Cele mai intalnite afectiuni O.R.L. Iata cum le recunosti

Actualizat: 11 Noiembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Otitele, amigdalitele, sinuzitele sau rinitele sunt afectiuni frecvente care pot aparea indiferent de sezon si care, in lipsa administrarii unui tratament adecvat pot duce la complicatii.

O.R.L. – OtoRinoLaringologia - este specialitatea medicala care diagnosticheaza si trateaza afectiunile urechilor, nasului si gatului. Aceste trei organe sunt invecinate, iar eventualele afectiuni care pot aparea la nivelul unuia se pot transmite cu usurinta si la celelalte.

Cele mai des intalnite patologii din sfera O.R.L.

Rinita

Prin definitie, rinitele reprezinta un grup de afectiuni inflamatorii ale mucoasei nazale. Reprezinta o crestere in volum a mucoasei care tapeteaza fosele nazale.

Rinita este caracterizata prin obstructie nazala (infundarea nasului), rinoree, prurit nazal, stranut. Exista rinite infectioase, dar si rinite alergice sau induse medicamentos, ori hormonale sau cauzate de iritatii sau de alimente. O rinita acuta netratata corespunzator se poate croniciza, provocand complicatii.

Tratamentul rinitei presupune, in primul rand, spalaturi nazale cu apa cu sare. Aceasta este o solutie hipertona, care extrage excesul de apa din mucoasa si produce o curatire mecanica a secretiilor de la suprafata mucoasei. Dupa antibiograma, poate fi administrat antibiotic, antiinflamator, antialergic si poate fi prescrisa vitaminoterapie.

Sinuzita

Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor. In jurul foselor nazale exista un set de cavitati aeriene al caror rol este de protectie a creierului in cazul unui ipotetic traumatism. De asemenea, pentru globii oculari ele reprezinta tot un mecanism de protectie. In momentul in care se produce o inflamatie, sinusurile se ingusteaza si se acumuleaza in ele secretie. In acest mediu, microbii care populeaza spatele nasului si gatului prolifereaza.

Durerile de cap, senzatia de pulsiune la nivelul obrajilor, secretiile purulente sunt semne ca trebuie vizitat de urgenta cabinetul unui specialist O.R.L.

Sinuzita se poate transmite pe cale aeriana, prin tuse, stranut. Tratamentul medicamentos presupune antibiotic per os sau intravenos cel putin 10 zile, antiinflamatorii, mucolititice si secretolitice, antihistaminice.

Otita

Otitele sunt inflamatii ale diferitelor parti ale urechii. Acestea pot fi externe, atunci cand afecteaza conductul auditiv extern, sau medii, atunci cand afecteaza urechea medie. Cea mai frecventa este otita medie care, daca nu este tratata la timp, duce chiar la pierderea auzului.

Printre simptomele otitei se numara durere in zona urechii afectate, scaderea auzului, febra mare (39-40C) si alterarea starii generale.

Pentru tratament se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii si infectii ale tractului respirator, antialgice si antipiretice.

Amigdalita

Amigdalita este o infectie sau inflamatie a amigdalelor palatine. Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale si bacteriene. Amigdalita este contagioasa la contactul apropiat cu o persoana infectata.

Principalul simptom al amigdalitei este prezenta gatului inflamat si dureros la care se mai adauga febra, respiratie urat mirositoare, congestie nazala si guturai, noduli limfatici imflamati, amigdale rosii si inflamate acoperite total sau partial cu puroi, dificultati la inghitire, dureri de cap.

Daca amigdalita are o etiologie virala, atunci ea se va vindeca de la sine. In schimb, daca etiologia amigdalitei este streptococica este necesar instituirea tratamentului antibiotic.


Citeste si despre:

Ce este otita de piscina si cum o tratam Amigdalita Sinuzita Durerile de cap (Cefaleea) Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim? Informatii esentiale despre amigdalita De ce apare si cum tratam sinuzita Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Migrena - mai mult decat o durere de cap Cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi Sinuzita (Infectia sinusurilor) Amigdalita foliculara Durere de oase sau durere musculara? Cum faci deosebirea intre cele doua afectiuni? Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Cele mai intalnite boli pe care le poti mosteni