Polipii gastrici

Actualizat: 27 Martie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Polipii gastrici sunt excrescente anormale care sunt localizate pe mucoasa care acopera stomacul. Acestia nu sunt frecvent intalniti. De obicei, polipii gastrici sunt depistati din intamplare in timpul unei endoscopii gastro-intestinale de tract superior, utilizata pentru depistarea altor probleme de sanatate.

Daca este gasit un polip gastric pe parcursul unei astfel de investigatii, este realizata o biopsie, pentru a se determina daca acesta este un polip hiperplastic, polip de glanda fundica sau adenom.

Tipuri de polipi gastrici

Cauze si factori de risc

Factorii care determina cresterea riscului de a dezvolta polipi gastrici includ:

Semne si simptome

De cele mai multe ori, polipii gastrici nu cauzeaza niciun simptom. De obicei, polipii de mici dimensiuni nu determina aparitia vreunei manifestari. Totusi, polipii de mari dimensiuni pot determina aparitia durerilor de stomac, a starilor de greata, tulburarilor stomacale, varsaturilor si a sentimentului de plenitudine abdominala chiar si dupa ce se consuma o portie destul de mica de mancare.

Inflamatia cronica asociata cu polipii hiperplastici si adenoamele pot provoca in plus balonare, flatulenta si sangerare. Unele persoane au semnalat si modificari ale apetitului sau dureri abdominale.

Oricine experimenteaza aceste simptome trebuie sa consulte medicul.

Tratament

Tratamentul implica in special utilizarea de medicamente pentru tratarea infectiei sau a bolii care a condus la aparitia polipului gastric. De obicei, in acest scop sunt folosite antibioticele. Tratamentul cu antibiotice poate fi recomandat mai ales in cazul in care polipii gastrici sunt asociati cu inflamatia mucoasei gastrice care ar putea fi cauzata, de exemplu, de bacterii de tipul helicobacte pylori. Cu ajutorul antibioticelor, polipii se pot micsora si poate fi prevenita recurenta lor.

In cazurile in care polipii nu sunt declansati de gastrita sau de o infectie, poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Chirurgia poate fi o optiune de tratament si atunci cand medicul trebuie sa examineze daca excrescentele sunt semne ale cancerului. Acest tip de tratament se poate dovedi util atunci cand o persoana are unul sau mai multi polipi de mari dimensiuni, care nu raspund la tratament medicamentos.

Tratamentul corect pentru polipii gastrici depinde de diagnosticul pe care il stabileste medicul. In cazul in care polipii gastrici nu cauzeaza probleme pentru sanatate, posibil sa nu fie nevoie de nici un tratament. Totusi, daca apar simptome, se va institui atat tratamentul medicamentos, cat si cel chirurgical.

Dupa ce polipii au fost indepartati, medicul va face o biopsie, ca sa constate daca mai sunt prezente celule canceroase.

Modalitati de prevenire


Citeste si despre:

Polipii intestinali Polipii colonici Gastrita Patologia chirugicala a stomacului Polipii nazali Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii Cancerul de stomac Ce este RMN-ul si cand ai nevoie sa faci o investigatie? Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Polipii cervicali Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Tot ce trebuie stiut despre polipii vezicii urinare De ce apare gastrita si cum o putem preveni? Polipii la copii - ce trebuie sa stii? Polipii uterini, una dintre cauzele principale ale infertilitatii Diferenta dintre ulcer si gastrita