Administrarea antibioticelor in timpul alaptarii

Actualizat: 10 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Antibioticele in timpul alaptarii


Administrarea antibioticelor in perioada alaptarii a reprezentat intotdeauna un subiect intens discutat si de foarte mare interes. Se intampla de multe ori, chiar daca ne place sau nu, ca mamele care alapteaza sa se imbolnaveasca, insa aceasta situatie nu este niciodata bine venita.

Desi nu toate bolile sau afectiunile medicale necesita utilizarea antibioticelor, in unele cazuri, precum infectii ale urechilor, sinusurilor, procedurile dentare, mastita, etc. este esentiala administrarea de antibiotice. Majoritatea substantelor antibiotice ajung in fluxul sangvin si trec in laptele matern, potrivit medicilor specialisti.

Intrebari legate de utilizarea antibioticelor

Insa, este normal ca atunci ti se prescrie un antibiotic in timpul alaptarii sa fii ingrijorat de siguranta acestuia, iar intr-o astfel de situatie apar intrebari pe care orice femeie si le va pune:
- Va ajunge medicamentul in laptele matern?
- Este sigur pentru copilul meu?
- Daca antibioticul prescris de catre medic nu este sigur, exista alternative mai sigure?

Toate aceste intrebari pot crea o stare de stres, iar in acest articol veti intalni cateva dintre raspunsurile la intrebarile dumneavoastra legate de utilizarea antibioticelor in timpul alaptarii.

Este sigura utilizarea antibioticelor in timpul alaptarii?

Antibioticele sunt unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise mamelor si toate trec intr-o oarecare masura in lapte. In general, daca antibioticul poate fi administrat direct unui nou-nascut prematur sau unui nou-nascut, atunci este sigur ca mama sa il ia in timpul alaptarii.

In primul rand, este foarte important sa intelegeti modul in care functioneaza, in general, medicamentele atunci cand alaptati.

Majoritatea medicamentelor care ajung in fluxul sanguin vor fi prezente si in laptele matern. Cu toate acestea, cantitatea din lapte este de obicei mai mica decat cantitatea prezenta in sange, iar majoritatea medicamentelor nu prezinta vreun risc vital pentru majoritatea sugarilor.

Cu toate acestea, exista si exceptii. Astfel, indicat este ca fiecare medicament pe care il iei - inclusiv antibioticele - sa fie aprobat de medicul pediatru al copilului tau.

Impruvis PharmaBrands

Pe langa medicamentele in sine, exista si alti factori de care trebuie sa tineti cont, inclusiv varsta copilul dumneavoastra. Expunerea la antibiotice va prezenta un risc mai mare pentru bebelusii prematuri si nou-nascuti, spre deosebire de bebelusii mai mari si copiii mici.

In cazul in care va aflati in situatia de a fi nevoita sa utilizati un antibiotic care nu este sigur pentru copilul dumneavoastra, trebuie sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
- cat de important este pentru dumneavoastra sa va administrati tratamentul;
- daca exista alternative mai sigure;
- cat de mare este perioada in care trebuie sa utilizati antibioticul;
- daca este posibil sa faceti o pauza, iar ulterior sa reluati alaptarea.

Exista antibiotice sigure in perioada alaptarii?

Raspunsul la aceasta intrebare este diferit de la caz la caz, in functie de varsta, greutatea si sanatatea generala a bebelusului dumneavoastra si intotdeauna este indicat ca aceasta decizie de administrare a unui antibiotic sa fie luata impreuna cu medicul pediatru al copilului.

Printre antibioticele care sunt in general considerate sigure pentru femeile care alapteaza, se numara penicilina, amoxicilina si ampicilina, cefalexina, dar si fluconazolul, care nu este un antibiotic, ci un antimicrobian utilizat pentru tratarea infectiilor fungice.

In cazul in care trebuie sa utilizati un antibiotic care nu se regaseste printre cele enumerate, cel mai bine este sa discutati cu medicul pediatru pentru a lua o hotarare impreuna sau pentru a gasit o solutie alternativa.

