibil. Pentru mamele ce alapteaza, este important sa se informeze si sa nu creada miturile ce circula pe internet sau in alte surse, ci sa le verifice impreuna cu un medic.

Pentru orice alte probleme sau intrebari cu privire la alaptare, nu ezitati sa apelati la specialisti.

Bibliografie:
https://www.chla.org/blog/rn-remedies/ten-myths-and-facts-about-breastfeeding
https://www.health.com/condition/pregnancy/10-myths-and-facts-about-breastfeeding


Citeste si despre:

Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale Cele mai populare uleiuri esentiale 7 raspunsuri importante pentru cele mai frecvente intrebari despre scleroza multipla Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze 5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor 7 mituri despre chirurgia estetica Mituri despre stres si adevarul din spatele lor Alaptarea