Otita este inflamatia acuta sau cronica a membranei care captuseste conductul auditiv extern, in cazul otitei externe, respectiv cavitatea urechii medii, in cazul otitei medii. Netratata corect si la timp, otita poate duce la complicatii grave atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.
• otita externa,
• otita medie.
Otita externa este o inflamatie acuta a pielii din conductul auditiv extern si are de multe ori o legatura cu activitatile acvatice.
De aceea, este foarte des intalnita la cei care merg la bazine de inot si carora le intra multa apa in ureche.
Otita medie poate cauza dureri intense, localizate de regula deasupra urechii, si genereaza complicatii destul de grave daca nu este tratata la timp.
Concret, otita medie se defineste ca prezenta unui fluid, insotita de instalarea rapida a unuia sau a mai multor simptome de inflamare a urechii, cum ar fi durere de ureche, scurgeri ale urechii, febra si iritabilitate.
Infectia apare cand bacteriile si/sau virusii s-au raspandit din partea superioara a gatului la urechea medie prin trompa lui Eustachio. Mai mult de jumatate dintre infectiile urechii medii sunt provocate de bacterii, unele dintre ele putand cauza si alte boli precum pneumonia si meningita.
Infectia urechii medii este o boala des intalnita a copilariei. Sunt studii care arata ca pana la varsta de 3 ani, patru din cinci copii au cel putin un episod de otita.
Netratata, otita medie poate duce chiar la complicatii grave, precum afectarea auzului.
• durerea persistenta la ureche,
• scaderea auzului,
• scurgerile de lichide din ureche,
• prezenta febrei.
Otita poate sa apara atat la copil, cat si la adult.
La copii exista factori, precum vegetatiile adenoide, racelile cauzate de anumiti virusi si care nu au fost corect tratate.
La adulti, exista factori predispozanti, dar si factori favorizanti locali. Astfel, de exemplu daca o persoana are o deviatie de sept nazal, o rinita cronica sau polipi nazali, atunci este predispusa la aparitia otitei.
• Netratata corespunzator, otita urechii medii poate cauza scurgerea puroiului si perforarea timpanului, determinand diminuarea sau chiar pierderea auzului
• Alta complicatie a otitei este raspandirea infectiei din urechea medie la osul mastoidian. Dupa acest punct exista un risc foarte mare ca infectia sa se raspandeasca pana la nivel cerebral.
• Si paralizia nervului facial este tot o complicatie grava a otitei care nu a fost tratata la timp.
Principalul tratament in cazul otitelor consta in administrarea antibioticelor, dar numai la recomandarea medicului specialist ORL, dupa stabilirea cu certitudine a diagnosticului.
Durerile sunt ameliorate cu ajutorul analgezicelor, iar febra care uneori insoteste otita medie este stopata cu antitermice, tot la indicatia medicului.
• Una dintre cele mai bune metode de prevenire a otitei externe la adult este uscarea urechii numai cu un prosop de bumbac.
• Adultilor li se recomanda corectia chirurgicala a deviatiilor de sept, tratarea rinitelor si sinuzitelor, dar si tratarea alergiilor de care este posibil sa sufere.
• La copii, prevenirea otitei medii se face prin vaccinarea antipneumococica, mai ales daca cei mici sunt la gradinite sau in scoli. Totodata, copiii trebuie educati de parinti sa-si sufle nasul corect atunci cand sunt raciti.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.