Care sunt efectele cauzate de administrarea antibioticelor in timpul alaptarii?

Antibioticele functioneaza prin uciderea bacteriilor din corpul dumneavoastra – atat bacteriile care va fac rau, cat si bacteriile „bune” care va menin sanatoasa. Prin urmare, antibioticele pot provoca anumite situatii incomode atat pentru mame, cat si pentru bebelusi.

Tulburari gastrointestinale si agitatie la bebelusi

Aceasta problema apare din cauza afectarii bacteriilor bune de la nivelul intestinului, responsabile de o digestie corecta. Acest efect secundar este de obicei de scurta durata, nu este daunator, iar aparitia acestor probleme nu este o certitudine, difera de la caz la caz. De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca laptele matern este esential pentru sanatatea intestinala a bebelusului dumneavoastra, astfel este important sa continuati alaptarea.

Puteti lua in considerare utilizarea probioticelor in cazul bebelusului dumneavoastra pentru a remedia aceasta problema, dar este important sa consultati medicul pediatru inainte de a face acest lucru.

Candide bucale

Uneori, deoarece antibioticele pot scadea numarul de bacterii „bune” din sistemul dumneavoastra, bacterii care sunt responsabile de mentinerea sub control a unor microorganisme sub control – dumneavoastra si/sau copilul dumneavoastra puteti dezvolta afte, o infectie fungica cauzata de obicei de Candida albicans, o candida fungica.

Dezvoltarea excesiva a unei astfel de candide poate provoca simptome foarte incomode atat la mame, cat si la bebelusi. Bebelusii pot prezenta tulburari gastro-intestinale, eruptii cutanate la nivelul scutecului si pete albe pe limba si in gura. Mama poate prezenta dureri la nivelul mamelonului (descrisa adesea ca o injunghiere) si mameloane rosii, stralucitoare.

Tratamentul pentru afte implica de obicei medicamente antifungice atat pentru mame, cat si pentru bebelusi, insa prevenirea este cheia. Daca utilizati un antibiotic, este recomandat sa folositi un probiotic pentru a va menine bacteriile intestinale fericite si echilibrate.

Ce ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care va sunt prescrise antibiotice?

Daca vi se prescrie un antibiotic, consultati mai intai medicul pediatru al copilului dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu aceste aspecte precum: Este acest medicament sigur pentru copilul meu? Exista efecte secundare pe care copilul meu le poate experimenta? Ar trebui sa administrez probiotice copilului meu?

In cazul in care antibioticul nu este sigur pentru copilul dumneavoastra, discutati posibilele alternative.
1. Intrebati medicul dumneavoastra daca exista antibiotice alternative, care favorizeaza alaptarea;
2. Intrebati daca o doza mai mica de antibiotic ar putea functiona;
3. Intrebati cat timp va trebui sa luati medicamentul si cat timp ramane in sistemul dumneavoastra.

Concluzie

Mamele care trebuie sa utilizeze un antibiotic contraindicat in cazul procesului de alaptare, nu ar trebui sa se ingrijoreze. Administrarea unui astfel de antibiotic este importanta pentru propria sanatate, iar femeile aflate in astfel de situatii nu ar trebui sa se simta vinovate.

Acestea pot folosi o pompa pentru san pentru a elimina laptele, alaptarea putand fi reluata dupa ce organismul elimina complet antibioticul. Este esential ca mamele sa consulte medicul specialist inainte de a administra orice medicament.

Bibliografie:
Breastfeeding and medication. (n.d.).
aap.org/en-us/Pages/Breastfeeding-and-Medication.aspx
Mayo Clinic Staff. Breastfeeding and medications: What's safe? (2018).
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-and-medications/art-20043975
Breastfeeding and Antibiotics: What You Need to Know (2020). https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breastfeeding-and-antibiotics


Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Angorjarea sanilor Sifilisul - lues Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Candidoza orala si aftele Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Rinita non-alergica Alaptarea Dificultati de alaptare Stenoza pilorica Tusea productiva - din piept