Adenom

Tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale. Tumora benigna ce se dezvolta pe o glanda si care reproduce structura ei. Un adenom poate atinge majoritatea organelor (rinichi, san, prostata, ficat, pancreas), precum si glandele endocrine si unele mucoase (colon, mucoasa uterina).

Diagnostic - Se bazeaza pe palpare, pentru adenoamele superficiale, sau pe tuseul rectal pentru adenoamele digestive; ecografia confirma prezenta lor sau dezvaluie prezenta celor mai profunde, caracterul benign al tumorii este atestat de biopsie.

Evolutie si tratament - uneori, adenomul evolueaza spre o tumora maligna, adenocarcinomul. Riscul este cu atat mai mare cu cat tumora este mai voluminoasa, unele adenoame multiple sunt frecvent punctul de pornire al unui cancer, mai ales pe colon. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala (pe organe) sau endoscopica (pe mucoase).

Citeste si despre:

Adenomul de prostata Prostata marita sau adenomul de prostata Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei Adenomul hipofizar Polipii gastrici Embolizarea – tratament minune sau complicatii ulterioare? Gigantism si acromegalie Prolactinomul, una dintre cele mai frecvente tumori benigne hipofizare Hipopituitarismul
Cere sfatul medicului ×